Ketogeenne dieet
See võrdlemisi vähetuntud dieet on saanud palju vastukaja nii plaani pooldajate kui kriitikute poolt. Madala kalorsusega toitumisplaani fookuses on kasulikud rasvhapped, mõõdukas koguses valgud ja minimaalses koguses süsivesikud. Ketogeense dieedi järgijad peavad oma toitumisharjumustes tegema märkimisväärseid muudatusi selleks, et jõuda ketoosi ehk olukorda, mil keha põletab rasvu, kuid säilitab samal ajal lihasmassi ning hoiab ka ainevahetuse erksana. Selle plaaniga kaasnevad ka mõned riskid ja kõrvalmõjud ning see ei sobi kõigile.

Proteiinivesi
Treeningmaailmas on proteiinibatoonid, valgupulbrid ja muud lisandid juba ammu populaarsed olnud. Nüüdseks on see leidnud tee ka vee juurde. Väidetavalt saab organism proteiinivee tarbimisega treeninguks vajalikku valku kiiremini kätte ja mitmed brändid, näiteks For Goodness Shakes, on proteiinidega rikastatud vett juba tootma hakanud. Kui veedad palju aega treeningsaalis, võib just proteiinivesi olla uus alternatiiv, mida jõusaalis higistades tarbida.

Vahelduv paastumine
Vahelduva paastumise (inglise keeles intermitten fasting) kasutegurid ei peitu vaid kaalulangetuses. Sellega kaasnevad ka vähenenud põletikulised protsessid, parem veresuhkru tasakaal ja efektiivsem ajutöö. Üks kõige levinumaid meetodeid on tuntud kui 16:8 plaan. See tähendab, et paastud päevas 16 tundi ning sööd vaid ülejäänud 8 tunni jooksul, kõige tavapärasemalt kella 12st päeval kuni 8ni õhtul. Pikad paastuperioodid tähendavad, et tarbid vähem kaloreid ning põletab regulaarselt rohkem kaloreid.

Supidieet
Varasemalt populaarseid mahladieete vahetavad üha enam välja erinevad supidieedid. Pinteresti statistika andmetel on viimaste kuude jooksul erinevad supidieetide nipid ja retseptid kasvanud populaarsuses tervelt 306 %.

Põletikuvastane dieet
2018.aastal on juba hakanud levima info paljude põletikuvastaste toitude kohta. Mõtle näiteks ingverile, brokolile, kurkumile, lõhele, tomatitele, Kreeka pähklitele. Selliste toiduainete lisamine oma igapäevasesse menüüsse on lihtne ja uuringud on näidanud, et põletikuvastased toidud tugevdavad immuunsussüsteemi ning kiirendavad ainevahetust.

Missugused olid aga 2017.aasta populaarseimad dieedid?

Soolestikku toetavad dieedid
Teadlased on uurinud üha enam seda, mida soolestik ja kõhus olevad bakterid normaalseks toimimiseks vajavad. 2017.aasta jooksul levisid soovitused nii selle kohta, mida peaks lamedama kõhu saavutamiseks sööma ja mida vältima kui ka soovitused, kuidas toitumisega säravam nahk saavutada.

FODMAP dieet
FODMAPist on saamas justkui uus gluteen, mida kõige tervislikumaid eluviise järgida soovivad inimesed üha enam vältida püüavad. FODMAP tähendab lühikese ahelalisi süsivesikuid (suhkruid ja kiudaineid), mida soolestik korralikult lõhustada ei suuda. See omakorda põhjustab kõhugaase, puhitust, kõhukinnisust või vastupidiselt kõhulahtisust inimestel, kellel on ärritunud soole sündroom.

Atkinsi dieedi uus tulemine
Uutmoodi Atkinsi dieet kombineerib varasemalt levinud soovitustega ka kasulikud rasvhapped ja valgud. Dieet sai taas populaarseks, kui Kim Kardashian West enda sõnul just seda järgides pärast rasedust taas supervormi tagasi sai.

Vahemere dieet
Kui soovid järgida dieeti, mis keskendub maksimaalselt tervislikele eluviisidele, võib just Vahemere dieet sulle kõige paremini sobida. Sellega ei kaasne lihtsalt tervislik toitumine, vaid orgaanilised toiduained ja piisavalt suured portsjonid.

Mesi põletab rasvu
Tuleb välja, et Mary Poppinsi suhkrutüki soovitusel on tõepõhi all (juhul, kui mõtleme, et see suhkrutükk võib olla ka teelusikatäis mett). Teadlased on tõestanud, et kui sööd vahetult enne magamaminekut ühe teelusikatäie mett, aitab see magamise ajal kalorite põletamist kiirendada. Kõlab liiga hea, et olla tõsi, eks?

Allikas: Byrdie