Tuulisel pärastlõunal astun üle tuntud moeehete brändi Expressions suure kaupluse läve Pärnu maanteel. Seekord ei toonud mind siia soov täiendada oma ehtelaegast, vaid kohtumine ühe inspireeriva inimesega. Mind juhitakse outletis asuvast uksest edasi – läbi salakäikude ja mitmete ruumide. Sihtkohta, ehtekuninga kabinetti astudes tervitab mind suur Expressionsi ehetega kaunistatud Lenna plakat (Lenna on olnud Expressionsi esindusnägu paljudes kampaaniates läbi aastate) ning inspiratsioonisein, kuhu on kogutud väljalõiked uusimatest trendidest.

Mõne hetke pärast astub sisse nägus sarmikas härra. Mu pilku köidavad tema must valgetäpiline särk, hästiistuv vest ja maitsekalt valitud ehted, mis pärinevad ilmselgelt eri maailmajagudest. Minu ees on Expressions'i süda ja pea, loovjuht Inder Malhotra (46). Ta ulatab käe ja tervitab mahedalt.

KAUGELE KODUNT
Inder on Suurbritanniast pärit india juurtega mees, kel on olnud privileeg õppida India eliitkoolis koos kohaliku printsiga. Kooliaastaid meenutab Inder erilise elevuse ja soojusega. Ta võtab riiulist kooli luksusliku aastaraamatu, mille sai kingituseks vilistlase visiidil.
"Vaata, milline oli minu koolimaja!" ütleb ta. Ppiltidelt vaatab vastu paleearhitektuur, millesarnast Eestis nähagi ei saa. "Õppisime klassides, mis on kui Kadrioru loss," muheleb mees. "Mu isa arvas, et selles koolis saaksin mitmekülgsema hariduse kui Suurbritannias, kus toona elasime. Ta uskus, et minu maailm oleks avaram ning ma usun, et tal oli õigus. Mul on hea meel, et seal õppisin," kinnitab ta. Entusiastlikult räägib Inder üliprofessionaalsetest koolinäidenditest, debattidest ning erinevatest spordialadest, mis on sealses koolis väga hinnas. Tänu looduse poolt antud füüsilisele vormile ja võimetele oli Inder osavaim kergejõustikus. Koolis olid tema leivanumbriks muide ka viktoriinid.

PARIIS KUTSUS
Peale keskkooli ei läinud Inder aga paipoisi kombel kohe ülikooli, vaid pakkis kohvrid ning otsustas 19-aastasena kolida Pariisi. Armastusest ja moest õhkavas linnas keegi teda ei oodanud, aga ta sisemine hääl nõudis selle julgustüki ettevõtmist. "Julgesin nii noorelt minna üksi Pariisi, sest tundsin, et see on õige," meenutab ta mõtlikult. "Teadsin, et teekond ei saa olema lihtne, aga selleks, et areneda ja kasvada, tuleb raskusi ületada."
Noormehe avastamistung ja huvi laia maailma vastu oli otsatu. Pariisis avastas Inder tõelist noore inimese elu metropolis, jagades korterit toakaaslasega, sest krõbe üürihind ei jätnud muud valikut. Peod viisid uute tutvusteni ja põnevate avastusteni. Inderi prantsuse sõbrad õppisid tippkoolides moodi ja kunsti. Mees meenutab, kuidas käis suurtes auditooriumites disainitudengitega salamisi loenguid kuulamas.
20-aastasena sai Inderist ehtedisaineri abiline. Ehete maailm köitis teda kohe ning see romanss kestab tänase päevani. Londonis muuseumis vaaraodele kuulunud ajaloolisi ehteid uudistades jõudis ta järeldusele, et aastasadade lõikes jääb ehetemaailm suures plaanis muutumatuks: talle vaatasid vastu väärikalt säravad massiivsed kaelakeed, millesarnaseid tänapäeval nimetatakse statement eheteks. Inder soovis pakkuda naistele rahakotisõbraliku hinnaga kauneid ehteid, mis annaksid kandjale juurde enesekindlust, julgust ja naiselikkust.

