Inimesi üheselt ilusaks-koledaks lahterdada on mõttetu. Probleem pole ju selles, millised me välja näeme, vaid selles, kui palju end oma välimusest mõjutada laseme. Nii ongi viimastel aastatel moe- ja ilumaailma tähelepanu keskmesse tõusnud inimesi, kes pole lasknud end välimusest ega vanusest heidutada ning on kõigutanud hoogsalt seni kehtinud ilukaanoneid.

Vormid pjedestaalile

Klassikaline modell on ikka olnud pikk ja kõhn, kuid moetööstuses hakkab tasapisi üha enam kanda kinnitama ka kurvikam kehatüüp. USA üks edukamaid pluss-suuruses modelle on Tess Holliday. Tema tähelend algas 2013. aastal, kui ta käivitas Instagramis liikumise #effyourbeautystandards, eesmärgiga muuta stereotüüpset arvamust, et modell peab ilmtingimata olema pikka kasvu ja sale.

Tuline vormikuse kaitsja on ka Denise Bidot, kampaania Curves eestkõneleja. Denise peab tähtsaks, et inimesed tunneksid end oma kehas mõnusalt ja mõistaksid, et pole olemas õiget või valet viisi naine olla. Ta on esimene pluss-suuruses modell, kes New Yorgi moenädalal laval kõndinud. Denise on reklaaminud paljusid kuulsaid rõivabrände.

Robyn Lawley on 188 cm pikk, kannab rõivaid suuruses 40 ning on poseerinud paljude ajakirjade kaantel. Ta ei nimeta end pluss-suuruse esindajaks, vaid lihtsalt modelliks, kes aitab naistel nende keha aktsepteerida. Robyn on ka moelooja, kes on disaininud ujumisriideid igale kehatüübile, lootes tuua sellega mitmekesisust nii moelavadele kui ka reklaamidesse. Tema arvates pööratakse naeruväärselt palju tähelepanu sellele, et modell sobiks riietesse, kuigi peaks olema vastupidi.

Vormikas modell on ka Erica Schenk, keda võis näha naisteajakirja Women’s Running ühe mulluse numbri esikaanel. Kaant kostitati meedias ohtrate kiidusõnadega, sest see käivitas arutelu kehakuvandi teemal ja toonitas, et igaüks võiks tunda end oma kehas hästi. Kaalust tunduvalt olulisem on teha parimaid otsuseid oma keha, vaimu ja hinge jaoks.

Ehkki Eestis pole suuremate modellide kasutamine veel kuigi levinud, leidub siiski ka mõni modellimaailma plusspoolel töötav kaunitar. Kristi Kuudisiim pole küll teinud modellitööd Eestis, kuid pani aluse pluss-suuruses modellindusele Iirimaal. Seal tuule tiibadesse saanud, hakkas tulema pakkumisi ka mujalt maailmast – Kristi on töötanud Inglismaal, Saksamaal, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja USAs.

Vanad ja kobedad

A photo posted by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

Teine omadus, mida peale sihvaka kehaehituse modelli juures möödapääsmatuks peetakse, on noorus. Siiski leidub näiteid, mis kinnitavad, et väljend “vanus on kõigest number” polegi sõnakõlks. Daphne Selfe (87) on maailma vanim modell. Ta pole käinud ei noa ega süstla all ega tarbi kallist kosmeetikat, tal on pikk hall juus ning ta näeb oma eale vastav välja. Daphne on kogu elu modell olnud ja ta tõestab, et on võimalik olla aktiivne ja hea väljanägemisega ka 87aastasena. Teine hurmav moeikoon on Carmen Dell’Orefice, kes poseeris ajakirja Vogue kaanel juba 15aastasena ja on praegu, 84aastasena, endiselt aktiivselt töötav modell.

49aastane Aiden Shaw ei teeni leiba ainuüksi modellitööga, vaid on ka muusik, kirjanik ja näitleja. Aideni elu on olnud vaheldusrikas, ülikooliõpingute ajal vahetas ta pidevalt erialasid ja tema minevikku kuulub ka täiskasvanute filmides osalemine. Kogu elu on ta olnud kunsti- ja moehuviline, kuid modelliametit polnud ta kunagi kaalunud. 2011. aastal kutsus ajakiri GQ ta fotosessioonile, kust tema karjäär hoo sisse sai. Nüüd esindab Aidenit maailmas neli prestiižikat modelliagentuuri.

A photo posted by Mule Ties (@muleties) on

Puudest saab pluss

Moemaailm on siiani olnud valdavalt vaid modelli välimusel põhinev äri, kuid õnneks on hakatud sealgi üha rohkem hindama inimest ennast, tema erilisust. Winnie Harlow (sündinud Chantelle Brown-Young) on 19aastane modell, kes põeb nahahaigust vitiliigot – tema nahal puudub kohati pigment, mistõttu nägu ja keha on kaetud heledate laikudega. Ta on kannatanud nii tõsise tagakiusamise all, et tal jäi isegi keskkool pooleli. Pärast seda otsustas tüdruk, et tema eriline välimus pole häbiasi. Winnie sai kuulsaks osalemisega Tyra Banksi juhitud “Ameerika supermodelli” saates. Supermodelli tiitlit ta küll ei saanud, kuid see-eest võitis paljude vaatajate südame. Alates 2014. aastast töötab Winnie Desiguali modelliagentuuris ning on kahtlemata edukam ja õnnelikum kui enamik tema endistest kiusajatest.

