Tuled tagasi plaanideta
Kui istud esimesel tööpäeval taas laua taha, võib sind tabada paanika – sulle meenub kõik, millega koheselt tegelema pead hakkama. Seetõttu planeeri juba päev varem, pärast e-kirjade ülevaatamist kolm asja millele järgmisel hommikul esimesena keskendud. Kindlad plaanid ja teadmine, millele pead oma tähelepanu suunama aitab sul rahuneda ja hoida eesootavad ülesandeid kontrolli all.

Ignoreerid võimalust teha suuri muudatusi
Jaanuari alguses pühadeaegselt puhkuselt naasmine on parim aeg uueks alguseks. See annab suurepärase võimaluse keskenduda juba varem tekkinud probleemidele ja võimalikele lahendustele. Nõustajate sõnul aitab kontorist eemalolek näha asju värske pilguga ja seada uusi perspektiive. Näiteks, kui oled juba ammu märganud, et mõned kolleegid jutustavad koosolekute ajal omavahel, anna neile kohtumistel edaspidi kindlad ülesanded. Kui teed tööl mõne suure muudatuse muul ajal, võib see ootamatu tunduda, kuid jaanuar on ideaalne aeg, mil inimesed on valmis proovima midagi uut.

Teed uusaastalubadusi, mis on määratud hukule
Jaanuar võib olla hea aeg uueks alguseks, kuid uusaastalubadusi on sageli raske pidada. Kuidas lubadusi siiski täita? Esiteks pead täpselt teadma, mida su eesmärgid endast kujutavad. Ära luba olla lihtsalt produktiivsem, vaid defineeri, mida see sinu jaoks tähendab. Mõtle välja täpne plaan ja sea sammud eesmärkide saavutamise suunas. Tähtis on selgeks teha ka potentsiaalsed takistused ning mida teha, kui need sinu teele ette tulevad. Vaid nii saad reaalselt oma lubadusi pidada. Oletame, et soovid olla produktiivsem, kuid e-kirjad segavad sinu tähelepanu. Lülita need tüütud teavitused välja ja kontrolli postkasti alles siis, kui sul on aega.

Sa ei tunnusta head tööd
Kui märkad, et ka mõni sinu kolleeg on uuel aastal oma tööstrateegiat muutnud, tunnusta teda. Kui paned näiteks tähele, et kolleeg, kes tavaliselt jääb tähtaegadega hiljaks, on hakanud ülesandeid õigeaegselt lõpetama, ütle seda. Ära saada talle üldist tänavat e-kirja, vaid tunnusta teda personaalselt ning anna teada, et tema raske töö ei jää tähelepanuta. Kui keegi tema pingutusi tähele ei pane, võib ta juba peagi vanade harjumuste juurde naasta. Tunnustus mõjub aga motiveerivalt.

Langed pühadejärgsesse masendusse
Pärast jõulupühi ja aastavahetust tööle naasmine võib olla tunduvalt raskem, kui tavalistel esmaspäevadel. Sa oled palju maganud, söönud ja perega aega veetnud ning nüüd on käes jaanuar ja suvi on alles poole aasta pärast. Psühholoogid soovitavad talvemasenduse vältimiseks leida rohkem tööprojekte, mis sinus tõelise kire äratavad. Samuti võiksid end premeerida alati, kui mõne tüütu ja aeganõudva ülesande lõpetanud oled.

Arvad, et oled sama tegus nagu enne puhkust
See on loomulik, et vahepeal on kogunenud hunnik e-kirju, sõnumeid ja ülesandeid. Sama loomulik on ka see, et tavapärase töörütmi tagasisaamine võtab aega. Võta endalt veidi pingeid maha ning jäta oma e-maili „kontorist väljas“ automaatvastus veel üheks lisapäevaks aktiivseks. Sel viisil saad esimesel tööpäeval siiski veidi hingamisruumi, et tegeleda vahepeal kuhjunud, mitte juba uute asjadega.

Eeldad, et ka kõik teised on värsked ja erksad
Nädalane puhkus peaks olema stressivaba aeg lõõgastumiseks, kuid see ei lähe alati plaanipäraselt. Sina võid olla värske ja valmis uuteks tegudeks, kuid sinu kolleegid võivad olla veel väsinud oma kaugete sugulaste külaskäikudest ja pidustustest. Selleks, et teada, kuidas oleks kolleegidele tööasjades kõige parem läheneda, küsi neilt otse, kuidas nende puhkus läks ja mida nad tegid. Uuri, kas nad vajavad millegagi abi või ülesannete täitmiseks rohkem aega.

Väldid tööd kuni viimase hetkeni
Kui väldid kuni viimase hommikuni kõike, mis on vähegi tööga seotud, on uuesti rutiini loomine raske. Häälesta oma meeled töölainele. Sea juba eelneval õhtul valmis järgmise päeva tööriided ja valmista endale kodus lõuna. Sellised väikesed tööga seotud tegevused valmistavad sind juba varakult ette ning aitavad samuti järgmise hommiku paanikat vältida.

Allikas: RD