Mõni aeg tagasi küsis Nataly (34) ülemus murelikult midagi, millele mõtlemist naine ise kaua vältinud oli: "Kuhu sa kadunud oled? Kus on see särav ja inspireeriv inimene?" Nataly energiatase ja jõudlus olid juba pikka aega talumatult kehvad. Ta oli üle poole aasta olnud pigem haige kui terve, teda olid kaua vaevanud põletikud, pea- ja alaseljavalud ning üha tihedamini ka mäluprobleemid.

"Mul oli raske periood. Tööd oli palju ja eraelu sassis. Kolleege hurjutasin küll, et kui kehv olla, jääge koju ja ravige tõved välja. Ise elasin vastupidi." Kui ülemus soovitas tal nõelravi proovida, oli Nataly pikemalt mõtlemata päri. "Mäletan, et niipea kui uksest sisse astusin, ütles arst kohe: "Ma ei saa aru, mille najal te üldse püsti seisate!""
Esimesel korral vaatas arst Nataly keelt, katsus pulssi ja pani kuus nõela. Kohe pärast seanssi ei tundnud naine midagi, õhtul läks peavalu aga hullemaks kui kunagi varem. Arst oli hoiatanud, et enne paranemist läheb korraks halvemaks – kui olla endale pikalt haiget teinud, siis võib taastumine vähemalt sama valus olla. Päev hiljem aga peavalu kadus ega ole senini kimbutanud.
Nataly käis neljal seansil, kus tegeldi kõigi tema sümptomitega. Lisaks sai ta spetsiaalseid taimeteesid ja toitumissoovitusi. Arst pani ette loobuda piimatoodetest ja tarvitada rohkesti ingverit. Samuti rõhutas ta füüsilise aktiivsuse tähtsust ning soovitas teha "mõttega" trenni, nagu võimlemine, jooga või tai chi.
Viimasel visiidil teatas arst: "Mulle meeldib, et sa siin käid, aga ei meeldi, kui kliendid siin käima jäävadki. Sa oled nüüd terve. Mine ja hoolitse enda eest! Aga arvesta, et kui sa oma eluviise ja suhtumist ei muuda, kukud samasse auku."
Nataly on suutnud soovitused teoks teha ning pole enam tohtri juurde sattunud. "Arst ütles välja asju, mida ma polnud tahtnud endale tunnistada. Ka ületöötamise kohta andis ta kuldaväärt nõu: ära vaheta tööd, vaid muuda oma suhtumist töösse."

Migreen leevenes.
Beritil (29) diagnoositi juba neljandas klassis auraga migreen, millega algul kaasnesid haigusele omased nägemis- ja tasakaaluhäired. Esialgu kahtlustati tal üliränkade peavalude tõttu lausa ajukasvajat. Berit on alati teadnud, et migreen on ravimatu haigus, millele on siiski võimalik leevendust leida. "Ühel hetkel kirjutati mulle välja väga kanged rohud, mille abil sain tihedamini koolis käia, aga samas olin nende tõttu üsna laksu all."
Niisuguste ravimite võtmine ei saanud kaua jätkuda ja tema ema jõudis alternatiivseid lahendusi uurides nõelravini. "Esimesel korral käisin nõelravis 15aastasena ja tundsin end kui posija juures, kartsin väga. Pärast oli mõnda aega tõesti kergem, aga tagasi ma sinna minna ei tahtnud," meenutab Berit.
Mõne aasta eest otsustas ta nõelravile uue võimaluse anda. Ka see ravikabinet ei meeldinud ja tõsine arst tegi teda algul kohmetuks. "Aga ma tundsin, et ta soovib mind aidata ja tal on selleks põhjalikud teadmised."
Esimesel sessioonil pani arst Beritile nõelad pähe, kätesse ja jalgadesse. "Osa nõelu jäigi peale, pidin neid järgmistel päevadel arsti juhtnööride kohaselt pigistama. Peatselt läks valu aga nii hulluks, et võtsin need ära." Siiski läks ta arsti juurde veel mitu korda tagasi. Kui migreeni sümptomid leevenesid, jättis ta ravi pooleli – elustiilimuutused, mida see nõudis, tundusid liiga suured. Täieliku pühendumuseta aga Berit ravi jätkamisel mõtet ei näinud. "See ei ole nii, et lähen sinna ja mõtlen: "Üks yin ja yang kõik, pange nüüd kiiresti nõelad ära, mul on poole tunni pärast järgmine kohtumine!" See ei ole nagu ravimiretsepti järele minek, kus arst kirjutab vahel paberi valmis ilma, et silmsidetki tekiks."
Ida meditsiin pole aga Beriti elust kadunud. Ta on õppinud neid teadmisi kombineerima teiste migreeniennetusvahenditega, nagu massaaž ja jooga, ning ka tema elustiil tervikuna on muutunud.

