Kiht kihi haaval

Selleks, et osata nahka tervena hoida, on vaja tunda järgnevaid termineid.

Epidermis uuendab nahka ja melaniini pigmenti. Lisaks sisaldab see Langerhansi rakke, mis aitavad reguleerida immuunsüsteemi toimimist.

Dermis aitab hoida nahaaluseid struktuure paigal.

Nahaalune rasv pehmendab ja kaitseb sinu keha ning aitab sul hoida sooja.

Rasunäärmed toodavad rasust ainet, mis hoiab su naha sileda ja pehmena.

Karvanääpsud kinnituvad pisikestele lihastele, mis tõstavad karvakesi püsti (kananaha-efekt) ja hoiavad kehasoojust kinni, kui sul külm peaks hakkama.

Higinäärmed niisutavad nahapinda ja jahutavad keha.

Närvid saadavad ajju signaale, et oskaksid ohule, nagu kuum keedupott või triikraud, reageerida.

Kortsukesed võivad viidata terviseprobleemidele

Leidsid nahalt palju sügavaid kortsukesi? See võib viidata madalale luutihedusele, mis on tekkinud menopausi järgselt, sest nahk ja luud sisaldavad samat tüüpi kollageeni. Hollandis läbi viidud uuring viitas ka, et naistel, kellel on kortsukesi rohkem, on tavapärasest kõrgem vererõhk. Kortsud vihjavad ka sellele, et sa ei maga piisavalt palju. Naistel, kes magasid öö jooksul kuni viis tundi, vananes nahk kiiremini kui neil, kelle unegraafik oli rohkem paigas. Nimelt, kui unustad korralikult magada, on su kehal vähem aega end taastada.

Kui kahtled, lase sünnimärki kontrollida

Kui sul on nahal veider sünnimärk, näita seda kindlasti oma nahaarstile. See on eriti oluline, kui tegemist on mõne melanoomi tunnusmärgiga nagu asümmeetria, ebamäärane piirjoon, värvimuutus, pliiatsikustutuskummist suurem diameeter või muutuv kuju. Lase nahaarstil kontrollida ka vistrikulaadseid või sisse kasvanud karvanääpsu taolisi moodustisi, mis on su nahal olnud rohkem kui kolm nädalat.

Akne võib vanusega hullemaks minna

Vastupidiselt tavapärasele arvamusele, võib akne vanusega hoopis hullemaks minna. Perimenopausi ajal (võib alata juba 30ndates) langeb sinu östrogeeni tase, samal ajal kui meessuguhormoonide nagu testosterooni tase jääb endiseks. See võib rasunäärmete tööd stimuleerida, mis tekitab teismeeast meenuvaid vistrikke. Palu oma nahaarstil soovitada sulle nahahooldustooteid, mis aitavad võidelda nii kortsukeste tekke kui ka vistrikega.

Tervislik toitumine on ka nahale kasulik

Viie ellu need kolm muudatust ja sinu nahk püsib tervena.

1. Erinevate kohvijookide asemel eelista musta kohvi. Piim võib aknet hullemaks muuta ja suhkur aitab hävitada kollageeni. Samas võiksid kohvi siiski juua, sest Yale’is läbi viidud uuringud näitavad, et juues neli tassikest kohvi päevas, on melanoomi haigestumise risk 20 protsenti madalam.

2. Grillitud steigi asemel eelista lõhet. Kõrgel temperatuuril küpsetatud punane liha võib mängida rolli naha vananemisel. Lõhe sisaldab aga rikkalikult oomega-3 rasvhappeid. 2009. aastal läbi viidud uuring soovitab süüa vähemalt iga viie päeva järel kalarooga, sest see kaitseb sind vähieelsete muutuste eest.

3. Tsitruseliste puuviljade asemel eelista arbuusi. Tsitruselised sisaldavad salakavalaid aineid, mis muudavad sinu naha UV-kiirtele tundlikumaks ja see võib olla seotud melanoomi tekkega. Sarnaselt tsitruselistele sisaldab arbuus suurtes kogustes C-vitamiini, mistõttu tasub eelistada hoopis seda mahlakat vilja.

Higistamisel on põhjus

Miks me õieti higistame? See on looduslik viis reguleerida kehatemperatuuri. On olemas higinäärmed, mis paiknevad üle kogu sinu keha ja ka sellised higinäärmed, mis paiknevad kohtades, kus on palju karvanääpse nagu kaenlaalused ja kubemepiirkond. Esimesed toodavad suuremalt jaolt lõhnatut vett ja soola, aga teised piimjat vedelikku, mis koos nahal olevate bakteritega toodavad ebameeldivat odööri.

Kuidas higistamisest tekkinud ärritusi ja vistrikke ära hoida? Alusta sellest, et trenni ajal (mil higistad tavapärasest rohkem) kannad lohvakamaid riideid – nii väldid hõõrdumist. Mine ka kohe pärast trenni duši alla ja loputa nahalt higi maha.

Allikas: Health.com