Octavius Black on Mind Gymi tegevjuht ning raamatu “The Mind Gym: Achieve More by Thinking Differently” (“Ajuvõimlemine: mõtle teisiti ja saavuta enamat”) autor.

Sobita töö oma loomuliku rütmiga. Püüa raskemad ülesanded paigutada ajale, mil jõuad rohkem. Kui oled hommikuinimene, ära alusta päeva e-kirjade lugemisega. Võta parem ette suur mõttetöö ja jäta e-kirjad hilisemaks, mil pea enam nii hästi ei võta. Kui mõni regulaarne koosolek kipub alati nüriks muutuma, tõsta see teisele ajale. Kui su ülemus näib pärastlõunati parimas vormis olevat, astu just siis talle oma ideedega ligi.

Vaata koosolekuid uue pilguga. Käime liiga palju koosolekutel. Enne koosolekukutse vastuvõtmist küsi, mis on selle eesmärk ja mida sinult vajatakse. Koosolek peaks olema otsuste tegemiseks ja aruteluks, mitte info jagamiseks. Kui kõik korralikult valmistuksid, võiks koosolek kesta 15 minutit. Koosoleku vedaja võiks seista püsti, et püsida ergas. Vältige jooke-sööke, mis muudavad nõupidamise pigem venivaks sotsiaalseks sündmuseks.

Toimeta iga e-kirja seni, kuni see on vähemalt poole lühem. Lühema e-kirja puhul on suurem tõenäosus, et saaja seda loeb, teeb kiire otsuse ja koostab lühikese vastuse, mis säästab omakorda sinu aega. Ka sisu on oluline. Tihtipeale kipume kirjutama seda, mida tahame öelda, mitte seda, mis paneks inimesed mõtlema ja tegema asju, mida me neilt ootame. Jää faktide juurde, kirjuta lihtsalt ning väljenda palveid selgelt.

Ole halastamatu. Sinu suurim vara tööl on aeg – tee selgeks, kuidas sa seda oma eesmärkide saavutamiseks kulutama pead. Iga nädala alguses otsusta kolm asja, mida reedeks saavutada tahad, ning vali välja paar inimest, kellega soovid rohkem aega veeta. Pea oma plaanist kinni.

Pane nutitelefon kaugemale. Kui oled töö juures ärritunud, ära helista kellelegi ja ära saada e-kirju. Emotsionaalne e-kiri või kõne võib tähendada, et pead pärast vabandust paluma või katkist suhet lappima. Lahku töökeskkonnast, tee tunnike midagi meeldivat ning rahune täielikult. Kui võimalik, lükka olulised asjad järgmisele päevale. Kui pead kohe vastama, jää faktide juurde. Kirjuta vaid sellest, mida ise nägid, ja kontrolli emotsioone.

Nelja teise eksperdi soovitusi saad lugeda Anne & Stiili oktoobrikuu ajakirjast.