Söö korrapäraselt ja mõistlike portsude kaupa. Eelista värsket toitu ja rohelisi salateid, kuid ka lihaampsud ei tee paha. Kõht kiidab teraviljadest pärit kiudaineid ning kui sa just üle ei pinguta, mõjuvad suvised marjad-õunadki hästi. Unusta rängad imedieedid ning ekstreemsused, näiteks paastumist katseta vaid arsti järelevalve all. Kui liigne kehakaal meelehärmi valmistab, tasub oma elustiil tervikuna üle vaadata ning toitumisharjumusi muuta. Toitumise põhitõdesid ja nõuandeid vaata www.toitumine.ee.
Liigu pidevalt, sest see hoiab ainevahetuse korras, põletab stressihormoone ning mõjub hästi kogu organismile. Kui trenni ei jõua või ei jaksa minna, siis jaluta, jaluta, jaluta. Ujumine, rattasõit ja rulluisutamine pole mitte ainult kasulikud, vaid ka meeldivad suvised ajaviited, eksole?
Hoidu liigsest stressist, sest paljud kõhuvaevused on otseselt või kaudselt just stressamisest põhjustatud. Stress mõjutab otseselt mao happesust ja seedeprotsessi, aga sageli teeme muredepuntras ka ebatervislikke toiduvalikuid, kipume üle sööma ning võime trennitegemise sootuks unustada.
Pane end aastaajale vastavalt riidesse. Jah, seesama õpetus, mida ema sulle juba lasteaias jagas, kehtib ka täiskasvanupõlves. Kui ilm on külm, hoolitse selle eest, et su alaselg, kõht ja puusad soojas oleks. Pärast suvist suplust otsi tuulevaikne koht lesimiseks või kuivata end kiirelt ja vaheta riided. Väldi istumist külmal kivil. Kui külmetavad jalatallad teevad kurgu kibedaks, siis kõhu- ja puusapiirkonna alajahutamisel võid lõivu maksta põie-, neeru- või munasarjavaevustega.
Kui sul on kodus lemmikloomad, kes õues käivad, tasub aegajalt teha nö ussitõrjet sooleparasiitide ennetamiseks. Rohu kirjutab perearst ja nagu koertele-kassidelegi, piisab inimestele kuurist kord või paar aastas. Vahel võib parasiiditõrjet vaja minna ka pärast lõunamaareisi.
Kui kõhuvaevused nädala või paariga mööda ei lähe või on tegemist kiiret abi nõudva murega, pöördu perearsti poole. Vahel on põhjuseks krooniline põletik, mis endast tasahilju märku annab või mõne toiduaine talumatusega. Enimlevinud on gluteeni- ja laktoositalumatus. Esimesel juhul ei armasta su kõht teraviljatooteid, teisel juhul keeldub aga piimatooteid seedimast. Gluteenitalumatus võib põhjustada ebameeldivat ja kurnavat soolepõletikku tsöliaakiat, mis annab endast märku kõhulahtisuse, iivelduse ja oksendamise, kõhupuhituse, kahvatu naha ja nõrkusetundega. Nii gluteeni- kui laktoositalumatusel on pärilik eelsoodumus, kuid avalduda võivad need igas eas.

Enamlevinud kergemad seedehäired
Kõrvetised on levinud stressihaigus, mis annab tunda raskus- või ebamugavustundega ülekõhus roiete all ning tuua kaasa ebameeldivaid kõhugaase ja röhatusi. Kui kõhus kõrvetab, loobu hapust ja teravamaitselisest toidust ning puhka. Abi saad käsimüügiravimitest. Kui nähud ei taandu, pöördu perearsti poole.
Ärritatud soole sündroom pole otseselt haigus, vaid seisund, mis võib avalduda nii ebamääraste kõhuvaludena, gaasidena kui kõhulahtisuse või -kinnisusena. Lisaks võib kaasneda üldine väsimus- ja jõuetustunne, aga ka iiveldus. Esmalt vaata üle toit ja söömisharjumised. Kui vaevused mõne nädala jooksul ei möödu, külasta kindlasti perearsti, sest tegemist võib olla tõsisema tervisehäirega.
Võimalikud raskemad tõved
Sapikivid võivad kimbutada ka noori naisi. Need annavad endast märku teravate valusööstudena peamiselt paremal ja keskel ülakõhus. Kui sind vaevavad teravad valuhood, mine arsti juurde.
Põletikud annavad endast tunda valuga ja harilikult tõuseb palavik. Kui valu on alakõhus või -seljas, tasub kontrollida munasarju, emakat ja neere. Ülakõhuvalud võivad anda märku maksapõletikust, millega üldjuhul kaasneb naha kollasus. Põiepõletikuga kaasneb valu alakõhus ja lausa talumatu valu urineerimisel. Kui tunned teravat ja äkilist valu ükskõik kus kõhus ja see järele ei anna, mine kindlasti arsti juurde.
Menstruatsioonivaevused
Kui su kõht menstruatsiooni eel ja ajal nii valutab, et neelad vaid valuvaigisteid, või esineb kõhuvaluga koos iiveldust ja suuri meeleolukõikumisi, pöördu kindlasti günekoloogi poole. Põhjuseks võib olla organismi ebaühtlane hormoonide tootmine või miski muu, mille arst välja selgitab. Põhjuseta kannatada ei tasu, see vaid kurnab keha ja mõjub närtsitavalt vaimule.

Millal kindlasti arsti poole pöörduda?
- Kui valu paremal pool kõhus on kestnud juba 24 tundi või kui valu on terav ja väljakannatamatu ning kaasneb kõrge palavik. Erilist tähelepanu nõuab õhtul või öötundidel järsult algav kõhuvalu paremal alakõhus, sest tegemist võib olla pimesoolepõletikuga, mis endast tavaliselt just nii märku annab.
- Kui oled võtnud juba 2-3 valuvaigistit ettenähtud vaheaegadega, ent kõhuvalu ei lõpe.
- Kui oled rase või kahtlustad rasedust ning tupest tuleb verd ja kõht valutab nagu menstruatsiooni ajal. Tegemist võib olla raseduse katkemisega.

Viivitamatu abi saamiseks helista 112 või pöördu lähima haigla erakorralisse vastuvõttu. Vähem põletavate küsimustega tasub helistada üle-eestilisele perearsti nõuandetelefonile 1220 või pidada nõu peretohtriga.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Anne & Stiilis 2011. aasta juulis.