Minimalism ja pastelsed toonid

Hetkel taotletakse moemaailmas pigem minimalismi ja stiilipuhtust: riiete puhul oodatakse üha enam puhtaid lõikeid, toone ja kandmismugavust. Pikemat aega soosib mood pigem heledat ja pastelseid toone ning au sees on kõige puhtam värv – valge. KÄT selle aasta uue kollektsiooni teevad kolm põhitooni (roosa, valge ja roheline) ning nurgelised detailid, mis tagavad kollektsiooni värvilise, kuid samal ajal tasakaaluka olemuse. Kollektsiooni roosa iseloomustab naiselikku õrnust, valge seisab eheduse eest ja roheline kannab tugevust. Sel suvel on taaskord moes pastellid ning ka roosa toon on nendega liitunud.

Eksperimenteeri, aga kanna ehteid mõõdukalt

Seoses minimalismipüüdlustega otsitakse viimasel ajal pigem riideid, mis kõnetaksid kandjat ka aksessuaare ja ehteid lisamata. Võin kinnitada, et tegelikult ei ole aksessuaarid ja ehted kuhugi kadunud, vaid rõivadisain on lihtsalt muutunud niivõrd tugevaks, et paljud disainid ei vaja lisavidinaid. Oskus aksessuaare ja rõivaid omavahel kombineerida muudab igapäeva riietuse värskemaks, pidulikumaks ning tihti annab lookile värskuse ja uue iseloomu. Nagu alati, on igasugu aksessuaaride ja ehete puhul tähtis olla ettevaatlik liialdamise ja kuhjamisega, sest see võib rikkuda harmooniat ning muuta välimuse pigem estraadilikuks kui naiselikuks.

Ehete puhul tuleks mõelda alati sündmusele, kus neid kantakse ning millega kokku sobitada. Kõrvarõngad olgu pigem pisikesed, mis tulevad kaunilt esile madala hobusesaba või krunniga. Kõrvarõngad ning kaelakee mõjuvad tihti koos liiga ülepingutatult, lihtsam on jääda ühe valiku juurde. Kõrvarõngad ja käekett sobivad imeliselt koos meheliku pükskostüümiga, sellisel juhul lisavad need naiselikkust kogu lookile. V-kujuline kaelakee sobib hästi minimalistlikke kleitidega, et anda juurde liikuvust ja põnevust. Samas ümber kaela lühikesed keed sobivad hästi pintsakute, T-särkide või sügava dekolteega rõivaste kandmisel.

Koostöös ehtebrändiga New Vintage By Kriss kuuluvad ka KÄT värskesse kollektsiooni limiteeritud koguses kõrvarõngad, kaelakeed ja käeketid, mille loomisel on võetud sõnumiks tasakaal, mis harmoneeruksid riietega. Ehted lisavad välimusele vürtsi ja võimaldavad lihtsasti naiselikumat joont saada, ent disainerina pean oluliseks tasakaalu aksessuaaride ja rõivaste vahel. Seega soovitan osta endale pigem üks kvaliteetne multi-kaelakee, mida saab kanda kaua ning sobitada erinevate rõivaesemete juurde. Odava kaubaketi ehted ei ole valmistatud hõbedast ega kullast ning suvel palja keha peal kandes muudavad värvi, võivad rikkuda nii riideid kui ka nahka.

Kombineeri kotte mugavalt ja stiilselt

Kuna moe arenguga käib kaasas kasutusmugavus ja silmailu sümbioos, on viimasel ajal tõusnud jälle moodi erinevad seljakotid, mis tulevad igas toonis, kujus ja suuruses. Minu isiklikud lemmikud on lihtsa lõikega valget või pastelset tooni seljakotid. Heledas toonis seljakotid mõjuvad naiselikumalt ning annavad üldmuljele puhtust. Käekott seevastu olgu pigem silmapaistva lõikega ja tagasihoidlikus toonis.

Suve alguses ühendasime tubli naha- ja kotidisaineri Kadri Kruusiga oma mõtted ning disainisime heleroosa ja pastelse halli käekoti, mille lõige ei jäta kedagi külmaks (kas siis meeldib või hoopis vastupidi). Kott ise on tegelikult inspireeritud tehnoloogiast – täpsemalt uuest roosakas kuldsest Samsung Galaxy S7-st, mis oma minimalistliku joone ja õrnroosa tooniga vajab kaasaskandmiseks mugavat ning multifunktsionaalset ent naiselikku kotti.

