Noortejuhendaja Talvikki Paakkanen, laste kultuurikeskuse juht Heli Toikka ja parlamendi liige sotsiaaldemokraat Sirpa Paatero on kleidiproovides käinud juba kümmekond korda.

Sirpa Paatero kleit on kõige heledam ja seda ilmestab lihtne tume muster. Talvikki Paakkaneni kleit on valdavalt tumedates toonides ja selle ülaosa koosneb mustast mustrilisest pitsist. Heli Toikka kleidi värvitoon on pehme ja kleidi sätendav ülaosa veikleb kaunilt valguse käes.

Fotol vasakul: Sirpa Paatero, Heli Toikka ja Talvikki Paakkanen. Foto: Yle.fi

Kui neid kleite vaadata, on algul raske uskuda, et need on õmmeldud kasutatud materjalist ehk täpsemalt reklaamplagude kangast, mida kasutati suvel Kotkas toimunud avamerepurjetamise etapil Tall Ships Races.

Kleitide kujundamise ja õmblemisega on olnud kiire, sest naised said peokutsed kätte novembri algul. Disainer Leni Lauretsalo rääkis Yle.fi-le, naised on kümme korda proovis käinud ja kogu aeg on suheldud WhatsAppi vahendusel, et leida igeühele sobiv lõige ning kangavärv ja -muster.

Kleitide sünd

Idee teha Kotka regati sissepääsuvärava kõrval lehvinud plagudest kleit, tuli Heli Toikka regati järelpeol.

Kui Sirpa Paatero oli novembri algul vastuvõtukutse kätte saanud, helistas ta sõbranna Heli Toikkale ja küsis, mida too sinna lossi selga kavatseb panna. Toikka rääkis, mis mõte tal oli tulnud ja varsti oli neid juba kolmik.

Kleitide loojaks soovis kolmik noort kohalikku moekunstnikku. Heli Toikka leidis siis Facebooki kaudu Kotkas töötava disaineri Leni Lauretsalo, kes ei olnud presidendi vastuvõtu tarvis mitte kunagi kleite teinud.

Taaskasutusmaterjali on vastuvõtukleitide loomisel kasutatud igal aastal, aga mitte kunagi niisugust materjali ja see mõte ehmatas disainerit. „Ütleme nii, et esimese hetkega tahtsin karjuda, et ei! Aga samal hetkel mõtlesin, et miks ka mitte!“ rääkis Leni Lauretsalo Yle.fi-le.

Iga kleidi juures on kõige tähtsam siluett, arvab moekunstnik. Ta arutas koos kolme tellijaga, mis kleitides võib olla ja mida seal ei peaks olema. Näiteks Sirpa ütles kohe, et tema ei taha pritsessikleiti.

Neisse plagudesse imbus regati ajal ka palju tänavatolmu. Disainer lõikas esmalt kleidid välja ja siis pesi kogu materjali pesumasinas ära.

Lisaks taaskasutuse ideele tahavad looja ja kandjad nendega esile tõsta ka kohalikku koloriiti. Kangaste trükis on kasutatud Kotkale ja Kymenlaaksole tüüpilisi metsatööstusele vihjavaid elemente. Sirpa Paatero kleidil on kujutatud tselluloosipakki, Talvikki Paakkaneni kleidil lauavirna ja Heli Toikka kleidil paberirulli. Naljatades on naised öelnud, et nende kleitides peegeldub kogu Kotkamillsi tooteahel tselluloosist paberini. Kleidid õmbleb Leni Lauretsalo valmis oma kodus, teda aitab ka ema Lena.

Talvikki Paakkanen kavatseb vastuvõtul kleidi juures kanda musta kotti vanadest mustaks värvitud raudnaeltest kaunistusega. Seetõttu kujundas Leni tema kleidi pitsilise ülaosa ka raudses meeleolus, soomusrüüd meenutavaks. Disaineri meelest on pits kaunis materjal ja ta ei tahtnud kleidi kandja kaela liiga paljaks jätta. Naeltest kaunistus pidi algul riputatama kaela, aga siis otsustati ümber ja see pandi käekotile.


Foto: Yle.fi

Kuigi kleitideks valitud veekindel kangas on üsna jäik, ei usu disainer, et need kleidid vastuvõtul tavalisest rohkem higistama ajavad, sest rahvamassis on igal juhul küllalt palav.

Disainer näeb tugeval veekindlal kangal ka eeliseid. „Kui valavad punaveini peale, ei ole häda midagi,“ ütles ta Yle.fi-le. „Pühid lihtsalt ära, sest see kangas ei võta vedelikku sisse.“