Kuidas sai Twirl It alguse?
Nele: Ma soovisin just väikeste tüdrukutega proovida uhke lendleva kleidiga sügisvärvides muinasjutulist pildistamist. Pikka lendlevat kleiti ei olnud mul aga kusagilt võtta. Otsisin nädalaid nii poodidest kui ka veebist. Seda õiget aga ei leidnud. Disainer Mariliis arvas aga oma lõputus optimismis, et teeme siis ühe ise! Kui raske see ikka olla saab, eks? Tal oli juba ammu paar mõtet, mida tahtis valmis õmmelda. Kui esimestesse alusseelikutesse oli juba kümnetes meetrites tülli õmmeldud, teine masin soetatud ja kangaid kogutud, sai selgeks, et kleite tuleb ühe asemel vähemalt kümme. Me teemegi sellise täisteenindusega stiliseeritud printsessilikke fotosessioone. Keegi teine ju sellist hullust ometi ette ei võtaks!

Mariliis: Nele näitas mulle pilte, mida ta teha tahaks. Kuna minu tütar Marie, kes on Nelele ka varem modell olnud, oli täpselt sobivad vanuses, siis algul mõtlesin, et pildistaks just teda. Kui nüüd vaid õige kleidi leiaks! Kuid näiteks kõige kallim kleit, mis oli tõesti väga uhke, maksis 14 000 eurot. Selgelt oli see üheks pildistamiseks meie eelarvest väljas. Soodsamaid printsessikleite on mu lapse kapis siiani, kuid need ei ole kohevad ning see, kuidas need ka lagunevad, on kohutav. Mul oligi peas mitu kleidiideed, kuid need ei oleks igapäevaseks kandmiseks piisavalt praktilised olnud. Nüüd tundus aga sobiv hetk ning kõik meeletud ideed, mis olid aastatega kogunenud, tulid välja. Varasem õmbluskogemus andis mulle enesekindluse ja mõtlesingi, et loome selle täiusliku kleidi ise. Kuna minu hüüdnimi on LizKiz, siis ühel hetkel, kui taipasin, et kleidi valmistamine on ikka suurem töö kui kardinate õmblemine, teatasin, et siin on esimene LizKiz Couture kleit. Segane, suursugune ja hullumeelselt äge!

Nele Suurna. Foto: Daisi Põllupüü

Mida teie ettevõtmine endast täpsemalt kujutab?
Nele: Meie idee on pakkuda ainulaadset elamust stiliseeritud fotosessioonide näol. Umbes kooli mineku ajaks on peaaegu kõikvõimalikud kingid ja mänguasjad lastele end ammendanud ning otsitakse „midagi erilist“. Just Twirl It seda „erilist“ pakubki ning seda sädeluse, koheva tülli ning lendlevate seelikuservadega varem kogemata kujul. Väikesed neiud saavad end tõeliste modellide ja printsessidena tunda. Meie disaineri kleidid on unikaalsed ja kuninglikud. Kuigi oleme kaasanud ka hoolikalt valitud tuntud brändide kleite, on põhirõhk siiski meie oma LizKiz Couture loomingul.

Kuidas kleidid valmivad?
Mariliis: Kõige olulisem on, et kleidiga saaks kaunilt keerutada. Selleks peab kleidis olema kohevust. Samas on oluline ka kandmismugavus, sest kunagi ei tea, millal mõni tüdruk üritab sellega hundiratast visata – jah, ka seda on tehtud. Kangapoes uudistades unistan pidevalt, missuguse iluduse ühest või teisest kangast teha saaks. See on tohutu loominguline töö, kuidas kangast ka õigesti lõigata ning voltida.

Nele: Kleitide õmblemiseks kulub uskumatult palju aega. Väga palju on käsitööd pärlite või õrnade kangastega, mis aga masina alla ei sobi. Kui alusseelikusse läheb 100 meetrit täispikka tülli, mis on tarvis krinoliiniga ääristada ja krookida, siis on ainult selle alusseeliku õmblemine kolme päeva töö. Meie kleite inspireerivad enamasti kangad või kudumitega kleitide puhul mõni eriti huvitav muster. Mariliis koob Haapsalu salli mustritel põhinevad kleitide osad otsast lõpuni ise. Viimati valminud kleidi alaservas oli näiteks täpselt 3572 silmust.

Mariliis: Haapsalu salli mustrite kudumine on perekonna traditsioon. Tuntud sallimeister Siiri Reimann on minu tädi ning temalt saan alati häid soovitusi. Hiljuti pani ta oma lemmikmustrid Siiri Rättide raamatusse ja nendest mustritest tulebki järgmine kleit.

Mariliis Pinn. Foto: Daisi Põllupüü

Missugune üks fotosessioon välja näeb?
Nele: Väga oluline on ettevalmistus, kuna me korraldame kõik ise. Tüdrukutel palume tulla sessioonile puhtana ehk puhtad juuksed, käed, näod. Printsessilikud kleidid ja sassis peanupp ei lähe kuidagi kokku. Samuti ei sobi pildile maha kulunud küünelakk või neoonroheline värv, ükskõik, kui kenasti see ka peale kantud poleks ega poolikud ajutised tätoveeringud. Meiega on alati kaasas ka professionaalne juuksur-jumestuskunstnik, kes aitab neiud maitsekalt veelgi säravamaks muuta. Koos valime kõige sobivama kleidi suuruse ja värvi järgi. Riietumine on nagu kunagistel aadlipreilidel ikka – vähemalt kahe abilisega.

Mariliis: Kuna Nele on tavaliselt hõivatud pildistamisega, haldan mina korralduslikku poolt – seda, et pildipäeval jõuaks kõik tüdrukud õigel hetkel juuksuritooli ning saaks selga õige kleidi. Pildistamisel on palju pisiasju, mis loovad täiusliku kogemuse. Alates sellest, et iga tüdruk saaks kleidi juurde sobivad kingad, lõpetades sellega, et lastel läheb kõht tühjaks ning palaval päeval kimbutab janu. Nii olengi näinud vaeva, et leida lastesõbralikke suupisteid, mis kleite ei määriks.

Mis teeb lastega pildistamise eriliseks?
Nele: Kogu fotosessiooni protsess koos juuste sättimise ja uhke kleidi selga panekuga teeb neiud juba loomulikult säravaks ja õnnelikuks – neis tekibki iseenesest soov keerutada ja kleiti imetleda. Mina juhendan ja sätin neid kogu protsessi jooksul. Siiani ei ole veel kohanud last, kes ei julgeks kaamera ees olla või kellest ei saaks fantastilist teost. Palju imestatakse ka, et kas pildistamine tõesti kestab vaid pool tundi? Tõde on selles, et lastel ei ole pikemaks ajaks kannatust ning mõni on pildistamisega nõus ainult kümme minutit. Aga ka sellest piisab!

Mariliis: On tõesti imeline näha, kuidas neiud särama löövad – see siiras rõõm ja vallatud keerud! Jah, ettevalmistus ja kleitide õmblemine võib olla raske, eriti, kui oled kolm päeva järjest tülli õmmelnud, kuid siis tulevad imeilusad neiud, täis mängulusti ja kõik on hästi. See on puhas kunst, kuidas tüdrukud ka vahel unustavad, et neil on uhked kleidid seljas. Nad hakkavad jooksma ja mängima ning tuul keerutab neid veel lisaks. Soovitame alati valmis foto ka välja trükkida ning ära raamida – eriline kunstiteos ja emotsioon on seda väärt.

Vaata ka galeriid Twirl It muinasjutulistest fotosessioonidest:


Fotod: Nele Suurna