See artikkel on tõelistele magusasõpradele. Kohukesed, šokolaaditahvel, kommid, jäätis, küpsised - kõik ühe päevaga! Kas on tuttav probleem? Või kas see ongi probleem, sest magusat süüa on ju ometi niivõrd hea ja naudingut pakkuv.

Tegelikult ei tasu aeg-ajalt patustamisest täielikult loobuda. Kui aga kehakaal ja kobruline nahk annab märku, et suhkrut on saanud liiga palju, siis tuleb tarvitusele võtta mõningaid nippe.

Magusaisu tähendab lihtsalt seda, et veresuhkur on langenud madalale ning selle tõstmiseks saab aju signaali: "MAGUSAT! MAGUSAT!" Paraku on igasugused snäkid ja mullijoogid ajutise efektiga. Nad viskavad veresuhkru lakke, kuid toovad üsna kiiresti veelgi madalamale tasemele, mis tähendab...."MAGUSAT! MAGUSAT!" Nii oledki tühjas nõiaringis, kus üks magusaisu ajab teist taga. Hoia veresuhkur stabiilsena! Näiteks puder, kiudainerikkad snäkid, banaan jm aitavad hoida veresuhkru stabiilsena.

Lihtne öelda, raske teha, aga sunnigi end looduslike magustoite mekkima. Maasikad, kirsid, banaan, pirn, õun jnejne. Looduse kommipood on rikkalikult täis head-paremat, mis su veresuhkrust EKGd ei moodusta.

Tee ka trenni! Exeteri ülikoolis valminud uurimus tõestab, et juba veerandtunnine jalutuskäik kustutab su magusaisu. Teadlastest autorite sõnul mõjutavat jalutamine ajus seda piirkonda, mis ohjab meeleolu ja himusid. Ning uurimuse eesmärgiks on aidata kõiki neid, kel on probleeme kommipoest või -riiulist möödumisega ning kes soovivad kaalus alla võtta.

Uurimuses osales 25 inimest, kes seni sõid regulaarselt šokolaadi. Nende harjumusi muudeti nüüd aga nii, et katsealused pidid magusaisu tundes tegema kas väikese jalutuskäigu või niisama lebama. Seejärel anti neile võimalus tekitada nö normaalne magusaisu s.t. Kompvek paberist välja võtta. Kinnitust leidis ka fakt, et katsealuste kommiisu oli pärast jalutuskäiku märksa väiksem kui lihtsalt niisama lebamist.

Varu endale ka meepotsik, mis on kõige parem looduslik magusaisu peletaja. Kuigi mesi pole paljude lemmik, siis lusikatäis õienektarit peletab magusaisu tükiks ajaks.

Söö korrapäraselt! Veresuhkrut aitab stabiilsena hoida ka korrapärane söömine. Kui jätad toidukorra vahele, loobud pärast kuut söömisest jne, siis magusaisu on nähtavasti su pidev kaaslane.

Kui isu on niivõrd taltsutamatu, siis proovi asendada! Kui armastad šokolaadi, siis proovi šokolaadipudingut (võrdle kaloreid ja süsivesikuid).

Tegelikult võid sa valesti mõista signaale, mida su aju välja saadab. Enne kui haarad käe küpsiste järele, joo klaasike vett. Ehk oli sul janu või hoopis söögiisu.

Tihti on snäkitamine lihtsalt igavusest. Selleks varu kuivatatud krõbinaid ehk kuivatatud banaanid, maasikad, pähklid jm.

Pese pärast söömist hambaid! Lisaks sellele, et see on hammastele hea, siis ei meki paljud asjad pärast hambapesu sugugi hästi.