KUI OLED TERVE NOOR PÜSISUHTES NAINE, võiksid valida juba sissetallatud raja ja vältida soovimatut rasedust kombineeritud pillide abil. Need östrogeeni ja progesterooni sisaldavad tabletid toimivad kõige paremini siis, kui tarvitamisel võimalikult vähe loomingulisust kasutada – ehk siis võtta neid iga päev samal ajal. Uuemate pillide puhul pole vaja ka vahenädalat, mida meeles pidada: selle asemel on reas ilma toimeaineta tabletid, et saaksid terve kuu iga päev samal ajal pillikese sisse võtta.
Lisaks põhiülesandele vähendavad "võlupillid" menstruaalvere hulka ja menstruatsioonivalusid, emaka- ja munasarjavähi ning seesmiste suguteede põletiku riski, aknet ja liigkarvakasvu, ning muudavad menstruaaltsükli regulaarseks.
Günekoloog Kai Parti sõnul on kombineeritud pillid vastunäidustatud naistele, kellel on pärilik eelsoodumus teatud südame ja veresoonkonnahaigustele, pahaloomulised kasvajad, tõsine migreen, ägedad maksahaigused või mõni muu haigus, mille esinemist kontrollib vestluse käigus arst. Tervetel noortel mittesuitsetavatel naistel vastunäidustusi kombineeritud pillide võtmiseks ei ole.
Üksikud kombineeritud pillide kasutajad kurdavad kerge kaalutõusu, meeleolu kõikumiste, rindade helluse jms üle, kuid tavaliselt on need harvaesinevad kõrvaltoimed ajutised ja ohutud ning mööduvad paari kuuga.
Marju (28): "Minul läks kombineeritud pillidega nahk imeilusaks! Hoidsin tablette koos veepudeliga voodi kõrval ja seda muret küll polnud, et oleks tableti võtta unustanud. Kõrvaltoimeid ei täheldanud, kaal ei suurenenud. Aga kui tabletid ära jätsin, läks esialgu näonahk täiesti käest ära."

KUI OLED TUULEPEA, võiksid katsetada kombineeritud plaastreid (Evra) või kombineeritud vaginaalset rõngast (NuvaRing). Hormoonide vabanemine plaastrist ja tuperõngast on ühtlane ja need takistavad beebide produtseerimist sama tõhusalt kui pillid. Erinevalt pillidest ei kujune plaastri/rõnga kasutajatele "katastroofiks" ka oksendamine või kõhulahtisus. Rõngas võib teatud juhtudel aidata isegi tupekuivuse vastu, kuna östrogeeniallikas asub otse tupes.
Plaaster asetatakse kolmel järjestikusel korral üheks nädalaks kõhule, tuharale, seljale või õlavarrele. Tuperõngas paigaldatakse kolmeks nädalaks tuppe. Mõlemal juhul järgneb nädalane paus. "Nii kombineeritud pillide, plaastri- kui ka tuperõngavabal nädalal on turvaline seksida, sel ajal ei ole suurem risk rasedaks jääda, kuid seda eeldusel, et pärast "vaba" nädalat jätkatakse vahendi kasutamist. Kui on plaanis vahendist loobuda, siis peab arvestama, et toime lakkab kohe viimase pilli võtmise järel või vastavalt plaastri või rõnga toimeaja lõppedes," seletab Kai Part.
Gerda (31): "Nii Evra kui ka NuvaRing on võrratult lihtsad ja mugavad lahendused, kui pillide võtmine ununema kipub. Kuna mõlemas on hormoonide kogus suhteliselt väike, ei märganud ma muudatusi meeleolus ega kehas. Evra ainsaks miinuseks on see, et kuumematel päevadel võib ta servadest lahti tulla – mõju see ei vähenda, ent plaastri servad lähevad tolmuseks ja see pole kuigi ilus. NuvaRingi puhul mõtlesin esialgu, et rõngas annab ennast tunda, ent tegelikult ei märka seda üldse. Isegi mitte vahekorra ajal (ka mees mitte). Rõnga tuppe asetamine on alguses sutsu veider, ent ka selle protseduuriga harjub. Nii mugav vahend, et olen soovitanud kõigile tuttavatele."

