1. Vanemad õed-vennad on targemad.

Uuringutest selgub, et esmasündinutel on noorematest keskmiselt kõrgem IQ. 2007. aasta uuringus, milles osales 250 000 Norra noort täiskasvanut, oli vanematel vendadel noorematest vendadest keskmiselt 2,3 punkti võtta kõrgem IQ. Teadlased usuvad, et erinevus tuleneb pigem keskkonnast kui geenidest: vanemad lapsed õpetavad paljusid asju noorematele ja see aitab ise infot paremini omandada.

2. Nad on vastutustundlikumad.

Vanemad lapsed on noorematele õdedele-vendadele teerajajaks ja seega õpivad nad juba väiksena kohusetundlikud olema. Raamatu „The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us“ autori Jeffrey Klugeri sõnul on esmasündinud need, kes tähtsustavad teistest rohkem lojaalsust perekonnale ja traditsioonilisi saavutusi. Selle tulemusena on nad üldjoontes kuulekamad ja vastutustundlikumad.

3. Nad on edukamad.

Vanemad lapsed saavad koolis paremaid hindeid ja kipuvad ka professionaalses elus edukamad olema. Psühholoog Ben Dattneri sõnul on vanemad õed-vennad enam saavutustele orienteeritud ja püüavad rohkem vanematele muljet avaldada. Uuringud näitavad, et nad kipuvad olema lapsepõlves noorematele õdedele-vendadele autoriteediks ja see valmistab neid ette tulevases karjääris juhipositsioonile asuma.

4. Nad järgivad reegleid.

Keskmisi lapsi peetakse üldiselt mässajateks, aga vanemad lapsed kipuvad reegleid järgima. „Esmasündinud on üldjoontes kohusetundlikumad, võistlushimulisemad ja käituvad konventsionaalsemalt. Nooremad lapsed tunnevad aga vajadust ennast teistest eristada ja leida oma nišš. Eriti tihti on selleks mässaja käitumine,“ kirjutavad Belgia psühholoogid Vassilis Saroglou ja Laure Fiasse oma 2003. aasta teadustöös.

5. Nad käituvad rohkem südametunnistuse järgi.

2015. aasta uuringust ilmnes, et esmasündinud on noorematest õdedest-vendadest kohusetundlikumad, vähem neurootilised ja käituvad veidi rohkem südametunnistuse järgi. Kõigist neist omadustest on elus kasu. Teisest 2015. aasta uuringust selgus, et südametunnistuse järgi käituvad inimesed on teistest nii akadeemiliselt kui professionaalselt edukamad.

Allikas: Huffington Post