Tundlikust nahast räägib tuntud nahahooldusfirma Eisenberg toote- ja koolitusjuht Patrizia Mazzitelli. Äsja tuli brändil Eestis müügile ka spetsiaalselt tundlikule nahale välja töötatud sari, milles on kolm toodet: taastav seerum, hooldav mask ja rahustav kreem. Siin on Patrizia selgitused ja soovitused.

Nahk võib olla tundlik sündimisest saadik või on muutunud õrnaks aja jooksul. Tundlikkust võib näidata ebamugavustunne nagu sügelemine, kihelus, põletav tunne või isegi punetus. Seda süvendab ebasobivate ning agressiivsete nahahooldus- ja hügieenitoodete kasutamine. Nahka võivad kahjustada ka kosmeetikatooted, koorimine ja laseriga sekkumine. Tundlik nahk ei salli ka karmi kliimat.

Tundliku naha suurimad vaenlased

  • Vaenlane nr 1: Kuuma ja külma vaheldumine.
  • Vaenlane nr 2: Allergiad, näiteks õietolmuallergia.
  • Vaenlane nr 3: Kütmise tõttu väga kuiv õhk siseruumides, autos, ühistranspordis.

Sul on tundlik nahk, kui…

Sa punastad tugevalt ja tunned, et põsed tulitavad. See on sellepärast, et väikesed veresooned paisuvad ja muutuvad nahapinnal nähtavaks.

Sa võid kannatada erüteemi all (selle nähtavaks tunnuseks on tugev punetus, mis levib põskedel nagu päikesepõletus), kuperoosa all (levinud püsiv punetus, nähtavad „ämblikuvõrguniidid“ põskedel, ninal. Mõnikord võib see süveneda rosaatseaks, mida iseloomustavad rohked väiksed täpid, mis pole tõeline akne) või mõlema seisundi all.

NB!

Väldi temperatuuri äkilisi muutusi (näiteks saunalaval), vürtsikat toitu ja liigset alkoholitarbimist.

Tundliku naha probleemid on üldiselt pärilikud, kuid neile saab vastu seista õige nahahooldusega.

Olen märganud, et isegi teatud vatipatjade kasutamine näonaha puhastamiseks võib nahka ärritada, sest neid töödeldakse valmimisprotsessis eri kemikaalidega. Selle puhul aitab järgmine nipp: tee vatipadi enne kasutamist märjaks ja pigistada liigne vesi koos tolmu ja sünteetiliste ainetega välja. Seejärel eemalda meik nagu tavaliselt.