KUI OLED VALINUD KAUGSUHTE, siis soovitab Part teha valiku eelneva kolme võimaluse seast. "Kaugsuhtes oleval naisel, kes harva oma partneriga kohtub, kuid rasedusest efektiivselt hoiduda soovib, on enamasti mõistlik siiski pidevalt valitud tõhusat meetodit kasutada, kuuks-paariks ei ole mõtet näiteks pillitarvitamist katkestada. Arvamus, et pillide kasutamine tuleks lõpetada, põhineb väärarusaamal, et pillid on kuidagi ohtlikud. Vastupidi – eespool nimetatud positiivsed omadused võivad isegi kasuks tulla."
Ühekordseks kasutamiseks mõeldud spermitsiidi puhul on tegemist keemilise ainega, mis pärsib seemnerakkude liikumist ning on saadaval kreemi, küünla, tableti, käsna jm kujul. Nende kasutamist peab Part siiski ebatõhusaks meetodiks (ebaõnnestumise protsent aasta jooksul on viiendik kuni neljandik!) ja günekoloogid seda ei soovita. Ainus hea omadus on see, et spermitsiid on kättesaadav arsti retseptita. Parti arvates võiks ebatõhusad meetodid (spermitsiid, kalender, katkestatud vahekord) jääda paaridele, kes pigem soovivad rasedust, kuid tahaksid seda veel viivu edasi lükata.
Katrin (34): "Oleme alati kasutanud ainult kondoomi, ka enne kui mees välismaale tööle läks. Ka siis, kui väga armunud olime, koos elasime ja esimesel aastal iga päev seksisime... Kummalgi pole ebamugav ega problemaatiline olnud. Kuna mul on olnud probleeme tujude ja masendustega, pole ma julenud hormoone katsetada. Nelja aasta jooksul pole ka kondoom kordagi alt vedanud, kontrollime iga kord."

KUI OLED VABA JA VALLATU, peaks sul alati olema kondoome käekotis ja öökapilaekas. Rasestumine on mitteturvalise seksi puhul üks vähem hirmutavamaid tagajärgi, kuid sugulisel teel levivate haiguste eest suudab praegu kaitsta vaid kondoom. Kondoomi kasutamisest võib loobuda alles siis, kui olete mõlemad end testida lasknud. Kui elad aktiivset seksuaalelu ja last veel saada ei plaani, on mõistlik lisaks kondoomile ka pille võtta.

KUI KAOTASID NAUTIMISE KÄIGUS PEA ning kondoom ununes või purunes, tuleks apteeki SOS-pilli järele tormata. Pill omab toimet, kui see manustada kuni kolme ööpäeva jooksul pärast "õnnetuse" juhtumist. Kui sa ei hullanud usaldusväärse partneriga, vaid vastkohatud hurmuriga, tuleks kindlasti ka testima minna!
Günekoloog Parti sõnul võivad sagedase SOS-pillide kasutamise korral tekkida ebaregulaarsed veritsused. Ka on pikaajalisel kasutamisel SOS-pillide tõhusus väiksem kui näiteks kombineeritud pillidel.
Liina (24): "Meditsiinitöötajana usun, et parem on karta kui kahetseda. Seetõttu olen kahel korral, kui kondoom purunes, saatnud piinlikkusest punetava partneri kohe pärast õnnetust apteeki SOS-pille ostma. Pillid käes, neelasin need kohe alla ning hiljem ei täheldanud mingeid muudatusi tsüklis ega verehulgas."

KUI OLED ÄSJA EMMEKS SAANUD ning kosutad beebit rammusa rinnapiimaga, tasuks tutvust teha minipillidega, mis ei vähenda rinnapiimavarusid. Need pillid sobivad ka daamidele, kes oma sõrmi suitsust eemale hoida ei suuda, ning naistele, kes südame-veresoonkonna haiguste või tromboosi riski tõttu ei saa kombineeritud pille tarbida. Tegemist on ainult progesterooni sisaldavate rasestumisvastaste tablettidega, mida võetakse pidevalt, ilma seitsmepäevaste pausideta. Kai Parti sõnul võivad minipille tarvitavaid naisi mõnikord häirida kerge akne ja ebaregulaarsed veritsused.
Madli (27): "Kasutasin minipille umbes kaks aastat tagasi pärast sünnitust. Minu jaoks oli positiivne, et päevi põhimõtteliselt polnud ja ka ei täheldanud ma mingeid kõrvalmõjusid. Näiteks kogusin kombineeritud pille süües kaalu nagu elevant, kuid minipillide puhul jäi kaal täpselt samaks."

