Loe edasi ja saa teada viis reeglit, kui palju peaksid kihlasõrmusele tegelikult kulutama ja miks.

Reegel 1. Sinu kolme kuu palk

Ekspertidest tulvil olev aruanne, mis ilmus veebilehel Brides.com väidab, et kihlasõrmuse ostja peaks ehtele kulutama oma kolme kuu palga. Selle puhul on loomulikult tegemist väga erilise soovitusega ning kui sõrmuseostu tegev inimene on (aruande kohaselt) „suurtes võlgades ning mures oma töö püsimajäämise pärast,“ siis ei peaks sõrmuse saamiseks kindlasti suurt varandust välja käima.

Reegel 2. Ühe kuu palk

Levinud kuldreeglina oled tõenäoliselt seda reeglit eelmisest tunduvalt rohkem kuulnud, et sõrmuse ostja, näiteks tulevane peigmees, peaks sõrmuse eest maksma umbes oma ühe kuu palga. Selle tarkusetera levimise eest võib tänada teemantide tootjat nimega De Beers. Nimelt levitas just see ettevõte Ülemaailmse majanduskriisi ajal Ameerikas reklaami, mis soovitas, et raha investeerimiseks ja säästmiseks peaks just kihlasõrmustele terve kuu palga kulutama, kuna teemandid kasvavad hiljem väärtuses. See idee on tuntud tänaseni.

Reegel 3. Kuldne kesktee

Kui sinu elukaaslase jaoks on sõrmusele kolme kuu palga kulutamine liiga suur väljaminek, aga ühe kuu palga välja käimine tundub justkui koonerdamine, siis õnneks soovitavad mitmed modernsed mõtlemisviisid leida kompromiss ning kulutada kivikesele kahe kuu palk. See võib olla hea valik, kui sinu eesmärgiks on sõrmusele väike varandus kulutada, kuid samal ajal mitte end täielikku pankrotti viia.

Reegel 4. Maksa sõrmuse eest keskmine summa

2016.aastal avaldati uuring, mille kohaselt kulutati Suurbritannias kihlasõrmustele keskmiselt 573 naela ehk umbes 656 eurot. Hea mõte on see oma tulevase abikaasaga läbi arutada ning jõuda järeldusele, et just keskmine kihlasõrmuse summa on kõige mõistlikum. Tegemist on õiglase summaga, kuid jäta ka meelde, et uuringu tulemusi kokku lüües ei võetud arvesse ühegi inimese sissetulekut ega majanduslikku olukorda.

Reegel 5. Leia viise raha säästmiseks

Levinud on palju nutikaid viise, kuidas teha kindlaks, et saad oma raha eest tõesti kõige parema võimaliku kihlasõrmuse. Paljud eksperdid soovitavad näiteks sõrmus soetada veebikauplusest. Pea ka silmas, et internetist ostetud kaupu võib olla ka lihtsam vajadusel tagastada. Lisaks soovitatakse ka veidi keerukamaid trikke, näiteks madalama karaadiga kalliskivi valimist (mitmed kivid näevad välja peaaegu identsed, kui neid just spetsiaalse suurendusklaasiga mitte vaadata) või vaid ühe kiviga sõrmuse ostmist, kuna paljud väikesed kivikesed muudavad sõrmuse järjest kallimaks.

Kui muretsed veebipoest ostetud toote ehtsuse pärast, siis vali vaid jaemüüjad, mis on tuntud, usaldusväärsed ja hea mainega, näiteks Ernest Jones, ja vali brändid, millel on olemas IGI sertifikaat. Need on vaid mõned viisid, kuidas teha kindlaks, et soetad parimat kvaliteeti. Uuri lisainfot parimate sõrmuste allikate kohta ka Rahvusvahelisest Gemoloogia Instituudist (IGI).

Reegel 6. Unusta reeglid

Meie arvates (või vähemalt, mida me arvame olevat enamike millenniumilaste arvamus) peaks see, kui palju peaks ühele kihlasõrmusele tegelikult kulutama, olema täielikult just selle inimese otsustada, kes sõrmuse soetab. Muidugi on alati teretulnud ja ehk isegi hea, kui seda otsust aitab vähemalt mingil määral teha ka inimene, kes sõrmuse kandjaks saab, kuid kui sa pole just see inimene, kes ostu sooritab, siis lõppude lõpuks ei ole see otsus sinu teha. „Paljud naised tegelikult ei soovi, et nende tulevane kihlatu ja abikaasa sõrmusele terve varanduse kulutaks,“ sõnab endine juveelimeister ja praegune Golden Gate ülikooli psühholoogiaprofessor Kit Yarrow. „Tegemist on intiimse ja personaalse otsusega.“

Allikas: Who What Wear