Imelihtne retsept, kuidas teha koduste vahenditega kemikaalivaba ning ökoloogilist riidepesuvahendit.

Supermarketitest leiab mitmeid pesutooteid, millel küljes silt "öko", kuid nende koostisosi uurides selgub tõsiasi, et nad ei ole täiesti kemikaalivabad ega keskkonnasõbralikud. Budapestis asuv keskkonnaorganisatsioon Messzelato Edgesúlet korraldab mitmeid töötubasid, et kasvatada keskkonna-teadlikkust. Nende suurte teadmistepagasisse kuulub ka imelihtne ning kohalike seas väga populaarne retsept, kuidas kodus kemikaalivaba riidepesuvahendit teha. Ma olen isegi terve elu ostnud Poola näitlejate poolt palavalt reklaamitud pesuvahendeid, kuid usinad naised ülalmainitud organisatsioonist õpetasid mind lihtsate ja koduste vahenditega ise pesupastat tegema.

3 liitri pesuvahendi tegemiseks läheb vaja:
* u 100 g pesuseepi

* ½ tassitäit pesusoodat

* 2 tassitäit vett

Kui soovid, et vahend oleks valgendava efektiga, lisa ⅛ tassi naatriumperkarbonaati (leiad mahepoodidest).

Kuumuta vesi ja väikesteks tükkideks lõigatud seep potis (u 15 minutit). Ära lase keema tõusta! Lisa pesusooda ning sega, kuni saad ühtlase massi. Vedelik peaks mõne hetkega muutuma tarretise tekstuuriga massiks. Vala see anumasse ning lase jahtuda. Kui mass on jahtunud, blenderda see korra läbi.

See on kontsentreeritud pesuvahend. Kui soovid seda kasutada vedelikuna, lahusta vahend kolmes liitris vees.

Kuidas seda kasutada?

Kasuta ühe masinatäie pesu kohta 1 supilusikatäis pesupastat ja paiguta see riiete keskele.
Kui soovid riietele saada pehmendava efekti, võid lisada pesule äädika- või sidrunivett. Kui tahad soovid meeldivat lõhna, lisa mõni tilk looduslikku õli (ma ise kasutan teepuuõli).