LONDON, PARIIS... TALLINN?!
"Pariisis on palju paiku, mis ootavad avastamist – ka siis, kui oled seal palju käinud või elanud," tõdeb ta. Alati naaseb Inder hea meelega ka New Yorki ja taasavastab Itaaliat. Kui suurlinnakärast tekib ajutine tüdimus, siis viib reisihimuline hing mehe Skandinaavia maadesse.
Ühel sellisel reisil sattus Inder Eestisse – ta puhkas Helsingis ning otsustas spontaanselt tulla päevakruiisile Tallinna. Meie pealinnas lubas ta endale, et naaseb kunagi, sest Eesti näis salapärane ja tundus, et varjab endas peidetud aardeid. Inder pidas sõna. Ta üüris korteri tema jaoks muinasjutulises Tallinna vanalinnas ning on jäänud Eestisse nüüdseks juba 11 aastaks!
Ajapikku tekkisid siin uued tuttavad, nende seas ka välismaalt ostetud ehetega uhkustavad daamid. Mees soovis lihtsustada naiste elu ja rajada ehetebrändi siiasamasse Eestisse. Nii sündis moeehete kaubamärk Expressions. The Chartered Management Institute'is omandatud äriteadmised, loomulik kunstianne ja loovus aitavad Inderil ühelt poolt ettevõtet juhtida ja teisalt ka ise ehteid disainida.

KAUNIS KÜMNEND
2014.aasta juunis tähistas Expressions oma 10. juubelit Eestis. Inspiratsiooni selle suurejoonelise teemapeo jaoks andis Marie Antoinette, kes oli kirglik ehete armastaja. Külalised saabusid peole Kadrioru lossi kaarikutes, uhketes kleitides ning meetrikõrguste sätitud soengutega. Inder soovis luua erilise atmosfääri, et külalised saaksid päästa valla nendes peituva loovuse ja julguse astuda argipäeva piirangutest välja. Võimalust selga tõmmata korsetid, puusalaiendid, ajaloolised kleidid, pähe parukad ja külge riputada lõputus koguses ehteid, kasutasid kõik külalised. Ka õhtu peaesineja Lenna ning Heidi Purga DJ-puldis olid kui vanaaegselt maalilt välja astunud.
Inderi suure eeskuju Coco Chanel'i kombel soovib ta üllatada ning julgeda olla teistmoodi, uuendusmeelne. "Otsustasime oma kümnendat tegutsemisaastat Eestis tähistada just Marie Antoinette'i teemalise peoga, kuna tegemist on ennekõike ajatu glamuuri kuningannaga. Nagu Expressions, oli ka Marie Antoinette pühendunud ilule ning armastas ehete säravat maailma," selgitab Inder. "Väga meeldiv oli näha nii hästi ette valmistunud külalisi. Just ajastutruud 18. sajandi kostüümid ja soengud tegid õhtu maagiliseks!"
Moelooja, Anne & Stiili moetoimetaja ning stilist Karolin Kuusik on Expressionsi kampaaniate stilistiks olnud juba aastaid ning tema koostöö Inderiga on kujunenud mõlemale poolele meelepäraseks. "Inder on ääretult tähelepanelik ja terane inimene," ütleb Karolin. "Jääb mulje, et tal ei jää kunagi midagi kahe silma vahele. Ta on energiline visionäär, uute ideede algataja ning teiste kaasa tõmbaja. Kuid kõige olulisem – töökeskkonnast väljaspool on ta soe ja siiras. Selliste inimestega on nauding suhelda!"
Anne & Stiili tegevtoimetaja Eia Uus, kes Expressionsi peol Marie Antoinette'i kehastas, lisab: "Inder pühendas tähelepanu igale kõige väiksemalegi detailile – ta teadis, milline peab peol olema muusika, söök, miljöö, tantsud ning kõik-kõik muu. Ta tõesti on loovjuht selles plaanis, et ta arvestab kogu tervikuga. Kõik peab olema abosluutselt täiuslik!"
Meie jutuajamise lõpus pärin Inderi elumoto järele. Ta mõtleb hetke ja vastab: "Soovin iga päev olla parem kui eile. Tahan õppida oma vigadest ning olla helde teiste vastu." Mõtlemisainet pakkuval noodil tõmbame intervjuu otsad kokku. Heidan pilgu elukogenud härrasmehe silmadesse ning tunnen, et aeg on minulgi tegutseda ja maailma avastada.

Expressions on Eesti suurim moeehete jaemüügikett, mis on mõeldud tänapäeva naisele, kes hindab moodi ja glamuuri, soovib end väljendada isikupärase stiili kaudu ning täiustada oma rõivastust aksessuaaridega. Expressionsi kauplused ja e-pood pakuvad laias valikus trendikaid moeehteid, juuksekaunistusi, kellasid, salle ja teisi moeaksessuaare. Vaata lisa ja shoppa: expressions.ee