Laman selili puidust massaažialusel ja tunnen, kuidas kehasoe seesamiõli ühtlase joana mu laubale niriseb. Olen nautimas ajurvedas tuntud Shirodhara ehk kolmanda silma massaaži ja mu meel muutub järjest rahulikumaks. Negatiivsed emotsioonid nõrguvad koos õliga kaduva teed.
Ajurveda teoreetilise poolega olin hästi kursis, kuid selle elustiili sügavam dimensioon sai mulle selgeks alles siis, kui otsustasin ületöötamisest ja stressist puretuna mõneks ajaks Indiasse pageda. Elasin kuus nädalat teadlikult ajurveda printsiipide järgi ning tundsin reisi lõpus, kuidas isegi sõrmeotsad õnnetundest surisema hakkasid. Ja see kõik oli nii lihtne – hommikul päikesetõusuga üles, jooga, mediteerimine, mulle sobiv värske ja hea energiaga toit, ajurveda massaažid, ja mis põhiline – palju aega enese sisse vaatamiseks ja mõtisklemiseks. Tean, et üks teema on sellist elustiili viljelda reisil ja teine argipäevas, kuid ajurveda pakub palju soovitusi, mida polegi nii raske ükskõik kui kiiresse elutemposse integreerida.

Mida tähendab ajurveda?
Sõna-sõnalt lahti kruttides saame tulemuseks eluteaduse (sanskriti sõnatüvedest "ayur", mis tähendab "elu", ja "veda", mis tähendab "teadmist"). Seda üle 5000 aasta vanust holistilist India tarkust peetakse vanimaks ning paljude teiste iidsete (näiteks Hiina) meditsiinisüsteemide aluseks ja eelkäijaks.
Kui alguses võhikuna teemasse süvenesin, olin skeptiline – kas tegu pole mitte järjekordse viisiga, kuidas oma elu keerulisemaks teha? Kuid erinevalt paljudest teistest teooriatest, mis käsitlevad enamasti vaid ühte tervist puudutavat valdkonda, näiteks toitumist, võlus mind ajurveda filosoofia terviklikkus. Olin ju minagi tervislik toituja, kuid miks tundsin end sellele vaatamata nii väsinult ja energiapuuduses? Ajurveda järgi ei sõltu hea tervis ainult toidust ja seedimisvõimest, vaid töödelda tuleb osata ka kogemusi ja emotsioone – võtta kasutusse see, mis hea ja kasulik, ning lasta välja voolata kõigel kasutul, mis kehale head ei tee. Kui me seda teha ei suuda, kuhjuvad kehasse toksiinid, mis põhjustavad tasakaalutust ja kõige lõpuks haigusi. Ajurveda on elustiil.

Milline jõud valitseb sinu keha?
Ajurveda järgi ei erine universumi koostis inimkeha omast – meis kõigis on maa, vee, tule, õhu ja eetri elemente. Ajurveda õpetuse kohaselt tegutsevad inimeses kolm peamist jõudu ehk dosha't – vata (õhk ja eeter), pitta (tuli ja vesi) ja kapha (maa ja vesi) – ning nende jõudude täiuslik kooskõla tähendabki head tervist ja rahulolu.
Vata tüüpi inimene on kehaehituselt kõhn, ta on kerge ja kiire nii mõtetes kui ka tegudes. Tasakaalus vata on loov, entusiastlik ja elava loomuga, tasakaalutuna aga ärev, unetu ja ebaregulaarse seedimisega.
Pitta võib uhkust tunda heade lihaste üle, ta on taibukas ja eesmärgikindel. Kui tasakaalus pitta paistab silma soojuse, intelligentsuse ja heade juhtimisomadustega, siis tasakaalutuna on ta kriitiline, kergesti ärrituv ja agressiivne.
Maa ja vee dosha ehk kapha on raskema kehaehitusega, aeglasevõitu mõtlemise ja tegutsemisega. Tema tasakaal väljendub rahus, lojaalses ja heatahtlikus olekus; tasakaalutu kapha võtab aga kergesti kaalu juurde, tunneb end ummikus olevat ega suuda teha tervislikke valikuid.
Ära kohku, kui sa oma dosha't kohe kindlaks teha ei oska – võid olla ka kahe või isegi kolme dosha segu, kuid enamasti üks neist siiski domineerib. Aastaajad mõjutavad sinu dosha tüüpi ja seega ka tervist. Selleks, et suvest täiel rinnal mõnu tunda, tunneta oma keha ja selle vajadusi.

