Värskelt avaldatud uuringust aga selgub, et kui oled elus üldiselt kangekaelne, on sellel positiivne mõju sinu tervisele. Uuring, mis viidi läbi California San Diego meditsiinikooli ja Rome La Sapienza ülikooli poolt, üritas leida konkreetseid psühholoogilisi omadusi, mis on otseses seoses pikaealisusega.

Uuringus osales 29 inimest vanuses 90 kuni 101, kes on pärit väikestest Itaalia küladest. Tulemused näitasid, et kuigi kõik uuringus osalejad olid füüsiliselt halvemas seisus kui nende nooremad pereliikmed (vanuses 51-75), oli nende vaimne tervis märkimisväärselt parem.

Kõige tähelepanuväärsemad isikuomadused, mis kõikidel osalejatel ühtisid olid: kangekaelne meelelaad, tugev tööeetika, tugevad sidemed perekonnaga, positiivne eluvaade ja eelistus elada eemal linnakärast. Uuringu läbiviijad usuvad, et just kangekaelsus on aidanud uuringus osalejatel hoida oma vaimne tervis tugevana, sest neid on vähem huvitanud teiste inimeste arvamus ja see omakorda on vähendanud tunduvalt stressi kogust nende elus.

Uuringu kaasautor Anna Scelzo kommenteeris selle tulemusi, sõnades, et osalejad kippusid olema ka domineerivad, põikpäised ja kontrolli vajavad. „Neid iseloomustas vajadus kontrollida end ümbritsevat keskkonda, mis näitab, et neil on tugev, kuid tasakaalukas kohanemisvõime,“ lisas ta.

Allikas: RD