“Ta on kuratlikult nutikas,” tõdes tabloidlehe US Weekly endine toimetaja Bonnie Fuller. “Peale selle on tal uskumatu vaist ja teadmine, kuidas oma avalikku imagot vormida. Ehk rohkem kui ühelgi teisel tähel.” Kusjuures − üldteada on fakt, et Jolie heaks ei tööta ühtegi agenti või suhtekorraldajat (nt Jennifer Lopezil on kaheksaliikmeline PR-tiim). Nii ongi mälestus väga ekstsentrilisest ja pisut kõhedusttekitavast Angelinast avalikkuse teadvuses tuhmunud ning see on asendunud kujutlusega postmodernsest halastajast-heategijast ja imetlusväärsest 21. sajandi superemast. Ka nüüd, kui ta on lahutamas abielu Brad Pittist, jätavad avalikkuseni jõudnud kuulujutud mulje, et Angelina pole midagi valesti teinud.

Jolie tajub hästi staariefekti

ning kasutab seda ära: tema eraelu klatši jaoks planeeritud kollast meediapinda laseb ta täita endale sobivate teemadega. Eelmine Jolie’d puudutav meediaorkaan oli ajendatud tema mõlema rinna eemaldamise operatsioonist. Kui Jolie otsustas toimunu 2013. aastal avalikustada, levis uudis maailmas kulutulena. Ajakiri Time pühendas Jolie’le esikaane, nimetades toimunud ahelreaktsiooni “Angelina efektiks”. Selline võim on staaril, kui ta kleidi- ja suhteafääride asemel kasutab ära oma tuntust, et juhtida tähelepanu tõsisematele teemadele.

“Ma otsustasin oma läbielatut mitte saladuses hoida, sest on palju naisi, kes ei pruugi teada, et nad võivad elada vähiohus. Loodan, et kui nad saavad geenitesti tulemusena teada riskigruppi kuulumise, siis nad teavad, et neil on valikuvariante,” kirjutas Jolie ajalehe New York Times arvamusrubriigis. Ühe naise žest ja vaid pooleleheküljeline arvamuslugu pani veerema üleilmse lumepalli, tekitades vähi ümber meediakajastuse, mida pole suutnud ükski teavituskampaania.

Jolie rinnaeemalduse otsuse taga oli geenitesti tulemus. Nimelt on Jolie n-ö vigase BRCA1 geeni kandja, mis tähendab ülisuurt riski haigestuda nii rinna- kui ka munasarjavähki. “Rindade eemaldamisega vähenes risk aga viiele protsendile ja mul on hea meel, et saan oma lastele öelda, et nad ei pea muretsema,” kirjutas Jolie. 2015. aastal lasi ta eemaldada ka munasarjad.

Nii Jolie, ta arstid kui ka terviseeksperdid peavad oluliseks rõhutada, et paanikaks pole põhjust ja rindade eemaldamine ei pruugi sobida igale naisele, kellel on vastav geen. Jolie ema suri rinnavähki ja saatuse julma vingerpussina viis sama tõbi ka Angelina tädi – kaks nädalat pärast seda, kui näitlejanna oli oma operatsiooni avalikustanud.

Varem on Jolie tõsised teemad olnud seotud

tema tööga põgenikega, algselt ÜRO hea tahte saadikuna ning praegu ÜRO pagulasküsimuste komisjonääri volitatud erisaadikuna. Märulifilmil “Tomb Raider” oli Jolie elus mitmeti oluline roll. Ühelt poolt oli tegu tema esimese massidele suunatud kassahitiga, tänu millele sai temast esiliigatäht. Kuid just filmivõtetel Kambodžas hakkas ta tundma suuremat huvi humanitaarküsimuste ja sõjapõgenike olukorra vastu. Järgnenud aastatel reisis Jolie erinevatesse kriisikolletesse, tasudes kõik kulud oma taskust ja elades teiste vabatahtlikega samades tingimustes. Enda sõnul oli ta eesmärgiks tuua tagasi meediahuvi nende paikade vastu.

Kurjad keeled räägivad aga, et kalkuleerival Jolie’il läks humanitaarfookust tarvis eelkõige halva tüdruku ja veidriku maine muutmiseks. Kui 2005. aastal imbus välja näitlejanna suhe tollal veel eelmises abielus Brad Pittiga (nüüd 49), järgnesid mitmed visiidid kriisikolletesse.

Jolie ise imestab: “Mind tõeliselt üllatab, kuidas keegi võiks arvata, et mulle lähevad maailma ja Hollywoodi arvamus niivõrd korda, et ma seetõttu tahan näiliselt inimesi aidata. Et mulle ei valmistaks suuremat rahulolu ja rõõmu inimeste tegelik aitamine.”

Tõesti, miks end vaevata tüütu, kuigi kasulikuga, kui selle asemel saab valida meeldiva ja kasuliku? Juba üle kümne aasta kestnud humanitaartöö, intensiivne teavitustegevus, fondide rahastamine jms ei saa olla vaid poos. Sellest mängust võidavad kõik osapooled – ning vaadates Angie meediavõimu ja heategevuse ulatuslikkust, on hädas olev osapool kindlasti suuremaks võitjaks.

Jolie (ja Pitti) osavusest meediaga manipuleerimisel annab tunnistust hulk detaile. Oma esiklapse Shiloh’ sünniks pages paar Namiibiasse, saamaks rahu paparatsodest, kusjuures riigi valitsus ei andnud välisajakirjanikele ühtegi sissesõiduviisat ilma paari kirjaliku nõusolekuta. Lapse ametlike piltide avaldamisõigused müüs paar ise meediale, kokku väidetavalt üle seitsme miljoni dollari eest. Tulu läks Aafrika laste heategevusfondi. Sama meetodit heategevusraha saamiseks on nad kasutanud hiljemgi.