Kuri kilpnääre.
Üheksa aastat tagasi diagnoositi Helinal (28) kilpnäärme alatalitlus. Haiguse sümptomid olid karmid ja õiget rohudoosi ei saadud kaua paika. "Võtsin kangeid hormoonravimeid, aga kõrvalnähuna mu immuunsus üha hääbus. Pidevad põletikud, bronhiit, angiin, nende raviks omakorda antibiootikumid." Kuni Helina ei tajunud enam, kus üks haigus lõpeb ja teine algab. Tervisehädad laastasid ka vaimselt – naine ei mäletanud enam, mis tunne on olla terve.
Alati sportlik Helina jätkas treenimist nii palju, kui suutis, aga siiski tekkisid lisakilod. "Arst soovitas tervislikult toituda, aga seda ma ju tegingi! Tubli sportlasena sõin palju valku, eelkõige piimatooteid." Et menüü muutmisest võiks saada tema paranemise eeldus, ei osanud ta aimatagi.
"Kui sõbranna soovitas nõelravi, olin ülimalt skeptiline: miks peaks voodoo mind aitama? Aga olin piisavalt meeleheitel, et proovida ükskõik mis hookuspookust," meenutab Helina.
Ka temal ei tekkinud arstiga kohe head kontakti. Siiski kasvas usaldus iga seansiga. "Sain toitumissoovitusi ja paar sessiooni nõelu. Hakkasin ise juurde uurima ja arvan, et kõige suurema arengu tõi ikkagi toitumise muutmine," hindab naine.
Pärast poolt aastat dieeti ja nõelravi lubas endokrinoloog Helinal ravimid ära jätta. Näitajad püsivad siiani normis.

