Caracois (Portugal)

Ehk aurutatud teod. Kõige populaarsemad on need pubides, kus kohalikud tigusid õlle kõrvale näksivad, umbes nagu meie küüslauguleiba või pähkleid. Teod on tavaliselt valmistatud valge veini, küüslaugu, pune, peterselli ja koriandri leotise aurus. Tekstuurilt meenutab aurutatud caracois kupatatud puravikku, maitselt tulevad esile petersell ja pune. Kõige enam on levinud tigude söömine tikuorgiga, mille abil ollus kojast välja sikutatakse. 

Kanasüdamed (Brasiilia)

Esmalt marineeritakse südamed sidrunimahlas ja küüslaugus, seejärel grillitakse. Roog on vähese kalorsuse ja kõrge proteiinisisaldusega ning Brasiilias väga armastatud. Enamjaolt serveeritakse kanasüdameid varraste otsas nagu meil grillitud liha.

Sago (Aasia)

Neid rasvaseid ussikesi peetakse Lõuna-Aasias üheks mõnusaks delikatessroaks. Sagod on kreemja maitsega ning meenutavad küpsest peast peekonit. Valmistamisviise on mitmeid, aga kõige enam süüakse neid röstitult või frititult. Muidugi on ka neid, kes armastavad toorest ussikest elusast peast süüa... nämm! Harjumuspäraselt nauditakse neid riisi ja salatiga või pudru sisse segatult. Tänu kõrgele toiteväärtusele on roog väga populaarne.

Rohutirtsud

Eri maailmajagudes süüakse tirtse väga erinevalt. Mehhikos lisatakse neid tšillikastmetesse. Araabiamaades on populaarne keetmine, soolamine ja kuivatamine. Aasias aga enamjaolt praetakse, mille tulemusena saab suupiste krõmpsuva tekstuuri. Esmapilgul võib roog tunduda pisut eemaletõukav, eriti kui teda lähemalt uurima asud. Seetõttu soovitan vähem mõelda, sest ära nad sind ei tapa! Hoopis vastupidi, rohutirtsud on väga proteiini- ning toitaineterikkad. Maitseid on mitmeid, valmistatakse nii soolaseid kui ka magusaid.

Balut (Aasia)

Poolarenenud (14–21päevane) tibu, mis on elusast peast enda munas keedetud. Esmalt juuakse ära munas olev vedel “supp”, seejärel asutakse ülejäänu kallale. Ma tean, see kõlab väga karmilt, ja lisaks ei näe roog ka absoluutselt isuäratav välja – sellegipoolest on ta levinud tänavatoit ning õllesõprade lemmik. Maitselt meenutab balut mahlast kanaliha, ja kui unustada, millega tegu, on see soolaga sööduna isegi päris maitsev.