Ja miks nad ei peakski oma positsiooni üllaste ürituste nimel ära kasutama? Meedia kasutab neid enda müüginumbrite tõstmiseks ju alailma. Ajakirja People number, kus ilmusid eksklusiivselt pildid õnnelikust paarist ja nende esiklaps Shiloh’st, tegi seitsme aasta müügirekordi. Paaril on kolm bioloogilist (Shiloh ning kaksikud Knox ja Vivienne) ning kolm adopteeritud last (Maddox, Zahara ja Pax).

Angelina Jolie sündis

Oscariga pärjatud näitleja John Voighti ja näitlejanna Marcheline Bertrandi perekonda, kust isa peatselt lahkus. Angelina ja kaks aastat vanema venna James Haveni ema loobus näitlejakarjäärist, et pühenduda lastele.

Angelina noorus ei olnud lihtne. Käies mainekas Beverly Hillsi keskkoolis, kus teda ümbritsesid rikaste ja kuulsate võsukesed, oli tema noorus täis narrimist ja kiusamist – teda peeti liiga kõhnaks, ta kandis prille ja hambaklambreid. “Me tahame alati seda, mida me ei saa. Ma olen enda meelest alati olnud liiga nurgeline. Ma pole end kunagi pidanud eriti naiselikuks,” tunnistab Jolie.

Ta ei leidnud teistega ühist keelt ja hakkas end teismeeas noaga lõikuma: “Valutunne tõestas mulle, et olen elus, see oli nagu teraapia.” Sellest ajast saati kogub Jolie erinevaid nuge. Ekstravagantne harrastus kombineerituna rohkete tätoveeringutega sillutas teed pahelisele imagole.

1990. aastate esimesel poolel hakkas Angelina aktiivsemalt näitlemisega tegelema. Läbilöök saabus filmiga “Gia”, mille eest teda auhinnati Emmyga. Filmimise lõpul tundis Jolie end aga nii kurnatuna, et plaanis lasta end palgamõrtsukal ära tappa. Viimane soovitas tal siiski paar kuud järele mõelda. Arvamuse, et keegi teda ei mõista, pööras pea peale “Gia” edu ning näitlejanna loobus surmaplaanist.

Tume periood Jolie elus jätkus. Võitnud parima naiskõrvalosa Oscari filmi eest “Girl, Interrupted” (2000), teatas ta rõõmujoovastuses lavalt, et on oma venda armunud ning suudles Jamesi hiljem emotsionaalselt huultele. Taas kord oli see vesi skandaalimeedia veskile ja Jolie pidi tulutult selgitama, et mõtles seda õearmastusena ja midagi intiimset nende vahel pole.

Abiellunud 1995. aastal Briti näitleja Jonny Lee Milleriga, lahutas Angelina 1999. aastal. Sinna aega jäi ka avalikult tunnistatud, kuigi episoodiline lesbisuhe. Kui Angielt küsiti, kas ta on biseksuaalne, vastas ta: “Muidugi. Kui ma armuksin homme naisesse, siis kas mu meelest oleks normaalne, et tahan teda suudelda ja puudutada? Aga muidugi.”

Äärmuslikust paarist rahutuviks

Vahetult enne Oscari-võitu kohtus ta endast 19 aastat vanema ekstsentrilise näitleja Billy Bob Thorntoniga, kellest sai tema teine abikaasa. Nad moodustasid värvika paari: näiteks kandis Jolie kaelas ampulli Thorntoni verega, nende voodi kohal ilutsesid paari verega kirjutatud armastusavaldused, Jolie nugadekollektsioon paiknes voodi all, et ta end turvalisemalt tunneks, ning koduloomana peeti rotti.

Siis läks Jolie aga Aasiasse filmima ja avastas teistsuguse maailma. Paar pidi Kambodžast adopteerima poisslapse Maddoxi, kuid Thornton ja Jolie lahutasid 2003. aastal. “Me muutusime üleöö,” kommenteeris Angelina, “meil ei olnud äkitselt enam midagi ühist.” Jolie elus saabus üksikemaks saamisega pööre selle Angelina poole, keda maailm tunneb täna. Kui eelnevalt puutus näitlejanna elus tugipunkt ja äärmused aitasid elule sisu anda, siis emarolli ja uue eesmärgiga fookus muutus.

“Mind üllatab siiani inimeste arvamus minust,” ütles ta kümne aasta taguses intervjuus. “See pole päris vale, kuid see on ainult mu väline mina. Ma mõistan, et võis tunduda veider, et keegi kannab vereampulli kaelas, kuid samas ei tundu inimestele veider olla kellestki totaalselt sisse võetud. Minu jaoks oli see jäägitu armastuse märk. Jah, mul on palju tätoveeringuid, võib olla pole see näitlejannade puhul tavaline, kuid samas pole selles ka midagi erilist.”

2014. aastal abiellunud Angelina Jolie ja Brad Pitt moodustasid tänapäeva kuulsuste galeriis väljapaistva paari − ehk isegi kuulsaima, rikkaima ja mõjuvõimsaima. Ent pole kahtlust, et Angelina tuleb abielust välja veelgi tugevamana kui enne. Angelina on kui moodsa iseseisva naise ideaalkuju – kui tahan, olen lesbi, kui tahan, võrgutan planeedi kuumima mehe, olen üksikema, adopteerin, näitlen, lavastan, õpin lennukit juhtima, olen maailma seksikaim naine ja kui tahan, mõjutan riigi pagulaspoliitikat. Respekt.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2013. aasta augustinumbris. Sisu on täiendatud ja kaasajastatud.