Veebipoest ostmine on isikliku eelistuse ja harjumuse küsimus – on inimesi, kes armastavad kaupluste melu, poest poodi kulgemist ja võrdlemist. Leidub aga ka neid, kes eelistaksid kaupa vaadata ja võrrelda oma kodus, rahus ja vaikuses. Niisiis on veebiostlemisel oluline valikute rohkus ja mugavus.

Statistika kohaselt ostavad eestlased internetist enamasti riideid ja jalanõusid. Välismaised veebipoed korraldavad tunduvalt tihedamini suuri allahindlusi kui meie kauplused ning on ka väga kliendisõbralikud, võimaldades kaupa tihti ka tasuta tagasi saata. Silm tasub peal hoida ka sagedastel kampaaniatel, mis pakuvad kauba tasuta kohaletoimetamist.
Sobiva veebipoe valikul tuleks kindlasti uurida nii tarnetingimusi ja saatmiskulu kui ka kauba tagastamise tingimusi koos raha tagastamise ajaga.
Esimene hirm, mis algajal veebiostlejal võib tekkida – ega mu raha lihtsalt ära ei võeta? – pole asjatu. Kuid kui enne ostu teha korralik kodutöö, saab veebist ostmise riske minimeerida. Selgita välja, kas veebipoel on usaldusväärne maksmissüsteem ja mitmekesised võimalused kauba eest tasumiseks.
Välismaisest veebipoest tellides veendu, kas tellitud kaup pannakse teele Euroopa Liidust või sellest väljaspool asuvast riigist, sest siis muutub kauba hind tunduvalt kallimaks. Tähelepanu peaks pöörama käibemaksu ning tolli- ja aktsiisimaksu lisandumisele, mis võib kauba maksumust kuni viiendiku võrra suurendada.
Seega pole oluline, mis riigi netipoest kaup ostetakse, vaid kust kaup teele pannakse. Kui kaup saadetakse kliendile väljastpoolt Euroopa Liitu, tuleb läbida tolliformaalsused, tasuda tolli- ja käibemaks ning aktsiisiga maksustatud kauba puhul ka aktsiis. Saadetis, mille koguväärtus ei ületa 21.98 eurot, on tolli- ja käibemaksuvaba. Üle 21.98 maksvad saadetised tuleb kirjalikult deklareerida – need on küll tollimaksuvabad, kuid tasuda tuleb käibemaks. Üle 150 euro maksvate saadetiste korral tuleb arvestada ka tollimaksuga. Samuti nõutakse käibemaksu transpordikulult.

Väga laia valikuga veebipood, mida paljud tuntud väljaanded peavad parimaks veebipoeks maailmas. Moekaupu pakutakse nii oma majabrändi kui ka teiste kiir- ja eksklusiivmoe kaubamärkide omi. Marketplaceʼi butiigi kaudu saavad ka kliendid müüa oma uusi ja kasutatud rõivaid. Fashion Finderi sektsioon võimaldab aga luua ja üksteisega jagada moenippe ning välja töötada kas või oma isiklik stiilipiibel.
Asos viib läbi moeteemalisi võistlusi ja mänge, kajastab moeuudiseid ja -artikleid. Kliendilojaalsust aitavad hoida mobiilirakendused ja aktiivne sotsiaalmeedia kasutamine.
Kauba kohaletoimetamine on tasuta ning lisaks on Asoses äärmiselt meeldiv klienditeenindus.

Net-a-Porter
net-a-porter.com

Ideaalne ostukeskkond moeteadlikule ostlejale, kes teab täpselt, mida tahab.
2000. aastast tegutsev veebipood võimaldab enneolematut juurdepääsu hooaja kuumimatele tippbrändidele, pakkudes luksusmoe kaubamärkide parimat valikut. Igal hooajal tutvustatakse ka tõusvaid tähti moetaevas. Kaubavalikut uuendatakse kord nädalas koos uute stiilinõuannetega, mida jälgib üle 2,5 miljoni naise.
Net-a-porter on end tõestanud erakordselt suure kaubamärkide valiku, laitmatu klienditeeninduse ja imekaunite pakenditega luksusmoe veebipoena. Alates eelmisest aastast üllitab ta ka paberkandjal moeajakirja Porter, mis on müügil ka meil.
Kauba kohaletoimetamine on tasuline, kuid aeg-ajalt korraldatakse ka tasuta transpordi kampaaniaid. Parimate pakkumiste saamiseks telli uudiskiri.

