„Kui inimesed tulevad minu vastuvõtule, soovides naerukortsudest vabanema, mõtleme põhjalikult, kas see on ikka parim valik,“ ütleb Bostoni dermatoloog Ranella Hirsch. „Kõikidest kortsudest väljendavad just naerukortsud enim emotsioone ja tundeid. Tänapäeva maailmas võib isegi öelda, et ilma naerukortsudeta emotsioonide näitamine on kui sotsiaalmeedias suhtlemine ilma emotikonideta – sa ei saa aru, kuidas keegi end tunneb. Kortsud tekivad, kui lihase ümber väheneb kollageeni hulk.“

„Kui naerukortse seostatakse rõõmuga, siis kulmude vahele tekkinud kortse konkreetselt vihaga,“ sõnab Pennsylvania ülikooli dermatoloogiaprofessor Susan Taylor.

Tuleb välja, et arstid, kes varem naerukortse täitesüstidega „kaotasid“ suhtuvad neisse nüüd palju leebemalt. „Vaatan endast vanu pilte, kus ma naeratasin, aga minu silmad ei teinud seda. See oli õudne. Kui 20 aastat tagasi residentuuris olin, õpetati meid Botoxit kasutama ja nendega naerukortse siluma, kuniks nendes piirkondades kadus igasugune liikumine. Ma tegin neid ilusüste kõigile, kaasaarvatud iseendale,“ meenutab Los Angelese dermatoloog Jessica Wu. „Loomulikum välimus on kindlasti taas moes. Kui tuntud näitlejad minu juures käivad, on nad väga otsusekindlad: nad tahavad, et kortsud nende silmade ümber jääksid alles.“

Psühholoogidest patsiendid ütlevad Wule, et nad vajavad silmade ümber olevaid kortse, et patsientidele kaastunnet väljendada. Ka õpetajad, eriti algklasside õpetajad paluvad naerukortsud rahule jätta, kuna need aitavad neil lastega sõbralik side luua. Kujutle naeratust, südamest õnnelikku naeratust, kui silmad lähevad veidi väiksemaks ja nende ümber tekivad kortsud. Selles naeratuses on soojust.

Siinkohal tasub mainida, et silmakreemid ja-seerumid on aga alati omal kohal. Vastupidiselt täitesüstidele kreemid niisutavad ja toidavad nahka ning kaitsevad seda. Peeneid naerukortse tuleks omaks võtta ja neid austada, mitte täita ja peita.

„Naerukortsud löövad sinu silmad särama,“ ütleb New Yorgi ülikooli dermatoloogiaprofessor Doris Day. „Vastupidiselt Ameerikale on Euroopas naerukortsud alati ihaldatud olnud ning õnneks jõuame nüüd ka meie sellele mõtlemisele järele.“ Ka Princetoni ülikooli psühholoogiaprofessor Alexander Todorov lisab, et just naerukortse on alati seostatud siira naeratuse ja emotsiooniga.

Üllatavalt on ka koolide aastaraamatuid, poliitikute fotosid ja kohtingusaitide profiilipilte uuringud teadusuuringud täheldanud, et silmnähtavamad naerukortsud on justkui eeldused, mis näitavad madalamat lahutusstatistikat, rohkem poolthääli poliitilistel valimistel ja seda, kui jõukad inimesed on. Ühe sellise uuringu läbiviinud Toronto ülikooli psühholoogiaprofessor Nicholas Rule ütleb: „Kõik emotsionaalsed otsused, mida elu jooksul teinud oled, on sinu näost nähtavad. Naerukortsud on ühed kõige olulisemad märgid. Need näitavad, et sa oled üldiselt õnnelikum ja ka jõukam, kuna näed elu positiivsemalt.“

Ühes teises uuringus selgus aga midagi veelgi põnevamat. Naised, kes olid enda sõnul elus korduvalt teatud emotsiooni kogenud, nägid 68ndaks eluaastaks välja nagu see sama emotsioon. „See on eriti märgatav rõõmuga ning seda just naerukortsude tõttu,“ täpsustab Todorov.

„Kui arutame patsientidega naerukortsudest vabanemist või mitte, ütlen alati: „Sinu naerukortsud jutustavad sinu elulugu. Neis peituvad kõik sinu naerud ja rõõmud viimase 40 aasta jooksul.“ Naerukortsud ütlevad, et inimene on elanud õnnelikku elu ja minu arvates on see väga kaunis mõte,“ ütleb Hirsch.

Allikas: Allure