1. Joo oma tervise heaks

Ei, ära kanna grillipidude juurde kuuluvaid siidripurke kaasas. Jutt käib hoopis vee joomisest, mida tavatseme suvel rohkem teha. Talvise külmaga ununeb hea harjumus ära ja kurgust libiseb alla hoopis magus kakao. Hea viis, kuidas end edaspidigi vett jooma harjutada, on asendada vana plastpudel sinu iseloomuga sobiva stiilse taastäidetava veepudeliga, mis mahuks ka käekotti. Lisaks rikasta vett eri maitsetega: proovi piparmünti, sidrunit, kurki, apelsiniviile või kõike segamini. Saad komponente pidevalt vahetada ja nii ei tüdine sa vee maitsest ära. Külma peletamiseks hellita end aga gurmeeteedega, mille valik on poodides lõputu.

2. Leia igal nädalal aega “suvisteks” tegevusteks

Suvised nädalavahetused on täidetud väljasõitudega naaberriikidesse, muusikafestivalidele, sõprade suvilatesse. Need pole aga tegevused, mida peaksid ilmtingimata ainult suvel harrastama. Lisa ka pimedamal ajal oma ellu särtsu, külastades mõnda huvitavat kontserti, anna võimalus mõnele bändile, millest sa suurt ei tea – äkki leiad uue lemmiku! Ja kui sõpradega niisama diivanil laua taga lobiseda ei taha, mõelge välja ühiseid tegevusi: mängige lauamänge, proovige põgenemistube nagu Exit Room või rentige Lõuna-Eestis majakene ja rääkige kamina ees tondijutte.

3. Grillihooaeg ei pea lõppema

Paljudel ahjudel on grillrežiim ja poodideski müügil spetsiaalsed grillimispannid. Mahlakas oma kätega marineeritud šašlõkk maitseb novembris hoopis teistmoodi kui jaanipäeval. Grillida saab aga ka juurvilju, mis aitavad suvefiguuri hoida. Hea mõte: üllata sõpru ja kutsu nad külmal aal grillipeole!

4. Bikiinivorm terveks aastaks

Tihti tunneme end suvel ilusama ja saledamana ning sellele aitab kaasa hea jume. Kuigi sa ei pruugi ühtegi kilo juurde võtta, tekitab kahvatu nahk tunde, nagu oleksid vormist väljas. Sellele on lihtne lahendus: kasuta isepruunistavat kreemi! See on ohutu viis päikese puudutatud jume saavutamiseks ka siis, kui päike päevade (või nädalate!) viisi pilve tagant nina välja pistnud pole. Ema või vanaema on sulle kindlasti rääkinud ka porgandi imelisest võimest jumet parandada. Seega varu koju kergeks snäkiks värskeid porgandeid. Kuna suvel liigud tõenäoliselt palju rohkem, püsid paremas toonuses. Kui jooksu- või suusailma pole, proovi mõnda uut rühmatrenni või tantsustiili – suvel sa ju ei karda põnevaid väljakutseid?

5. Säilita rahu ja ära põe

Suvi toob muretu meele ja aitab lõõgastuda: “Kui me kuidagi Pärnusse ei saa, siis kuidagi ikka saame!” Hoia sellist suhtumist ka selleks ajaks, kui pead puhkusemeeleolust välja tulema ja kontoris hulluma hakkad. Tahad üksi olla? Suundu väikesele jalutuskäigule ja lülita mõtted välja või leia vaikne koht kontoris, kus paar lehekülge raamatut lugeda. Ka hea lõuna muudab tuju heaks. Tahad maasikaid? No osta neid siis endale ka hooajaväliselt pisut kallima hinna eest. Kõht koriseb sushi järele? Paljud kohad pakuvad lõunatundidel soodsama hinnaga sushirulle. Hoia sellist meelelaadi nagu suvel, mil näed probleemide asemel alati ohtralt lahendusi, ja ole endaga sõbralik!

6. Hoia päikeselist meelt ja naerata

Kellelegi ei meeldi tusatsevad ja vinguvad inimesed. Naeratus ja rõõmus meel mõjub halli ilmaga nagu soe päike ning aitab raske päeva kontoris kiiremini mööda saata nii sul endal kui ka sind ümbritsevatel. Ära kaota juulihõngulist rõõmutunnet ja tervita kontorisse jõudes töökaaslasi alati laia naeratusega.

7. Eelista ka edaspidi kergemaid toite

Ära lange sügise tulles taas raskete söögikordade lõksu, vaid naudi edaspidigi kergemaid toite ja pisemaid portsjoneid. Tegelikult ei tähenda mõne kraadi võrra jahedam ilm, et nüüd peaksid ainult praadi vohmima. Naudi köögi- ja puuvilju ning eelista sooja toiduna kana või kala. Plussid? Parem enesetunne, tugevamad juuksed ja küüned ning sale keha!

8. Lase endal lõõgastuda

Kui kalender ühtäkki jälle töiste tegemistega täitub, on oht end korraga energiast tühjaks tõmmata. Iga inimene vajab puhkeaega. Muuda kodu töövabaks tsooniks, kus saad patareid taas täis laadida. Aseta voodile ja diivanile mõnusad padjad ja pleedid, investeeri ihu paitavasse voodipesusse, aseta aknale värvilised lilled ja lauale küünlad ning lõõgastu. Mõtle vannis või duši all käimisest kui veeteraapiast ja hangi endale dušiõlid, vannipommid, maskid ja kreemid, mis lasevad sul end koduski tunda kui hinnalises spaas.

9. Lülita end välja

Suvel jätame tihti oma telefoni autosse või koju ning unustame need pärast sumekaunist mereäärset kontserti hääletult režiimilt maha võtta. Veedame rohkem aega sõpradega ja puhkuse ajal pole vaja ka pidevalt saabuvaid e-kirju kontrollida. Vahel end unustada ja välja lülitada on tohutult vabastav ning peaksid seda endale vähemalt iga nädal lubama. Selle asemel et telefon kogu aeg käeulatuses hoida, lülita märguanded välja ja jäta mobiil mõneks ajaks teise tuppa.

10. Jää impulsiivseks!

Oled märganud, kuidas tavaliselt tuleb sõbrannadega nädalate viisi kohtumist plaanida, et kus me ikka sööme ja kuhu edasi läheme ja mis kell keegi liituda saab, ning teatripileteidki ostad paar kuud ette? Suvel aga vaatad tihti: “Oh, ilm on nii ilus, võiks õhtul sõita Käsmu päikeseloojangukontserti kuulama!” – ja sõidadki! Hoia ka muul ajal meeled vabad ja vaata suvalisel päeval, mis kontserte, etendusi või näitusi parasjagu on, ning lihtsalt mine kohale – isegi kui keegi kaasa ei tule!

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2016. aasta septembrinumbris.

Jaga
Kommentaarid