Aga nii mõnedki paarid suudavad lahkumineku järel säilitada viisakad suhted. Ning on ka neid, kes suudavad enamat – neist saavad lausa sõbrad. Skeptikud võiksid kohe protestima hakata, väites, et sõprus eksiga on võimatu: “Nagu sõprus mehe ja naise vahel – ikka on ühel osapoolel salajased soovid, mis muudavad siira sõpruse võimatuks!”

Pereterapeut Meelike Saarna leiab, et sõprus on võimalik juhul, kui kumbki on suhte lõppemisega kaasneva leina enda sees läbi teinud ja sellega on kaasnenud isiksuslik kasv, selgem arusaam endast, suhetest, juhtunust ja elust üldse. “Kui kumbki on vaadanud piisavalt otsa endale ja analüüsinud oma osa lahkuminekus, siis saab ehk rahulikult vaadata otsa ka teineteisele,” ütleb Saarna.

Eksid, sõbrad, äripartnerid

Ettevõtjad, Edu Akadeemia asutajad Kadri Kaljumets (30) ja Roland Tokko (32) on ilus näide eksidest, kes on jäänud nii sõpradeks kui ka äripartneriteks. Kadri leiab, et sõprus oma endise armastatuga on lausa elementaarne: “Ta oli ju teatud eluperioodil kõige tähtsam inimene mu elus, kuidas ma saaksin järsku teda justkui mitte tunda, temast mitte hoolida ja temaga mitte suhelda?” imestab ta. Roland lisab, et armusuhte purunemise tõttu pole mõtet lõhkuda neid osi, mis toimivad – nende puhul siis sõprust ja koostööd. “Me oleme Kadriga tiimina alati hästi tegutsenud, kuid pärast lahkuminekut on see vaat et isegi paremaks muutunud,” leiab Roland.

Samas on Kadril ka teistsugune kogemus. Eelmise ekspartneriga ta lahkumineku järel sõbraks jääda ei suutnud. Ta usub, et sõpruse aluseks on viis, kuidas suhe lõpeb. “Kui lahkuminek ei toimu mitte mõistuse, vaid emotsioonide tasandil ja õhku jääb kõhklust, siis on ilmselt pikka aega raske lihtsalt sõber olla. Võivadki tekkida hoopis viha, kättemaks, süüdistamine ja pelgalt inimest nähes kerkib üles valu,” räägib ta.