Etiketinõustaja Maaja Kallasti sõnul algab etikett kodusest kasvatusest ja väärikusest. Eesti seltskonnaüritusi ilmestab tema hinnangul eputamine ja Ameerika mõjutused, kus säravaid riideid ei osata välja kanda, peenutsetakse ja klassikaline etikett unustatakse. Võrdluseks toob aastaid seltskonnainimesi nõustanud Kallast Inglismaa, kus kehtib ütlus, et fraki õige kandmine eeldab seitsme põlvkonna vältel harjutamist. Klassika ei vea kunagi altSaades kutse pidulikule üritusele, lähtu riietuse valikul alati kutsele märgitud stiilist. Kuna kutsuja on pidanud oluliseks riietumisnõude äramärkimist, peab seda ka austama. Nii ei saa vahetada frakki igapäevaülikonna vastu ja vastupidi. Küll võib asendada fraki musta ülikonnaga, mis peaks olema siis just must, mitte aga tumehall. Smokingi asemel võib meesterahvas kanda ka tumedat ülikonda, aga viimast ei sobi omakorda millegagi vahetada. Tumeda ülikonna all peetakse silmas kas tumehalli või tumesinist ülikonda, kuigi Kallast soovitab klassikalist tumesinist, sest hall teeb mehe sageli paksemaks. Naisterahvas lähtub oma riietuse valikul samuti kutsel märgitud stiilist. Kui fraki juurde kuulub suur õhtukleit, siis smokingu juurde väike õhtukleit. Eristuvad need kaks omavahel pidulikkuse ja keerukuse astme poolest. Suur õhtukleit on valmistatud hinnalisest kangast ja on avara dekolteega, mille juurde kuulub kas keep või pidulik sall. Väike õhtukleit on lihtsama tegumoega ja tavaliselt varrukatega. Kui stiiliks on märgitud aga näiteks tume ülikond, sobib daamil kasutada hoopis kostüümi. Abiks riietuse valimiselEtikett Euroopas näeb ette, et kutsele märgitakse mehe riietus ja naine rõivastab end vastavalt mehe järgi. Eestis tavatsetakse kutsetele märkida riietus kas inglise või eesti keeles, vahel kasutatakse ka prantsuskeelseid termineid. Kimbatuse ennetamiseks vii end kurssi, mida üks või teine sõna tähendab.

Eesti Frakk
(aumärkidega)
Smoking Sabakuub Tume ülikond Igapäevane ülikond
Soome Juhlapuku
(Frakki kunniamerkit)
Smokki Shaketti Tumma puku Arkkipuku
Rootsi Högtidskrät
(Frack med ordnar)
Smoking Jacett Mörk kostym Kavaj
Prantsuse Habit
(Frac avec decoration)
Cravate Jaqette Veston sombre Tenue de ville
Inglise White tie
(Evening Dress, Tails with decorations)
Black Tie
Tuxedo
Morning Coat Dark Suit Informal
           
Sobiv rõivastus naisel Suur õhtukleit Väike õhtukleit Pärastlõunakostüüm Pärastlõunakostüüm Igapäevane kostüüm
Kus ja kuna kantakse Pidulikud õhtused üritused, aga ka akadeemilised sündmused Pidulikel üritustel, mis algavad pärast kella 18.00, enne seda ei tohi kanda Üldreeglina vastuvõttudel, mis toimuvad enne 15.00 Nii pidulikud kui ametlikud üritused sõltumata kellaajast Erinevad üritused, mis reeglina algavad enne 18.00