Suvine toidulaud
Suve keskpaigani on toitumisnõuanne kõigile kolmele dosha'le üks: suvetoidud peaks olema kerged ja lihtsalt seeditavad. Väline kuumus sunnib keha vähendama sisemist kuumust ehk agni't, mis on aga oluline, et toit kiiremini seediks ja kaloreid põletataks. Mida suve lõpu poole, seda toekamaks võib muutuda ka toidulaud.
Söö kindlasti hommikust ning ära jäta toidukordi vahele – see suurendab tasakaalutust! Kiirel päeval pista käekotti hulgaliselt tervislikke palu, näiteks puuvilju.
Kuni juuli lõpuni eelista jahedaid, magusaid, mõrusid ja kibedaid toite – need vähendavad sisemist kuumust. Näiteks kurki, kookost, arbuusi, kõiki värskeid ja hooajalisi puuvilju, aurutatud rohelisi köögivilju, mitmevärvilisi salateid, vesiheina, mungube, basmatiriisi, kinoad. Väldi vürtsikaid ja praetud toite.
Augusti lõpupoole, mil õhk muutub järjest kuivemaks, võid suurendada oma toidus heade õlide hulka. Kindlasti kasuta vaid väga kvaliteetseid, rafineerimata õlisid, näiteks kanepi- või seesamiõli. Suve lõpp võib menüüsse tuua ka soojad supid ja pajaroad. Jahedatel õhtutel aitab soojustunnet luua toitudesse puistatud kaneel või ingver.
Joogipoolisena on head köömne-, koriandri-, piparmündi-, apteegitilli- ja roositee, värskelt pressitud puuviljamahlad, aaloemahl ja kookosevesi. Tavalisele joogiveele annavad jahutava efekti koriandrilehed, kurk ja münt. Väldi isegi väga palaval päeval jääkülmi jooke, sest need vähendavad seedimisvõimsust veelgi. Väldi ka pitta't ärritavaid jooke nagu alkohol, must tee ja kohv.

Nõuanne värvilises kastikeses toiduteema juurde
Ingveriga isutekitaja
1 spl riivitud ingverit
1 sidruni või laimi mahl
120–170 ml vett
näpuotsatäis Himalaya soola
See hapukas-vürtsikas jook aitab stimuleerida seedemahlu. Joo 15 minutit enne iga söögikorda.

Sammu koidust loojanguni
Kui toitumisnõuandeid järgida tundub lihtne, siis too ajurveda mõtlemine ka teistesse igapäevatoimetustesse. Ärka varem – nii oled terve päeva tegusam. Naudi jahedaid hommikuid ja jaluta näiteks kastemärjal murul. Luba endale päeva alguses aega ka mediteerida: 5–10 minutit hommikuvaikuses on piisav. Eelista suverõivastuses jahedaid rahustavaid toone (valget, rohelist ja sinist) ning hoidu päikeselistel päevadel oranžist, punasest ja kollasest. Praktiseeri joogat, näiteks õpi selgeks traditsioonilised päikese- ja kuutervitused (Surya Namaskar ja Chandra Namaskar). Enne magamaminekut hõõru jalataldu jahutava kookoseõliga, samuti võid sellega masseerida peanahka. Mõned tilgad lavendli- või sandlipuuõli padjal aitavad lõõgastuda. Kusjuures ajurveda soovitab uinuda juba enne kella 23. Jälgi oma emotsioone, sest suvekuud suurendavad pitta emotsioone nagu kriitilisus, ärrituvus ja viha. Kui tunned, et mõni neist emotsioonidest hakkab võimu haarama, võta suur lonks külma vett ja hoia seda suus seni, kuni rahuned. Need on vaid mõned kasulikud ajurveda soovitused.

Rahu ja helgust suvekuudeks
Sõna meditatsioon võib paljusid lausa hirmutada, kuid tegelikult pole see ju midagi muud kui hetk iseendale keset kiiret maailma. Siin on sulle paar lihtsasti järgitavat nippi.
- Istu sirge seljaga toolil, jalad maas, käed vaheliti süles või võta traditsiooniline joogapoos, käed puhkamas mõlemal põlvel. Sule silmad, hinga sügavalt ja hakka mõttes (või ka valjusti!) kordama ühendit OM – see annab energiat.
- Rahustavaks meditatsiooniks visualiseeri vett, näiteks kaunist järve, koske või merd.
- Jahutava toimega Pranayama hingamistehnika: pane keel rulli ja hinga läbi selle "toru" sisse ja nina kaudu välja. Kui su keel mingi nipiga torusse ei lähe, pane hambad kokku ja hinga läbi nende. Korda 10–15 korda igal hommikul või millal tahes tunned end kuuma ja roidununa.

Soovid ajurvedast rohkem teada?
Kõige autentsem paik ajurvedat õppida ja kogeda on muidugi India, eriti Kerala. Sealsetes aašramites on võimalik osa saada kõikvõimalike toimetega protseduuridest, alustades 60–90minutilistest hooldustest kuni pikemaajaliste (14–21 päeva kestvate) programmideni.
Ent ka siin jahedal Maarjamaal on oma ajurveda spetsialistid täiesti olemas. Vaata näiteks www.ayurveda.ee, www.aurea.ee, vahva kokkamisblogi leiad www.hk-catering.ee.

Ajurveda neli õnnevalemit
Kirjuta need endale üles, võta randa kaasa ja mõtiskle, kuidas sinu elu nendega haakub.
1. Dharma ehk elueesmärk. Roll, mis on sulle eluks antud. Näiteks kas töötad valdkonnas, mis sulle meeldib? Kas sa realiseerid oma andeid?
2. Harta ehk edu. See võib olla tulus ja igati nauditav töö, hea tervis, üleüldine rahulolu ja küllusetunne. Edu on alati see, mis toob sulle rõõmu, mitte ei kurna.
3. Kaama ehk nauding. Kas oskad nautida iga hetke, lõhna, vaadet ja maitset? Kas kasutad kõiki oma meeli, et märgata kaunist, kuulda harmoonilist, puudutada siidist?
4. Mokša ehk vabadus. Lahti laskmine negatiivsetest mõttemustritest ja harjumustest, teiste arvamusest, pealesurutud raamidest. Ise olemine, kirgastumine.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Anne & Stiil 2012. aasta augustis.