Tartu maratoni meeskond andis juba eelmisel nädalal lumesaju esimestel päevadel teada, et nad on valmis rada tegema. Mõtlesin, et huvitav, kas kusagil on juba klassikarada ka sees? Panin panused Tartu maratonimeestele, sest kuuldavasti on Lõuna-Eestis rohkem lund kui põhja pool. Igatahes jäin ootele! Kusjuures, Facebook tuletas mulle paar päeva tagasi meelde, et kaks aastat tagasi sai novembri alguses teha juba esimesi suusaringe Harku-Nõmme rajal. Loodan, et sel aastal tuleb sama hea suusatalv kui toona.

Ei tulnudki kaua oodata, sest vaid loetud päevade pärast teataski klubi Tartu maraton, et suusarada on valmis. Väga operatiivne töö. Aitäh teile, rajatehnikud!

Minu tutvusringkonnas on harrastussuusatajaid omajagu, aga on ka neid, kes ei oskagi suusatada. Seejuures on mulle jäänud mulje, et asi on tihti kinni kooliaegses kogemuses. Ebameeldiv ja sunnitud kogemus võib tõesti tekitada suusatamise suhtes nii suure vastumeelsuse, et toonane laps tulevikus suuski alla panna ei taha. Mul oli õnneks väga hea ja asjalik kehalise kasvatuse õpetaja, tegelikult oli neid isegi mitu, kes klassikalist suusatamist au sees hoidsid.

On rõõm, et ka tänapäeva koolis on suusatamise tunnid täitsa olemas, kui vähegi lund on. Olen ka ise püüdnud panustada sellesse, et mu tütar saaks murdmaasuusatamise selgeks, sest see on oskus, mis ei tee halba kellelegi. Kuivõrd ta tulevikus soovib harrastajana suusatada, on juba tema enda otsustada. Aga vähemalt oleks tal see oskus olemas. Mine tea, äkki kasvab temast veel suur suusafänn.

Miks see suusatamine nii äge tegevus on? Eks igaühel on sellest oma nägemus, aga minu meelest on see igati tore võimalus talvel värskes õhus viibida, end liigutada, ja kindlasti mõjub metsas suusatamine hästi ka pingete maandamiseks.

Lisaks on sel tegevusel ka suur sotsiaalne maik. Lumi teeb rõõmsaks kah. Mitte kõiki inimesi, aga paljusid küll. Aga võibolla on põhjus lihtsalt selles, et lumega tundub õues hoopis valguserikkam kui kottpimedal sügisõhtul.

Kes suusatada ei taha, võib kas või lund rookida. See on ju ka kerge füüsiline tegevus värskes õhus. Mulle see meeldib. Sotsiaalne ka, kui  kortermaja puhul näiteks ka naabrite auto parkimiskohad puhtaks rookida. Meie majast keegi naabritest oli eelmisel nädalal vist lume üle nii õnnelik, et rookis kõik kohad parklas puhtaks. Ma ei tea, kes täpselt seda tegi, aga igal juhul aitäh talle!

Igatahes ootan mina ilusat lumist talve, et saaks kelgutada ja suusatada ja matkata lumisel rabateel. :)