Käekottide puhul soovitan olla ettevaatlik suurusega: see ei tohiks kandjat “ära uputada”. Üleni musta riietuse puhul võiks valida hoopis valge või mõnes muus põhjamaises tooni käekoti, et lisada välimusele veidi nüanssi. Samas tuleks meeles pidada, et liiga palju värvi ei ole kunagi hea kokku panna. Pigem võiks rõhku panna sellele, et värvid omavahel harmoneeruksid: kas siis pooltoonid või pastellid. Tänapäeval on valik väga suur ja igaüks leiab oma lemmiku, mida sobitada erineva riietusega. Lisaks välimusele on oluline ka koti funktsionaalsus: see peab teenima oma kandjat hästi – olema mugav, mahutama piisavalt, ent olema mitte liiga suur, sobima kandja iseloomuga ning multifunktsionaalsus tuleb ka alati kasuks. Näiteks Kadri ja KÄT koostöös valminud käekotti saab kanda nii lühikese kui pika sangaga, mis annab kotile multifunktsionaalsuse – nii saab käia kotiga nii festivalidel kui ka pidulikemal üritustel näiteks teatris.

Ära unusta oma nutitelefoni!

Ka tehnoloogia on saanud suureks osaks moest. Telefon on meie igapäevane kaaslane, kes aitab ostlemisel, reisimisel, pildistamisel ning on tegelikult kõige tihedamini kaasas kantav aksessuaar. Ka telefonide jaoks on olemas igasuguseid aksessuaare, korpuseid ja lisavidinaid, mis sobivad riietusega kokku, ent mina isiklikult olen liiga laisk või ebaedev ning eelistan telefoni ehetega mitte ehtida. Mulle disainerina on tähtis, et telefon oleks kaitstud, istuks käes mugavalt, teeks häid pilte, sobiks minu stiiliga ning meeldiks mulle iga minu riietusega. Seetõttu langes minu valik roosakas kuldses värvitoonis uuele Samsung Galaxy S7 mudelile, mille välimus sobitub minu uue kollektsiooniga ning samas annab ka riietusele värvi, kui kannan üleni musta.

Kui olete uue telefoni otsinguil, tuleks valikut tehes silmas pidada, et see vastaks sinu praktilistele vajadustele, oleks mugav kasutada ning seal samas võiks välistada võimaluse, et peaksid seda teatris käies kotist välja võttes häbenema. Ent tänapäeval käib tehnoloogia õnneks moe arenguga kenasti kaasas ning sobiva mudeli ja värvitooni peaks endale leidma ka kõige nõudlikum ostja.

Usalda disaini ja julge erineda

Lõpetuseks tahan öelda Eesti naistele, et olge julgemad ning väärtustage rohkem disaini kui moodi, kuna mood muutub väga kiiresti ning moetööstuse tagamaad pole tihti teada. Disain on ajatu ning disainis leiab naine endale riideesemel kaaslase pikaks ajaks. Samuti soovitan katsetada julgemalt värvidega ning neid mitte karta, sest värvid panevad särama. Must on küll ajatu klassika, kuid vajab tihti ka värvilist kaaslast. Värv ei pea olema kärtspunane või neoonkollane, värve on olemas ka pastelsetes toonides, kes soovivad veidi rahulikemaid toone ning pooltoonides, kes eelistavad näiteks tumerohelist või tumesinist. Ka lõikeid ei tohi karta, kuna meile on antud naiselik keha eesmärgiga ning seda ei pea peitma tuhandete kihtide alla.

Minu viimase aja lemmikaksessuaar on vöö, mis loob igale riietusele visuaalselt liivakella-kuju ning sobib ideaalselt just neile, kellel ei ole looduse poolt antud liivakella kehakuju. Hea nipp on kanda kleite toon tumedama vööga, mis loob efektse ja soovitud tulemuse hetkega. Kindlasti tasub leida endale kappi ka üks paeltega kleit, mille seljal toimub mäng paelte ristumisel ning sügaval seljaosa dekolteel. Selline lõige on väga moodne ning midi-pikkus teeb kleidi eriti naiselikuks.

Lisaks soovitan sügiseks mõelda ka A-lõigete peale: taas on IN alt laienevad püksid. Laialõikeliste pükstega saab kanda kõrgeid kontsi, et pikendada visuaalselt jala pikkust. Lisaks kõikidele nendele näpunäidetele soovitan ennekõike olla julge, mitte karta erineda ning sealjuures usaldada oma sisetunnet. Pea meeles, et hea enesetunne on tähtsam kui haarata poest kõik viimased moetrendid!