A photo posted by Eric Schwabel (@schwabelstudio) on

Sõjaväelase Alex Minsky tulevikuplaanide hulka modelliks saamine ei kuulunud. Tema elu võttis ootamatu pöörde, kui ta Afganistanis teenides plahvatuses raskelt viga sai ja tema jalg amputeeriti. Elumuutusega kohanemine oli vaevaline, kuid tegevuse leidmiseks ja tervislike eluviiside nimel hakkas Alex tihedalt jõusaalis käima. Seal jäi ta silma ühele fotograafile, kes kutsus mehe poseerima, ja nõnda saigi endise sõjaväelase modellikarjäär alguse.

A photo posted by Moffy (@moffygathornehardy) on

Tormijooksuga vallutas modellimaailma 19aastane Briti modell Moffy. Moffyl on strabism ehk kõõrsilmsus, millest ta ise üldse numbrit ei tee, vaid leiab lihtsalt, et tal on üks silm naljakas. Ta on küll kaalunud korrigeerivat silmaoperatsiooni, kuid heitis selle idee kõrvale, kuna ei soovinud ennast muuta. Ehkki Moffy on aidanud modellimaailma stereotüüpe murda, pole see kunagi tema eesmärk olnud – ta lihtsalt soovis tegeleda alaga, mis talle huvi pakkus. Sellest hoolimata on Moffy südamepõhjani rõõmus, et tema “iluviga” on aidanud inimestel oma puudustega leppida ja tunda ennast oma nahas mugavamalt.

Maailma esimese albiinost meesmodelli Shaun Rossi lapsepõlv polnud kergete killast, sest teda kiusati välimuse pärast. Shaun sai 2008. aastal kuulsaks oma Youtube’i videotega ja töötab sestsaadik kutselise rõivamodellina. Tal on lepingud nii Briti kui ka Ameerika modelliagentuuridega, lisaks on ta osalenud muusikavideotes. Shauni saab imetleda näiteks Katy Perry ja Beyoncé videotes, samuti lõi ta kaasa ühes Lana del Rey lühifilmis.

Jillian Mercado põeb lihasdüstroofiat ja vajab seetõttu ratastooli, mis pole takistanud teda moemaailmas kaasa löömast. Ta on terve elu moetööstuse vastu huvi tundnud ning tema modellikarjäär sai alguse tänu Dieseli kampaaniale “We Are Connected”. Lisaks on Jillian moetoimetaja ja blogija. Ta on ilus ja inspireeriv naine, kes keeldub raiskamast aega ahastamisele millegi pärast, mida muuta ei saa.

Jamie Brewer on eelkõige tuntud nõiana sarjast “American Horror Story”. Vähem teatakse, et Jamie on esimene Downi sündroomiga modell, kes on osalenud New Yorgi moenädalal. Kõik modellid kandsid just nende tarbeks disainitud rõivaid – nii ka Jamie. Tema eesmärk on olla eeskujuks teistele noortele naistele ja julgustada neid olema need, kes nad on.

Mees ja naine ühes kehas

Andreja Pejic (sündinud Andrej Pejic) on mehena sündinud Austraalia modell, kelle androgüünne välimus lubab tal esitleda nii meeste- kui ka naisterõivaid. Modellikütt avastas Andrej, kui too oli 17 ja töötas McDonald’sis. Sellest ajast peale on ta teinud koostööd paljude nimekate moeloojatega: Marc Jacobs ja Jean Paul Gaultier on vaid mõned näited. 2014. aastal tegi ta soovahetusoperatsiooni ja elab nüüd oma elu naisena. Andreja on esimene transsooline modell, kes jõudnud ajakirja Vogue kaanele.

Ka androgüünse välimusega Rain Dove astub üles nii nais- kui ka meesmodellina. Ta on aktivist, kes seisab vastu ideele, et naised peaksid enda võimsana tundmiseks muutuma mehelikumaks. Raini sõnul ei peaks me jagama riideid meeste- ja naisterõivasteks, vaid vaatama neid kui lihtsalt riideid, mis on suunatud teatud anatoomiliste erinevuste rõhutamisele, kuid pole mõeldud üksnes meestele või naistele.

Alles hiljuti sattus meedia huviorbiiti 23aastane Mariah Idrissi. Ta osaleb H&Mi videos “Close the Loop”, mis ärgitab inimesi oma riideid taaskasutusse andma. Mariah on moslem ja ta kannab videos hijabi (islamiusuliste naiste peakatet). Ta ei osanud arvata, et tema ülesastumine videos nii suure arutelu põhjustab, kuid tal on hea meel, et nii suur bränd on pööranud tähelepanu mosleminaistele, keda siiani on moemaailmas ignoreeritud.

Kuigi ühiskond muutub üha avatumaks teistmoodi inimeste suhtes, on see trend modellindusse kandunud üpriski vaevaliselt. Õnneks on võimas moeimpeerium hakanud oma jäiku väravaid tasapisi paotama. Küll aegamisi ja valju krigina saatel, kuid siiski. See aitab kindlasti levitada sõnumit, et kõige olulisem on tunda end oma kehas hästi juba täna – täpselt sellisena, nagu sa oled.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2016. aasta veebruarinumbris.

Jaga
Kommentaarid