Kuidas luua kiiremini paremaid suhteid? Usu või mitte, aga seda on võimalik õppida!

Enamik sõprussuhteid areneb nii loomulikult, et nende algust on raske hoomata. Mõnikord aga tekib teadlik soov tutvuda uue inimesega või olemasolevate kaaslastega paremaks sõbraks saada. Et sind selles aidata, töötasime läbi hulga uurimusi ja otsisime teaduslikult tõestatud viise, kuidas teistele mõjuda.

1. Jäljenda teisi

Kui teise inimese käitumist märkamatult matkid, nimetatakse seda peegeldamiseks – kellegagi rääkides jäljendad tema kehakeelt, žeste, näoilmeid.
New Yorgi ülikooli teadlased uurisid nn kameeleoniefekti – inimesed matkivad alateadlikult üksteise käitumist ja see hõlbustab sümpaatia tekkimist. 78 meest ja naist pandi paaris ülesannet lahendama, üks paariline töötas tegelikult aga teadlaste heaks, matkides kaaslast. Ülesande lõpus palusid teadlased katsealustel hinnata, mil määral nende partner neile meeldib. Nagu eeldati, meeldisid katsealustele rohkem partnerid, kes olid nende käitumist jäljendanud.

3. Räägi inimestest head

Inimesed seostavad omadussõnu, mida kasutad teiste kirjeldamiseks, sinu isiksusega. Seda nähtust nimetatakse spontaanseks iseloomujoonte ülekandumiseks.
“Õnneprojekti” ja teiste raamatute autori Gretchen Rubini sõnul mõjutab kõik, mida teiste kohta ütled, seda, kuidas teised sind näevad. Kui iseloomustad kedagi siira ja lahkena, seostavad teised sindki nende omadustega. Vastupidine on samuti tõsi: kui pidevalt teisi kritiseerid, hakkavad su kaaslased ka sind negatiivsete iseloomujoontega seostama.

6. Ära tee liiga palju komplimente

Sinu positiivsetel kommentaaridel on suurem mõju, kui jagad neid vaid aeg-ajalt.
Minnesota ülikooli teadlased panid naistudengid paaris ülesannet lahendama ja lasid neil siis “pealt kuulata”, kui partnerid neid kirjeldasid (tegelikult öeldi viimastele ette, mida rääkida). Ühe stsenaariumi järgi olid kõik kommentaarid positiivsed, teise järgi kõik negatiivsed, kolmandas muutusid kommentaarid positiivsetest negatiivseteks ning neljandas negatiivsetest positiivseteks.
Tuli välja, et katsealustele meeldis nende kaaslane kõige rohkem siis, kui tema kommentaarid muutusid positiivsetest negatiivseteks – ehk inimestele meeldib tunda, et nad on su osaliselt enda poolele võitnud. Seega: kuigi see tundub ebaloomulik, püüa oma sõpradele vähem komplimente teha.

8. Paljasta aeg-ajalt oma vigu

Sa meeldid inimestele rohkem, kui teed vigu – aga ainult siis, kui kõrvalseisjad usuvad, et enamasti oled sa siiski pädev. Tõdemus, et sa pole täiuslik, muudab sind ümbritsevate inimeste jaoks haavatavamaks ja neil on lihtsam sinuga samastuda.
Selle tendentsi avastas teadlane Elliot Aronson, kes lasi tudengitel kuulata lindistusi ülesandeid lahendavatest inimestest. Inimesed, kes lahendasid ülesanded edukalt, kuid ajasid lõpus kohvi maha, meeldisid üliõpilastele rohkem kui need, kes olid edukad, kuid ei ajanud kohvi maha, või need, kes polnud edukad ja ajasid ka kohvitassi ümber.

13. Reeda mõni saladus

Enese paljastamine võib olla üks parimaid tehnikaid suhte ülesehitamiseks. Ühes katses anti paaridesse jaotatud üliõpilastele 45 minutit teineteisega tutvumiseks. Osale paaridele anti ette järjest isiklikumaks muutuvad küsimused, näiteks “Mis tundeid tekitab sinus suhe oma emaga?”. Teised paarid küsisid pealiskaudsemaid küsimusi, nagu “Milline on su lemmikpuhkus?”. Katse lõpus tundsid need õpilased, kes olid teineteiselt küsinud üha isiklikumaid küsimusi, oma partneriga palju suuremat lähedust kui need, kes vestlesid pealiskaudsematel teemadel.

Ülejäänud nippe loe augustikuu Annest & Stiilist!