KUI TAHAD TEHA JÄRGLASTE SAAMISES PIKEMA PAUSI, tuleks tutvuda spiraali, hormoonspiraali või süstitavate preparaatidega. Võrreldes lühiajaliste meetoditega on nende kasutuskindlus veelgi suurem. Samuti on pikaajalistel meetoditel eelised kirurgilise steriliseerimise ees – see on odavam ja sellega ei kaasne operatsiooniga seonduvaid riske. Kui peres tekib nõudlus pesamuna järele, on võimalik meetodi kasutamine hõlpsasti lõpetada ja viljakus taastub peaaegu otsekohe.
Hormoonspiraali (Mirena) paigaldab emakasse naistearst kuni viieks aastaks. Eriti sobiv on see 30–40ndates aastates valu- ja vererohkete päevade käes vaevlevatele naistele, kuna spiraalis sisalduv progesteroon aitab vähendada vereeritust ja osadel kasutajatel lakkavad menstruatsioonid sootuks.
Vasest emakasisene vahend ehk spiraal ei sobi hästi noorele naisele, kes pole veel sünnitanud, ega ka naisterahvastele, kellel on risk haigestuda seksuaalsel teel ülekantavatesse haigustesse ehk kes omavad erinevaid kondoomi mittetunnistavaid seksuaalpartnereid.
Terje (55): "Pärast kahe lapse ilmaletoomist otsustasime abikaasaga, et rohkem järglasi ei taha, ning pärast seda olen umbes 25 aasta vältel kasutanud nii vasest kui ka hormoonspiraali. Mõlemad vahendid on oma eesmärgi täitnud, kuigi vasest variandi puhul oli ebameeldiv rohke menstruaalvere hulk."
Süstitavate hormonaalsete vahendite puhul kestab ühe süsti toime kolm kuud. Regulaarse menstruaaltsükli ja viljastumisvõime taastumiseks võib aga kuluda rohkem kui aasta.

KUI OTSUSTAD, ET LASTESAAMISEGA ON ASI ÜHEL POOL, võid lasta end (või kaasat) steriliseerida. Steriliseerimine on pöördumatu rasestumisvastane meetod, mille käigus suletakse naisel muna- ja mehel seemnejuhad. Vastavalt Eesti raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadusele võib steriliseerida vaid täisealist isikut teatud tingimuste olemasolul (kolm või enam last, rasedus ohustab naise tervist jne). Positiivne steriliseerimise juures on, et voodielu, organism ja meeleolu selle toimingu tagajärjel ei muutu. Naise keha hormonaalne tasakaal säilib ning ovulatsioonid jätkuvad, mistõttu jäävad ka keha tsüklilised muutused täpselt samaks kui enne operatsiooni. Ka meeste puhul säilivad seksuaalfunktsioon ja hormoonide tootmine endisel kujul.

KUI SUL ESINEB TERVISERISKE ja pead lugu looduslikest vahenditest, võiksid katsetada naturaalse östrogeeniga pille. Parti sõnul vähendavad need harvade, kuid potentsiaalselt ohtlike terviseriskide esinemist. "Võrreldes sünteetilisi östrogeene sisaldavate pillidega, on naturaalse östrogeeniga pillid tõenäoliselt väiksema mõjuga lipiidide ja suhkru ainevahetusele ning verehüübivusele. Loodetavasti on need seetõttu turvalisem valik," ütleb Part. Samas võib nende pille neelates sagedamini ette tulla ebaregulaarseid veritsusi.

Kas teadsid?
Keskajal tehti kondoome lambasoolest, kitsepõiest, väikeste kalade nahast või linasest riidest! Need kinnitati siidpaelaga peenise külge ja neid kasutati korduvalt. Kuulus vallatleja Casanova kaitses nii end süüfilise kui ka järeltulijate eest.