RETSEPT | Vitamiinirikas ja suhkruvaba magustoit: maasika-tšiia puding, mis maitseb imeliselt
Tšiiaseemneid on kutsutud indiaani jooksjate toiduks, sest need annavad uskumatult palju energiat ning kaitsevad keha vedelikukao eest. Tšiiaseemned muudab eriliseks nende konsistents. Kui leotada tšiiaseemneid paar tundi vedelikus, jääb neist järele geeljas ollus. Sama juhtub seemnetega ka inimese maos – koostisaine nimega mucilage aeglustab süsivesikute imendumist ning tagab kiiresti täiskõhutunde. Seega on tegu suurepärase vahendiga näiteks diabeetikutele.
Maasika rohkest rauasisaldusest on rahvasuus kujunenud lausa müüt. Soovitust, et söö palju maasikaid, siis on põsed punased ja veres rohkesti rauda, antakse edasi põlvkonnalt põlvkonnale. Selles maitsvas viljas on teisigi kasulikke mikroelemente, näiteks vaske, koobaltit, mangaani, tsinki ja joodi. Peale mikroelementide leidub maasikates aga ka palju vitamiine, sh B-rühma vitamiine (rohkelt foolhapet), E- ja K-vitamiini ning loomulikult C-vitamiini.
Maasika-tšiia puding, kahele
Vaja läheb:
1 banaan
200 g maasikaid
100 ml kookospiima
3 sl tšiiaseemneid
Serveerimiseks värskeid maasikaid või teisi värskeid marju
Valmistamisaeg 5 minutit + 4 tundi kuni üleöö külmikus
Tee nii:
Püreesta kannmikseris maasikad, banaan ja kookospiim. Sega sisse tšiiaseemned ning tõsta neljaks tunniks või ööks külmkappi valmima. Enne serveerimist lisa värskeid maasikaid või muud meelepärast.
Loe siit edasi maasikate ja tšiiaseemnete kasulike toimete kohta ja saa teada, kuidas tšiiaseemneid kunagi süüa ei tohiks: http://tervisliktoitumine.ee/maasika-tsiia-puding-mis-turgutab-immuunsusteemi/