Detailidest moodustub tervik.
Anu (43) läks nõelraviarsti juurde siis, kui mitmed uuringud polnud korduvate kõhuvalude kohta selgitust andnud. Nõelravisessioonidel käis Anu korrapäraselt aasta jooksul, tegeles oma keha ja vaimuga ning sai teada palju olulist, millele siiani toetub.
"Nõelravi on üks osa Hiina meditsiini mitmetest komponentidest koosnevast süsteemist. Tänu sellele hakkasin mõistma organismi kui tervikut ja sain aru, et alati tuleb tegeleda põhjustega, mitte püüda tagajärgedest vabaneda. Mulle meeldis arusaam, et harmoonia ja tasakaal peab valitsema kõiges. Kõik organid on omavahel ju seotud ja kõhuvalu võib olla kas või viltusest õlast tingitud!"
Ühtlasi mõistis ta, et valu on nagu tervise südametunnistus, mis annab märku sellest, et oled endaga ülekohtuselt käitunud. Praeguseks on nõelravi Anu elus ennetustegevus: "Kui tean, et on tulemas pingeline aeg, lasen ennast enne üle vaadata ja loodi seada. See annab ka vaimset tuge. Nii saan olla kindel, et ei haigestu."
Anu on vähendanud piimatoodete, jahu, suhkru ja teiste n-ö limatekitajate tarbimist. Hiina meditsiini põhjal on toortoit meie kliimas pigem vastunäidustatud: ülekuumenenud pea ja külm keha pidavatki olema tüüpiline põhjamaalaste probleem ning seda saab toitumisega mõjutada.
"Püüan hoiduda tervise baasvarude kallale minekust. Tervis ei ole lõputu taastuvressurss – see on pigem nafta kui tuuleenergia moodi –, väike osa on täielikult taastuv, aga suurem osa on üliväärtuslik kütus, mille varudel peab hoolega silma peal hoidma, et need ettenähtud ajast varem otsa ei saaks," ütleb ta.
Anule oli sümpaatne nõelraviarsti otsekohesus ka selles osas, et ida meditsiiniga siiski kõiki haigusi ravida ei saa. "Kui on kriitiline seis ja inimene on surmasuus, tuleb kiirelt reageerida ja lasta end ravida tavaarstil. Mõne haiguse puhul on kirurgiline või keemiline sekkumine inimese elule tagasivõitmiseks vältimatu. Kehas ei olegi sel hetkel enam neid ressursse, et end ise ravida. Kui kriitiline seis möödas, tuleks edaspidi hoolitseda keha tasakaalu hoidmise eest."

Kuidas nõelravi toimib?

Ida meditsiini spetsialist, dr Ljudmila Agajeva:

"Suhtlemine on ülimalt oluline, patsient peab arsti täielikult usaldama. Kui patsient annab end arsti kätesse, hakkab haiguse võim vähenema. Kui patsient on alateadlikult oma haigusega laulatatud, ei ole arstil suurt midagi teha ja ta peab lõpuks taanduma.
Patsiendil veab, kui ta leiab arsti, kes tunneb nii ida kui ka lääne traditsiooni ja oskab neid tema vajadustest lähtuvalt kombineerida. Kui mu patsiendid on põhjamaalased, siis üheselt ma ida filosoofiat kohandada ei saa.
Kui keegi tuleb ja ütleb, et tahaks proovida nõelravi, siis ütlen: "See ei ole komm. Sa ju ei võta valuvaigistit, kui sul kusagilt ei valuta!" Mis siis, et sõbrannat aitas, võib-olla sinul on vaja endale hoopis armastus leida!
Depressiooni korral aitab vahel ühest sessioonist, mõnel on tarvis käia kuni kümme korda ja tihti on vaja profülaktikaga jätkata. Siiski on ka inimesi, kes vajavad kõigepealt antidepressante, et mingisugunegi eluisu tagasi tuleks.
Kuna nõelravi stimuleerib organismis jõudu ja kasvamist, siis on see näiteks vähi korral täiesti vastunäidustatud. Ka vähist paranenud inimesi on hiljem nõelraviga riskantne ravida.
Mina ei ravi lõppeks kedagi – mina ainult mõjutan punkte ja annan suuna kätte. Tervenemise töö teeb keha ise ära, kui patsient laseb tal seda rahulikult teha."

Mis on nõelravi?
Nõelravi ehk akupunktuur (acus – nõel + punctura – torge, ld k) on üle 5000 aasta vanuse Hiina meditsiini praktikatest üks tuntumaid. Nõelravi peetakse eriti efektiivseks just valude leevendajana, kuid näidustusi raviks kombineerituna teiste ida meditsiiniteadmistega on rohkemgi. Traditsioonilise Hiina meditsiini järgi on nõelravi eesmärk mõjutada kehas asuvaid energiapunkte ülipeenikeste nõeltega, aitamaks kaasa organismi energiate tasakaalustumisele, sest just viimaste puudumises nähakse haiguste algpõhjust. Samuti seab Hiina meditsiin kesksele kohale inimese võime ennast ise ravida ja tervena hoida – koheldes oma ihu ja hinge heaperemehelikult.