- Järjest enam toitumisteadlasi soovitab kaalujälgijatel lisada oma toidusedelisse arbuusi, sest peale heade maitseomaduste sisaldab see ka vähe kaloreid ja 90% vett. 300grammises arbuusiviilus on kõigest 90 kalorit!

- Arbuus on kõige võimsamate antioksüdantide - A- ja C-vitamiini - looduslikuks allikaks. Need vähendavad üheskoos astma, südamehaiguste, luuhõrenemise ning eesnäärme- ja käärsoolevähi tekkimise riski.

- B6-vitamiini korraliku annuse tõttu on arbuusid mõistlikuks kehakinnituseks vaimse töö vaheaegadel. See vitamiin aitab kehal toota ajukemikaale, mis reguleerivad uneaega, vähendavad stressi ja isegi tõstavad meeleolu.

- Üllatavalt sisaldab arbuus kõikidest puu- ja köögiviljadest kõige rohkem lükopeeni. Seda karotenoidi on uuritud väga põhjalikult ning tulemuste põhjal võib väita, et lükopeen aitab kahandada nii rinna-, kopsu- kui ka eesnäärmevähi tekke riski.

- Kaaliumirikkad toiduained nagu arbuus aitavad spordiga tegelevatel inimestel tulla toime lihasevalude ja krampidega. Füsioterapeudid soovitavad süüa ühe lõigu arbuusi pärast rasket treeningut lihasevalu ja muude vaevuste ärahoidmiseks.

- Arbuusis sisalduvatest ainetest on üks kõige tähtsamaid tsitrulliin, mis ainevahetuse käigus muutub arginiiniks. See aminohape mängib olulist rolli haavade paranemisel ja ammoniaagi eemaldamisel organismist. Ammoniaaki vabaneb küll normaalse seedetegevuse käigus, kuid veres ringlevad liigsed kogused võivad viia kroonilise väsimuse, neeru- ja maksahaigusteni. Arginiin on tähtis ka immunsüsteemile.

- Arbuusiseemned sisaldavad palju valke, milles on omakorda rohkelt asendamatuid aminohappeid. Üks seeme sisaldab umbes 35% valke, 50% õli ja 5% kiudaineid. Lisaks sellele on need hamba all praksuvad terad rikkad mikro- ja makrotoitainete poolest, nagu magneesium, kaltsium, raud ja fosfor.

Kuidas valida õiget?
Vali jäiga koorega vili, millel pole pragusid, pehmeid laike, muljutud kohti ega hallitusnähte. Küpsel arbuusil on kerge läige, kuivanud tüvi ja võikollane alumine pool, mis kasvamisel maad puudutas. Eksperdid soovitavad hoiduda arbuusidest, mis on väga kõva pealispinnaga ja valge või kahvaturohelise alumise poolega. Need märgid näitavad, et vili on liiga toores ja seega kergelt happeline.

Kuidas säilitada?
Kui arbuus on liiga toores, tuleb terve vili asetada paberkotti ja hoida toatemperatuuril. Arbuuse võib tervel kujul säilitada toatemperatuuril kuni kaks nädalat. Enne lahtilõikamist pese arbuus pealt leige vee ja seebiga puhtaks, et pealispinna bakterid või taimekaitsevahendid viljalihaga kokku ei puutuks. Lõigatud sektoreid säilita suletud plastkarpides või -kottides külmkapis.