1. Hakka vähem soola tarbima

Sool iseenesest on meile vajalik, aga nagu ka kõige muuga – mõistlikus koguses. Kui valmistad oma toidud ise, on liigse soola tarbimise risk üpriski madal, kui aga tarbid sagedasti valmistooteid, on see risk oluliselt suurem, sest neisse lisatakse ohtralt soola! Kui su kehas läheb soola ja vee tasakaal paigast ära, siis ongi üheks agajärjeks punnis kõht.

Üks moodus on veel, kuidas teada saada, kas tarvitad liiga palju soola – kui kipud igale toidule soola lisama, isegi seda maitsmata, võid kindel olla, et sul tasuks oma soola tarbimist kohe vähendada. Tea, et igale toidule ei peagi soola lisama. Näiteks oma toitumiskavas olen retseptide koostised seadnud nii, et iga toidu puhul on selle maitsekooslustel ja kasutatud toiduainetel juba piisavalt maitseid – soola lisamise vajadus on minimaalne.

2. Joo regulaarselt tavalist vett

Kui jood vett, siis vabastakse rakkudes talletatud vesi. Vesi on vajalik pea kõikides protsessides, mis kehas aset leiavad. Seega, kui jood liiga vähe vett, hoiab keha seda kõvasti kinni, kuna pole ju teada, millal uuesti vett saab.

Regulaarne vee joomine on väga tähtis nii stabiilse kehakaalukaalu kui üldise tervisliku elu tarbeks. Oma vee tarbimise normi saad kätte nii, et arvestad umbes 30 ml 1 kg kohta oma kehakaalust. Kui tunned, et see on liiga palju või vähe, muuda kogust vastavalt vajadusele.

3. Näri vähem nätsu

Jah, ka näts võib sinu kõhu punni ajada! Oled üllatunud? Kui närid nätsu, siis alateadlikult neelatad üpriski tihti ja iga kord kui seda teed, neelad lisaks ka õhku, mis lõppkokkuvõttes päädibki “õhupalli õhku täis puhumise efektiga” ja teeb su kõhu punni nagu õhupalli. Kui su lemmikuks on suhkruvaba närimiskumm, siis on mul veel halbu uudiseid, aga sellest lähemalt järgmises punktis.

4. Loobu tehissuhkrust

Suhkruasendajatega tooteid on palju, alustades nätsudest ja dieetjookidest kuni valgubatoonideni välja. Need tooted sisaldavad tihti tehislikku suhkurt, mis põhjustavad paljudele inimestele erinevaid kõhuhädasid, seejuures ka mulle! Magustajatest soovitan kasutada vaid looduslikke, näiteks steviaga magustatud tooteid.

5. Ei gaseeritud jookidele

Ja viimaks number üks punnis kõhu tekitaja, milleks on gaseeritud joogid. Need väikesed mõnusad mullikesed jäävad su seedesüsteemi kinni ja mida rohkem jood, seda rohkem su kõht punni läheb. Kui oled üks neist, kellel punnis kõht on kerge tekkima, on ülitähtis, et lõpetaksid gaseeritud jookide joomise kohe. Jah, see tähendab igasuguse gaseeritud joogi – ka tavalise mullivee.

Kui vaevled tihtilugu punnitava kõhu käes, siis katseta eelnevaid punkte ja tee enda tervisele teene, loobudes lamedama kõhu ja hea enesetunde nimel ülal nimetatutest. Kui aga kahtlustad mõnd muud tegurit, siis palun konsulteeri oma arstiga.