Rämpstoit tekitab sõltuvust  - pole kahtlustki! Kuid Scrippsi uuringuinstituudi teadlased väidavad, et rämpstoit on lausa niivõrd sõltuvust tekitav, et seda võib lausa tubaka ja narkootikumidega võrrelda. Rasvastel ja magusatel toiduainetel on omadus aktiveerida aju naudingupiirkondi, mis omakorda viib tühja nõiaringi. Meel on kurb, haarad šokolaadi või krõpsud, hakkab parem ning järgmisel hetkel soovid aina uuemat doosi.

Teadlased tegid uuringutulemused selgeks laborirottide peal, keda toideti hot dogide, juustukookide ja peekoniga. Üsna pea hakkasid rotid näitama sõltuvuse esimesi märke. Rotid kaotasid kontrolli oma söömise üle ja jätkasid õgimist ka siis, kui uurijad proovisid neid terava valguse ja šokkidega eemale peletada. No keda need valgusvihud õgimast ikka takistavad? Rotte igatahes mitte ja kui neile tervislik toit ette söödeti, siis loobusid nad üldse söömisest.

Testid näitasid biokeemilisi muutuseid rottide kehas, nt dopamiini tõus. Sarnaseid muudatusi täheldati ka rottide testimisel heroiiniga.

Teadlased võtsid uuringu kokku: käesolev rasvumiskriis on seotud neurobioloogilsite mehhanismidega - rämpstoit teeb meist sõltlased.

Ja rasvumine võib olla peatselt kriisiküsimus. Teadlased väidavad, et 2020. aastak on iga seitsmes naine ja iga kaheksas mees ülekaakuline. Selleni jõudsid Oxfordi ülikooli teadlased käesolevaid trende jälgides.

Mida siis teha?
Nõiaringist väljumine pole just kõige lihtsam. Rasedatel või väikelaste vanematel on veel võimalus uus ja tervem põlvkond peale kasvatada. Tänavapildis jääb paraku liiga palju silma vanemaid, kes oma väikelastele (üheaastased kuni ...) Coca-Colat, krõpsu, friikartuleid, burgereid jms jagavad. Õpeta oma laps sööma tervislikult. Kui sa ise ei suuda tervislikku joont jälgida, siis tee see lapsele selgeks. Ütle, et sina oled juba niivõrd vana ning sinul on raske ümber harjuda, mistõttu kannatab ka sinu tervis (too välja mõned näited - sul on vähem jaksu, sa tahad kauem magada, su selg valutab, su keha on rasvunud vm). Ütle lapsele, et temal on võimalus juba praegu oma keha eest hoolitseda ning vältida sinu vigu.

Kuid proovi isegi astuda väikseid samme rämpstoidust loobumise suunas. Sa ei söö krõpsu ega burgereid, kui su kõht on korralikku toitu täis. Hakka ise küpsetama. Avasta uusi ja põnevaid retsepte (tuhandete retseptide maailm - www.toidutare.ee). Oma valmistatud söögid on kõige paremad ning saad ise valida täpselt soovitud ained. Saad vältida E-aineid, säilitusaineid, värvaineid jne.

Loobu tasapisi!
Võid teha loobumise ka lõbusamaks. Moodustage sõbrannadega Anonüümsete Rämpstoidusõltlaste klubi. Korraldage ühiseid õhtuid, kus toidulaual on dipikastmed värskete juurviljadega ning puuviljasalatid. Püüdke ühiselt ahelast välja murda. Jagage põnevaid retsepte ning nippe, kuidas olete saanud rämpstoidusööstudele vastu astuda.

Millised on sinu nipid rämpstoidust loobumisel?