Moodsa aja märksõnadKlassikalise etiketi kõrval on kutsetel aina sagedamini märgata sõnapaare smart casual, urban casual või business casual. Selline märge viitab eelkõige viisakale välimusele, kus on ühendatud mugavus, lihtsus, funktsionaalsus ja head kombed. Mehelt ei eeldata sellistel üritustel lipsu kandmist, kuid business casual'i üritustel soovitatakse kanda n-ö poolt ülikonda ehk triiksärki ülikonnapükstega või pintsakut vabamate pükstega. Naisterahval soovitab Maaja Kallast taoliste ürituste tarbeks varuda oma garderoobi beežid püksid, elegantse särkpluusi, klassikalise bleiseri ja paari madalaid nahast jalanõusid.  Mida jälgida presidendi vastuvõtu juures? Presidendi vastuvõtu jälgimine on paljudes peredes iga-aastane traditsioon. Et teleri vaatamine huvitavamaks teha ja eristada head ning halba maitset, jagab Maaja Kallast vihjeid, mille järgi tuvastada klassikalise etiketi tundmist.  

  • Milline näeb välja presidendipaar?

Presidendipaar on ürituse etalon. Seetõttu tasuks ka külalistel eelnevalt tähele panna meedias antud vihjeid presidendipaari riietuse kohta. Naistel ei sobi presidendiprouast uhkemini riietuda.

  • Milline on külalispaari üldpilt?

Riietus peab olema korrektne, harmooniline ja hästi istuma. Püsti seistes peavad meesterahval pintsakunööbid kinni olema, alles istudes võib need lahti teha. Vastuvõtu ametlikus osas ei sobi jalutada käest kinni. "Nad pole kusagil õunaaias," kritiseerib Kallast amerikaniseerunud käitumist.

  • Kes tervitab esimesena?

Ei olegi niivõrd oluline, kummal käel seisab naisterahvas. Küll on oluline jälgida, et esimesena tervitab see külaline, kellel on kutse vastuvõtule. Saatja tervitab alati teisena.

  • Milline peaks olema naisterahva riietus?

Fraki juurde kuulub etiketi kohaselt suur õhtukleit, kuigi presidendi vastuvõtule sobib minna ka väikese õhtukleidiga. "Suur" õhtukleit on ülipidulik ja katmata õlgadega, mille juurde on kohustuslik kanda kindaid. Väike õhtukleit on klassikaliselt lihtsam ja varrukatega. Üks reegel kehtib kõigile - pidulik kleit peab alati katma pahkluid. Maaja Kallasti hinnangul sobib presidendi vastuvõtul kasutada ka pidulikku kostüümi. Meestel ei sobi kohe kindlasti vastuvõtule minna smokinguga, sest presidendi vastuvõtt algab kell 18, aga smokingut kantakse vaid pärast 18 algavatel üritustel.

  • Millised peaksid olema ehted?

Kindlasti ei sobi vastuvõtule odavad ehted, pigem võiks naisterahvas siis minna juba täiesti ilma eheteta. Tasub teada, et suur õhtukleit nõuab klassikalist ehetekomplekti, kuhu kuuluvad kõrvarõngad, kaelaehe, käeehe ja üks sõrmus. Käekell õhtukleidi ja ka fraki juurde aksessuaariks ei sobi.

  • Milline peaks olema naisterahva käekott?

Käekott olgu pidulik, kas käe otsas rippuv (nn Pompadour-käekott), käes olev või üle õla käiv. Õlakotid peaksid olema kas peenikese rihma või ketiga. Kõige mugavamad on käe otsas rippuvad kotid, millega on kergem ka tantsupõrandal liigelda.

  • Millised peaksid olema naisterahva jalanõud?

Etikett näeb ette klassikalist kinnist kinga. Varvas ei tohi lahti olla. Lühendid kutsel R.S.V.P. (réspondez s'il vous plait) või eesti keeles V.P. ja P.V. (vastake palun) - andke teada oma osavõtust või puudumisestp.m. (pour memoir) - meeldetuletuseks saadetud kutseavec - kutse kehtib kahele, eelkõige peetakse silmas abikaasat või pikaajalist kaaslast, kelle võib kaasa võtta, kuid ei tähenda et ilmtingimata peab tulema kahekesis.t. (sine tempore) - hilinemiseta, täpselt