Öösel magades keha puhkab, kuid naha tegevus on sel ajal aktiivseim. Rakud uuenevad kõige elavamalt pärast keskööd varajaste hommikutundideni. Naha kaitsevõime on sel ajal nõrk. Päeval naha uuenemisprotsess aeglustub. Põhiline energia kulub siis kaitsele keskkonnamõjude eest.
Naha füsioloogiast lähtudes ongi kokku segatud öökreemid. Öökreemi ülesandeid näevad asjatundjad erinevalt. Osa kosmeetikaspetse leiab, et nahk vajab öösel puhkust, asetades esikohale lõõgastumise ning rahustamise, pannes rõhku ka põhjalikule niisutamisele (Darphin, Elizabeth Arden, Dr. Scheller).
Dr. Hauschka looduskosmeetika sarja väljatöötajad on koguni seda meelt, et terve ja tasakaalus nahk suudab end ise taastada ega vaja öösel rikkaliku koostisega toitvat kreemi. Vastupidi, kui nahka pidevalt toita, muutub see laisaks, kuni unustab sootuks ise enda eest hoolitseda. Sestap on naha loomulikuks toimimiseks vaja anda talle öösel puhkust. Dr. Hauschka tootesarjas öökreem puudub, seda asendavad toniseeriv näovesi ja intensiivsema toimega veepõhised ampullid.
Siiski on enamik öökreeme kokku segatud risti vastupidisest loogikast lähtudes. Kuna naha uuenemine on öösel aktiivne, koondatakse öökreemidesse võimalikult palju toimeaineid, sest sel ajal kasutab nahk neid maksimaalselt ja omastab paremini. Sageli sisaldavad just öökreemid küpsele nahale vajalikke kollageeni ja elastiini, mis kannavad hoolt naha elastsuse ja pinguldatuse eest. Olulisel kohal on ka komponendid, mis ergutavad taastumist ja annavad energiat.
Kuiva naha vajadusi silmas pidades lisatakse öökreemidesse niisutavaid aineosi.
Viimase aja uuringutes naha füsioloogia kohta tegeldakse palju kortisooliga. Kortisool on hormoon, mis kaitseb nahka vabade radikaalide eest. Magades kortisoolisisaldus kehas langeb, mistõttu väheneb kaitsevõime enneaegset vananemist põhjustavate vabade radikaalide vastu. Nüüd nuputavadki kreemiteadlased, kuidas korvata kortisoolipuudust. Clarinsi viimase öökreemi Multi-Active Night Cream koostises on näiteks tõhus taimne ainekompleks, mis takistab vabade radikaalide moodustumist ja suurendab naha kaitsevõimet.
Aktiivainetest pungil öökreem ei tarvitse olla raske tummise koostisega, mis imendub aeglaselt ja jätab naha rasvaselt läikima. Nahk peab saama öösel hingata, kuid paksu rasukihi all on see võimatu.