2. Ära saada laua taga istudes kunagi sõnumeid. Kui just pead kellelegi sõnumi saatma, vabanda end ja mine tee seda näiteks tualettruumis või õues.

3. Kui oled otsustanud külas, restoranis või baaris mitte alkoholi tarvitada, ära keera klaasi tagurpidi. Selle asemel puuduta oma sõrmeotstega klaasi äärt ja ütle ettekandjale “Ei, aitäh.”

4. Kui räägid kellegagi telefonis valjuhääldi peal, anna talle sellest teada. Ükskõik, kas see on autroolis olles, kui autos on veel teisi inimesi; koosolekul või kusagil mujal. Ära kasuta valjuhääldit restoranis, ühistranspordis või mujal, kus sinu ja su vestluspartneri juttu kuulavad pealt võõrad inimesed.

5. Uksekell helises? Ukse avamisel pole oluline, kas seda teeb naine või mees. Avab see, kes esimesena uksele jõuab.

6. Ära kunagi pane mikrolaineahju intensiivse lõhnaga toiduaineid. Lõhn mitmekordistub hetkega ja täidab terve köögi.

7. Ära trügi. Sa ei jõua varem lennukisse, kui pagasijärjekorras oma kohvritega ringi sahmid.

8. Lase inimesed liftist enne välja, kui sellesse sisened. Põhimõte “välja lastakse enne” kehtib kuhu tahes sisenedes.

9. Ära vaata kellegagi vesteldes oma telefoni. Hoia virtuaal- ja pärismaailm nii lahus kui võimalik.

10. E-kirja etiketireeglid: ära kasuta läbivat suurtähte, värvilist kirja, emoticone ega pane kaasa mahult liiga suuri manuseid. Ära kunagi saada edasi kellegi teise vaid sulle mõeldud kirju.

11. Külla ei minda kunagi tühjade kätega – hoolimata sellest, et kutsuja on öelnud, et kõik on olemas. Vein, lillekimp või kook on alati sobivad variandid.

12. Respekteeri teiste inimeste aega. Skype'is või mujal juttu alustades küsi alati, kas vestluspartneril on parajasti sinu jaoks aega.

13. Koeraga jalutama (või külla) minnes oled sina see, kes tema järelt koristama peab. Kahjuks väga paljud inimesed seda siiski ei tee.

14. Lapse mähkmeid vaheta võõraste pilkude eest varjatult. Külas olles küsi võõrustajalt, kus saaksid seda segamatult teha.

15. Märkad vastamata kõnet? Helista tagasi.

16. Välismaalasega suheldes ära küsi esimese asjana, et kust ta pärit on. See tuleb vestluse käigus niikuinii välja (ilma sinu selge uudishimuta).

17. Vaata oma sotsiaalmeediapostitused kriitilise pilguga üle. Ära avalda midagi liiga isiklikku, eriti kui seda näevad kõik su kolleegid ja ülemused.

18. Ära karju telefoniga rääkides. Isegi, kui tegelikult tahaksid seda teha.

19. Tahaksid oma koera (või muu kodulooma) tööle kaasa võtta? Küsi eelnevalt kindlasti kolleegidelt, kas see on ka nende arvates hea plaan.

20. Ole alati täpne – nii isiklike kui tööalaste kohtumiste puhul. Isegi kui oma hilinemisest teada annad, on hilinemine ootaja(te) suhtes ebaviisakas.

Allikas: RD