1. Abiellumiseks on vaja kuninganna nõusolekut

Meghan Markle võib ju kaunis ja kuninglik välja näha, kuid ta on juba varem abielus olnud. Minevikus ei saanud kuningliku perekonna liikmed abielluda kellegagi, kes oli lahutatud või katoliiklane.

Lahutatud inimestega abiellumisele on viltu vaadatud juba aastakümneid. Näiteks 1936. aastal ütles Edward VIII troonist lahti, et abielluda Wallis Simpsoniga, ameerika näitlejannaga, kellel oli juba kaks abielu seljataga. Kusjuures oli Simpson veel abielus, kui tema ja Edward VIII vahel lõi põlema palav armastuseleek.

Edward VIII isa kuningas George V suhtus Simpsoni ja oma poja abielusse pahakspanevalt. Isegi nii väga, et keeldus Simpsoniga kohtumast. Kui kuningas George V suri, siis lükkas valitsus ja peaminister Baldwin Edward VIII soovi Simpsoniga abielluda tagasi. Mehele jäi valida, kas temast saab kuningas või saab ta Simpsoni.

2013. aastal kehtestati seadus, mis näeb ette, et kuus troonipärijat peavad küsima kuningannalt luba kellegagi abiellumiseks. Kui kuninganna pole nõus, siis abielu ei toimu. Näiteks 2005. aastal lubas kuninganna Elizabeth II oma pojal prints Charles’il abielluda Camilla Parker Bowles’iga. Olenemata sellest, et Camilla oli lahutatud ja Charles’i armuke.

2. Kuningliku perekonna liikmed võivad abielluda ka mitte aadlisoost inimestega, kui kuninganna annab selleks loa

Vanasti oli see keelatud, aga nüüd on see lubatud. Näiteks Lady Diana Spencer, prints Charles’i esimene naine, polnud aadlisoost. Ka Camilla Bowles polnud aadlisoost ja oli tagatipuks ka lahutatud. Prints Williami abikaasa Kate Middleton pole samuti aadlisoost.

3. Kuninglikku perekonda abiellumine ei tee sinust kuningannat, kuningat ega isegi printsessi

Kui troonil olev kuninganna peaks abielluma, siis tema abikaasast saab konsort-kuningas ehk ta on kuninganna kaasa, kuid temast ei saa kuninganna surma korral troonil olevat kuningat. Näiteks kuninganna Elizabeth II abikaasa prints Philip ei saaks kuningaks, sest ta on kreeklane. Samamoodi ei saanud kuninganna Victoria abikaasa prints Albert kuningaks, sest ta oli sakslane. Kui Briti kuningas abiellub, siis tema naisest saab konsort-kuninganna ehk ta on kuninga kaasa, kuid temast ei saa kuninga surma korral troonil olevat kuningannat. Niisiis kui prints Williamist peaks saama kuningas, siis Cambridge’i hertsoginnast Kate Middleton’ist saab konsort-kuninganna ja Williami surma korral ei saaks temast troonil olevat kuningannat. Minevikus on olnud aga üks erandlik paar. Selleks olid William III ja Mary II, kes juhtisid Inglismaad 1689-1694.

Morning Service on Christmas Day at Sandringham Church 2017

4. Kui oled kuninglikus abielus, siis ei sa osaleda poliitikas

Kuigi tehniliselt ei saa keegi keelata kuningliku perekonna liikmetel hääletada, siis on nad otsustanud seda mitte teha, sest see oleks põhiseadusega vastuolus olev. Kuna kuninglik perekond ei osale poliitikas, siis on nendel ühiskondlikult neutraalne roll ehk nad ei võta mingeid osapooli.

Britain Royals

5. Kui sul on kuninglik tiitel, ei tohi sind kutsuda ühegi teise nimega

Niisiis Cambridge’i hertsoginnat ei kutsuta enam “Kate’iks” ja kuninganna Elizabeth II hüüdnimi pole kohe kindlasti “Lizzie”. Kuninglikust perekonnast inimese poole pöördudes pead kasutama tema tiitlit või ütlema “Ma’am” ehk proua või “Sir” ehk härra. Hertsoginna poole pöördudes oleks tema tiitel inglise keeles “Her Royal Highness the Duchess of Cambrdige” ja tema abikaasa oleks “His Royal Highness, Prince William, Duke of Cambridge”. Kuninganna poole pöördumiseks saab aga lühemalt: “Her Majesty The Queen

Hertsoginna Kate 6. veebruaril 2017

6. Sa ei tohi mängida lauamängu Monopoly

Kuigi see on vana hea lauamäng, siis 2008. aastal keelustas prints Charles’i noorem vend prints Andrew lauamängu Monopoly mängimise kuninglikus kodus, sest väidetavalt läksid mängud liialt “paheliseks ja õelaks” ja seesugune käitumine ei sobi kuningliku perekonnaga.

7. Karpkalu ei eelistata

Vanasti jäeti karpkalad kuninglikust menüüst välja vältimaks toidumürgitust või allergilisi reaktsiooni. Väidetavalt sööb kuninganna Elizabeth aga siiani aeg-ajalt karpkalu ja prints Charles’ilegi maitsevad need.

8. Kõik käib kuninganna taktikepi järgi

Kui kuninganna seisab, siis sa seisad, kui ta istub, siis sa istud. Sama kehtib ka õhtusöögiga: kui kuninganna on lõpetanud, siis ka sinu õhtusöök on lõppenud. Kui õhtustad kuningannaga ühes lauas, otsustab tema, kui pikaks õhtusöök kujuneb. Nii et kui oled näljane, siis parem looda, et ka temal on kõht tühi.

HRH Prince Harry and Meghan Markle

9. Kuninglik elu on elustiil

Kui sinust saab kuningliku perekonna liige, siis sinu staatus ja koht perekonnas saab sinu elustiiliks. Kui lähed kuskile välja või toimub mõni avalik üritus nagu paraad, pulmad või midagi muud taolist, siis peab kuninglik perekond olema kindlas järjekorras. Sama kehtib bankettidega ehk kes kelle kõrval istub ja nii edasi. Hetkel on nii, et Elizabeth II kõrval istub tema abikaasa prints Philip, siis tulevad Charles ja Camilla, seejärel Cornwall’i hertsoginna ning prints William ja Cambridge’i hertsoginna ning viimaks prints Harry. Kui Harry otsustab abielluda Meghan Markle’iga, siis istub tema Harry kõrvale.

Allikas: harpersbazaar.com