Farfetch
farfetch.com

2008. aastal asutatud Farfetch on globaalne kogukond, mis koosneb üle 300 uuenduslikust butiigist üle kogu maailma. Butiigid on hoolikalt välja valitud nende edumeelse teeninduskultuuri, unikaalse lähenemise ja kaubamärkide mitmekesisuse järgi. Neid ühendab eesmärk pakkuda klientidele ka neti teel inspireerivaid poodlemiskogemusi – Farfetchi kaudu jõuab tellimus sinuni otse butiigist.
Farfetchis leiab tooteid üle 1000 kaubamärgilt. Eriline maiuspala on spetsiaalne vintaažrõivaste ja aksessuaaride osakond, mis pakub unikaalseid leide Chanelist Alaïaʼni.

Matches Fashion
matchesfashion.com

Matches Fashion on juhtivaid eksklusiivsete moebrändide müüjaid, pakkudes suurepärast valikut enam kui 400 tippdisainerilt. Veebipoe asutajatel on 25aastane luksusmoekogemus, pärit Suurbritannia trendikamatest butiikidest, millest praeguseks on saanud osa Matches Fashioni fenomenist. Kõik butiigid toimivad ka showroomidena, pakkudes nii personaalse ostlemise kui ka stilisti teenust. Veebikeskkonnast saab ööpäev läbi ka MyStylisti teenust.
Teistega võrreldes on tarneajad kõige lühemad ja ka tasu kohaletoimetamise eest soodsaim. Ja millised kaunid pakendid – paki saamine toob meelde jõuluõhtu!

ModCloth
modcloth.com

ModCloth pakub põnevat ostlemiskogemust kõigile, kes hindavad pilkupüüdvat ajatut elegantsi. Veebilehelt leiab huvitavaid vintaaž- ja retrorõivaid. Lisaks ainulaadsetele riietele pakub e-pood ka aksessuaare, käekotte ja kingi. Valik täieneb iga päev, seega tasub leheküljel pidevalt silma peal hoida.
Paindlikud ja soodsad rahvusvahelise tarne võimalused. Saadaval ka suured suurused!

Stylebop
stylebop.com

2004. aastal asutatud luksusrõivaste veebipood on kasvamas üheks maailma luksusbrändide tippmüüjaks internetis, pakkudes laia valikut naiste- ja meesterõivaid. Praegu on saadaval tooteid üle 250 kaubamärgilt, sh Valentino, Balmain ja Jil Sander, Maison Margiela jpt.
Stylebop on pühendunud pidevalt uuenevale ja hoolikalt tehtud tootevalikule koos moenõuannetega ning artiklitega moest, stiilist ja disaineritest. Siit leiab ka inspireerivat tänavamoodi koos moedefileede telgitaguste eksklusiivsete fotodega.

Maailma juhtivaid e-kaubanduse lipulaevu, mis tuntud oma usaldusväärsete, kvaliteetsete ja autentsete disainerikaupade poolest. Kuulub maailma suurima interneti jaemüüja Amazon.com kontserni.
Shopbop pakub stiilseid rõivaid ja aksessuaare. Tooted on välja valinud moeprofessionaalid ning esindatud on enamik moetööstuse tähtsamatest nüüdisaegsetest kaubamärkidest. Meeskond annab nõu isikliku garderoobi loomisel ja värskendamisel ning toimetatakse ka lemmikute rubriiki koos moesoovitustega. Tulemuseks on lõbus, peaaegu personaalšopingut meenutav kogemus. Paljud kliendid armastavad Shopbopi just laia hinnaskaalaga suurepärase kaubamärkide valiku pärast. Kiidetakse ka kiiret teenindust ja tagastamise lihtsust.

