Meigiga magamine. Naha bakteriaalsed põletikud, ummistunud poorid, akne … ja muidugi määrdunud voodipesu. Kui sa kuidagi ei suuda õhtul vannitoas korralikult meiki maha võtta, hoia meigieemaldussalvrätte voodi läheduses, sealt on neid vajadusel mugav võtta. Kuna nahk uueneb öösiti, on hädavajalik, et see oleks puhas ja niisutatud.

Kohviga liialdamine. Kohvi kahjustab eriti just kuiva nahka ning tekitab kortse. Joo palju vett, maitseks võid lisada puuviljalõike.

Vistrike pigistamine. Pressid nii toimides bakterid vaid sügavamale naha sisse ja kahjustad nahka veelgi enam.

Söögikordade vahele jätmine. Söögikordi vahele jättes vananeb ja kuivab nahk kiiremini. Söö toiduaineid, mis sisaldavad C-vitamiini (apelsin), B3-vitamiini (pähklid), E-vitamiini (avokaado) ja A-vitamiini (magus kartul) ning su nahk püsib hea tervise juures.

Pikk kuum dušš. Aeg-ajalt on kuum dušš suurepärane, kuigi tegelikult viib see minema nahka kaitsva rasukihi. Nahk tundub pärast seda ketendav ja kuiv. Kui tunned-näed duši all olles, et nahk hakkab kergelt kihelema ja punetama, on aeg lõpetada.

Kosmeetikatoodete proovimine. Proovi enne uue toote kasutamist käeseljal või käsivarrel väikesel nahapinnal, ega toode allergiat tekita. See aitab vältida õudusunenägu näos.

Sa ei joo piisavalt vett. Vee joomine aitab mitte ainult vananemisega võidelda, vaid annab nahale tervisliku sära. Kui unustad vett juua, märkad peagi, et nahk muutub karedaks ja elutuks.

Telefoniga rääkimine. Tundide kaupa telefoniga lobisemise tulemuseks võib olla nahalööve põsel. Puhasta telefoni aeg-ajalt antibakteriaalse salvrätikuga.

Juuksekosmeetika sattumine näole. Järgmisel korral juustele lakki pihustades kata nägu puhta käterätikuga kinni. Trennis kanna peapaela, et juuksekosmeetika higistamise korral näole ei valguks.

Määrdunud päikeseprillide kandmine. Puhasta päikeseprille samuti nagu tavalisi prille. Mustus kolib prillidelt nahale, põhjustab ninajuure ümbruses nahapõletikku ning ummistab poore.

Jo-jo dieeditamine. Võtad juurde ja siis jälle alla – nahka kahjustab selline jo-jo efekt väga. Nahk kaotab elastsuse, muutub lõdvaks ja kortsuliseks.

Vähene magamine. Kaheksa tundi ööund annab sulle värskuse ning nahale särava jume. Liiga vähe unetunde muudab naha halliks ja ummistab poorid.

Liigne soolatarbimine. Liiga soolane toit tõmbab vedeliku nahast välja, muudab selle kuivaks ja tuhmiks. Ära söö soolast toitu ning investeeri kindlasti heasse niisutuskreemi.

Silmade kissitamine. Aeg-ajalt on kasulik silmaarsti juures käia ja kontrollida, kas su prillid on ikka õiged. Valede prillide ja läätsede kasutamine sunnib sind silmi kissitama ning see tekitab silmaümbrusesse kortse.

Liiga sage vahatamine. Liiga sagedane vahatamine tekitab vistrikke. Anna nahale enne järgmist vahatamist vähemalt kolm nädalat taastumisaega.

Vees sisalduvad kemikaalid. Liiga pikad duši all käimised muudavad naha ja juuksed kuivaks. Investeeri dušifiltrisse ning vii miinimumini võimalus, et kahjustad oma nahka puhastamise eesmärgil vette lisatud kemikaalidega.

Unustad huulte eest hoolitseda. Huultel on kolm kuni viis rakukihti, mille eest tuleb kindlasti hoolt kanda. Liiga kuivad huuled vananevad kiiremini. Vali need huulepalsamis, mis sisaldavad petrolaati, dimetikooni ja glütseriini – need pehmendavad ja niisutavad.

Mustad padjapüürid. Öösel näonahk puhkab, uueneb ja vabaneb surnud rakkudest. Naharakud kogunevad padjapüürile, olles ideaalseks toiduks bakteritele ja toksiinidele. Selleks, et sa räpase padjapüüriga oma näonahka ei kahjustaks, vaheta kasutatud püür uue vastu vähemalt kaks korda nädalas.

Koorid liiga sageli. Liigne koorimine eemaldab viimsegi rasu, mis nahale sära annab. Koori nahka vaid üks kord nädalas.

Kulmude kortsutamine. Pidev grimassitamine tekitab kulmude vahele kortsud. Püüa näo lihastele aeg-ajalt puhkust anda ning väldi grimasside tegemist.

Stress. Stress mõjub nahale väga halvasti. See ei tekita mitte ainult plekke, tuhmust ja löövet, vaid ka kortse. Tegele lisaks töötamisele ka sellega, mis meeli rahustab: jooga, lugemine, kokkamine.

Liigne suhkrutarbimine. Liiga palju suhkrut kahjustab naha kollageenivarusid, mis vastutavad naha elastsuse eest. Võitle magusaisu vastu kuivatatud puuviljadega.

Liiga vähe trenni. Treenimine aitab verevarustust parandada ning annab nahale terve jume. Lisaks hõlbustab paranenud verevarustus organismist toksiinide väljaviimist, aitab nahal surnud rakkudest vabaneda ja uusi kasvatada.

Plastikaatkotid keemilisest puhastusest toodud rõivaste ümber. Võta kott riiete ümber ära nii kiiresti kui võimalik. Mida kauem sa seda seal hoiad, seda enam kemikaalid riietesse imbuvad ning hiljem nahka ärritama hakkavad.

Unustad päikesekaitsekreemi. Autoga sõites paistab päike vasakule käele enam peale, seega kanna sinna suvisel ajal hoolikalt päikesekreemi. Kui istud peamiselt kaassõitja istmel, hoolitse samal moel oma parema käsivarre eest.

Jood liiga palju alkoholi. Alkohol viib nahast vedeliku välja ja nahk jääb kuivaks. Kui nahk on aga kortsude tekkele vastuvõtlikum.

Saun. Püüa saunas ja leiliruumis käia minimaalselt. Liiga sage saunatamine kahjustab naha elastsust ning vähendab selle kollageenisisaldust.

Liiga konditsioneeritud õhk. Keera õhukonditsioneer miinimumi peale, et naha niiskustaset mitte kahjustada. Kui jahutus töötab kogu aeg maksimumi piiril, muutub toaõhk kuivaks ja see kuivatab ka nahka.

Passiivne suitsetamine. See ei tähenda, et sa ise ei suitseta. Ka suitsetaja kõrval istumine mõjub su nahale kahjustavalt.

Liiga palju meiki. Anna nahale vahel puhkust ning ära meigi ennast mitu päeva. See aitab vähendada ummistunud pooride teket ning enneaegset vananemist.

Liiga sage kulmude kitkumine. Sagedane karvade kitkumine kahjustab päris kõvasti nahka. Enne kitkumist pese pintsetid alati antibakteriaalse seebiga puhtaks. Nahapooride avamiseks kata nägu kuuma veega niisutatud käterätikuga. Pärast kitkumist töötle nahka aaloed sisaldava lahusega, et vältida karvade sissekasvamist.

Allikas: Goodhousekeeping.com