The Outnet
theoutnet.com

Luksusliku e-kaubamaja Net-a-Porter outlet-versioon. Koht, kust võib soodsalt leida nii vähem tuntud kui ka kuulsate disainerite rõivaid (üle 250 kaubamärgi). Lihtsad otsingumootorid ja stiilinõu mitmesugusteks elujuhtudeks, võimalik saada reaalajas moespetsialistide abi. Veelgi mugavamaks ostlemiseks kasuta värskelt uuendatud Outneti äppi.
Kõik saadetised on kindlustatud kuni tellijani jõudmiseni ning kaup tarnitakse 48 tunni jooksul alates tellimuse kinnitamisest. Transport on tasuline.

1964. aastal nime all Peter Robinson Topshop alustanud moebrändist on saanud tõeline moehiid. Topshop pakub oma julge lähenemisega taskukohast eneseväljendust kõige moeteadlikumatele ostjatele. Kiirelt uueneva kaubavalikuga moemeka veebipood on kui taevamanna moegurmaanidele.
Kauba vahetamine ja tagastamine on ülilihtne ning alates 75eurostest ostudest on kohaletoimetamine tasuta.

Urban Outfitters
urbanoutfitters.com

Tuntud elustiilikaupluste keti laia rõiva- ja jalanõuvalikuga veebipood, kust leiab midagi igale maitsele. Valik vaheldub pidevalt ja pakutav on igati stiilne. Eriti tasub jälgida eripakkumisi ja kodukaupade sektsiooni, mis mõjub sama inspireerivalt kui Pinteresti fotosein. Parim e-pood kingituste ostmiseks!
Tellimuste tarne on tasuline ja võib aega võtta, kuid ootamine on enamasti ennast väärt.

Juhtivaid online-elustiilipoode, kus on peale laialdase moevaliku ka disaintooteid ja kunsti.
Veebipoel on otsesuhted paljude tunnustatud disaineritega, mis võimaldab klientidele pakkuda kõige eksklusiivsemat tootevalikut. Suurt rõhku pannakse ökoloogilistele moekaupadele ja haruldastele vintaaž-aksessuaaridele ja -riietele. Kureeritud valik kunstiteoseid pärineb maailma juhtivatelt galeriidelt.
Ostlemist Yooxi veebikaubamajas on võrreldud eklektilise ja mängulise reisiga neile, kes soovivad väljendada oma isikupära ajatu ja loomingulise stiili kaudu, eirates rangeid hooajamoe reegleid.
Ostes vähemalt kolm eset, on transport tellijale tasuta.

Basaar on mobiilne turg vintaaž-, taaskasutus- ja uuele moekaubale. Tegu on Eesti oma algatusega ning selle stiili poolest poe-riidekapi eesmärk on ühendada moodi ja stiilsust armastavat kogukonda ning julgustada ise oma esemeid müüma.
Ilusa kujundusega tänuväärt ostukoht. Samas on selle rakendust telefonis tihti raske kasutada, kuna ei saa teha suurusvalikuid ega kustutada feedist juba müüdud esemeid.

Siison
siison.ee

Eesti e-pood, mis pakub hoolikat valikut noorte moedisainerite loomingust, šikkidest riietest, kingadest ja aksessuaaridest ning tunnustatud ilutoodetest. Koostööd tehakse mitmete kohalike disaineritega, mille tulemusel sünnivad ainult Siisonis müüdavad erimudelid.
Pidevalt uuenev tootevalik ja kohapeal tehtavad tootefotod pakuvad silmailu ning tagavad igapäevase avastamisrõõmu. Lihtsalt kasutatav ja tasemel e-pood loob tõeliselt meeldejääva ostuelamuse.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta juulinumbris.