Kuigi Côte d’Azur on väga kompaktne ja ühistranspordiga kenasti ühendatud, soovitan rentida auto. Nimelt asuvad mõned maailma kuulsaimad – ja oma iluga hingetuks tegevad – teed just seal. Kas siis kurvilisel kaljuveerel või lummavalt türkiissinise mere äärel.

Kui lendad Nice’i, siis seisad kohale jõudes valiku ees, kas sõita kõigepealt paremale või vasakule. Nimelt asub linn Vahemere ääres ning sama kalda peal jäävad ühes suunas Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Beaulieu-sur-Mer, Monaco, Menton – ja Itaalia Riviera. Teises suunas jäävad Antibes, Cannes, Sainte-Maxime, Saint-Tropez. Need kõik paiknevad aga üksteisele nii lähedal, et võid need ka ühe päevaga läbi sõita või Cannes’is elades Nice’i sööma minna. Lisaks mereäärsetele linnadele on palju vaatamisväärset ka veidi sisemaa pool: Vence, Èze, Valbonne, Biot, Saint-Paul-de-Vence jpt. Ega siis midagi – päikeseprillid ette, Monaco raadio mängima, kabrioletil katus alla ja sõidame!

Kindel on see, et suunavalikuga väga eksida ei saa. Kõikjal on kohvikud ja brasseried, galeriid ja kirikud, väikesed rõdud ja ronitaimedest roheliseks kasvanud majaseinad, peadpööritavad vaated mäenõlvadel, virsikukarva villad ja uhked lilleaiad, palmid ja purskkaevud, pisikesed salatänavad ja siseõued, elegantsed vanaprouad ja vanahärrad, tulised päevad ja sumedad ööd...

Tore on reisida ilma kindla plaanita, nii et saad vabalt sõita edasi järgmisse (või eelmisse kohta) siis, kui tuju tuleb. Aga võib juhtuda, et igal poole ei õnnestu samaks õhtuks hea hinnaga tuba saada. Otsi lisaks hotellidele tube, maju või kortereid airbnb.com-ist.

Nice

Prantsusmaa suuruselt suisa viies linn, aga mõjub väikeselt, ilmselt tänu vanadele kollastele-roosadele majadele. Seal on võrratu vanakraamiturg, antiigipoed, väga palju muuseume, mõnusa atmosfääriga restoranid rikkaliku Vahemere köögiga. Siin tasub võtta aega, et naudinguid endasse koguda: jalutada Inglite lahe äärsel Inglaste promenaadil, kus on palju merevaatega kohvikuid ja katusebaaregi. Õhtuti leiab nii mõnestki kohast elavat muusikat.

Nice’i vanalinn on nagu barokkstiilis labürint. Mereäärega paralleelsel Cours Saleya tänaval asub üks tuntumaid Lõuna-Prantsusmaa turgusid. See ongi ehk Lõuna-Prantsusmaa juures kõige kihvtim, et saab iga päev eri linnas turul ja restoranides käia. Turuelu on siinkandis mitmekülgne, kuulsaid turge on palju ja nad asuvad kõik kaunites kohtades. Alati on millegi hooaeg – mustad tomatid, viigimarjad, aprikoosid, melonid...

Lisaks heale söögile leitakse siit inspiratsiooni. Rivieras on loonud paljud kunstnikud, kellele meeldisid siinsed eredad värvid ja selge valgus: Renoir, Monet, Cézanne, van Gogh ja väga paljud teised. Nii mõnelgi neist on siin oma muuseum.

Antibes

Kreeklaste kunagine Antipolis, armsa vanalinna ja Grimaldi lossiga mere ääres, kus nüüd asub Picasso muuseum.

1920ndatel üürisid Eden Roci hotelli terveks suveks rikkad ameeriklased. Sinna tulid ka nii Ernest Hemingway kui ka F. Scott Fitzgerald, viimane kirjutas selle hotelli igaveseks kirjanduslukku suurepärases romaanis “Sume on öö” (kui Hôtel des Etrangers). Seal on puhanud ka Kennedyd, Marlene Dietrich, Winston Churchill ja paljud teised. Kuna tegu on kalli ja ontliku kohaga, tasub ka lihtsalt ringi vaatamiseks ennast viisakalt riidesse panna. See soovitus kehtib ka teiste vaatamisväärsete hotellide puhul, nagu Negresco Nice’is, Carlton Cannes’is ja Hôtel de Paris Monacos.

Cannes

Endine kaluriküla, praegune romantilise vanalinnaga merelinn, kus leiab igal aastal aset kuulus filmifestival. Sel suvel toimub maailma tähtsaim reklaamiinimeste sündmus ehk Cannes’i lõvide jagamine 21.–27. juunini. Seda on oluline teada, sest sel ajal ei ole Cannes’is ühtegi vaba hotellituba ega korterit ning kui ongi, küsitakse selle eest hingehinda. Vastukaaluks on sel ajal linnas ilmselt aasta parimad peod ja hea võimalus kohtuda paljude lahedate inimestega kogu maailmast.

Saint-Tropez

Ookerkollase sadamaäärse majadereaga Saint-Tropez asub poolsaare tipus ning sealne kliima on veidi jahedam. Nii ei olnud linnakesele sajand tagasi sellist tormijooksu nagu kuurortidele, kus oli ka talvel hea puhata. Saint-Tropez on naljakas koht. Lummavalt ilus ajalooline pisike linnake, ent edevate sportautode ja luksusjahtide kontsentratsioon mereäärsetel promenaadidel ja kaidel on ootamatult suur. Selleks, et sulanduda, pane pähe kõige laiema äärega kübar, mille leiad! Kui tahad aga parimat Panama kaabut või kübarat ilma peal, siis mine Truffaux’ ärisse, kus valmistatakse kümneid ülikvaliteetseid mudeleid, mis peaksid sind terve elu truult teenima.

Kui alguses tundub, et kogu Saint-Tropez ongi vaid üks mereäärne tee oma restoranide ja kohvikutega, siis tea, et nende taha on peidetud ülisalajane vanalinn, mis on hubane ja armas.

Monaco

Kui igal pool mujal on vanad romantilised värvilised majad nikerdatud rõdude ja puidust aknaluukidega, siis peaaegu kogu Monaco koosneb paarikümnekorruselistest uuematest karpehitistest, kitsastest ja kõrgetest paneelmajadest, mis seisavad tihedalt üksteise kõrval. Ja kui imepisike koht on Monaco! Pisem kui Central Park New Yorgis – ja viimane on Manhattani saarel, kesklinnas asuv park – ja Monaco vürstiriik on sellest väiksem!

Monaco on väga jõukas paik, seega tasub end eriti viisakalt riidesse panna, et James Bondi moel Monte Carlo kasiinosse minna või Hôtel de Paris’ pisikeses džässibaaris bändi kuulata. NB! Kokteil maksab seal 50 eurot. Hollywoodi legendi ja endist vürstinnat Grace Kellyt küll enam pole, ent nii väikeses kohas võib juhtuda, et sinagi näed vürstinna Charlene’i väga lähedalt.

Biot

Väike mägilinnake on tuntud oma klaasikunsti poolest, suvel on üksjagu festivale ja kontserte. Palju mõnusaid restorane, ülifotogeenilised tänavad ja nõlvad. Ümberringi mägine maastik, metsikult ilus loodus.

Hotell-restoran Les Arcades asub pisikesel linnaväljakul. See on 15. sajandi hoone, millest leiab vapustava moodsa kunsti kogu – fantastiliste tubadega hotelli ja restorani peab suur pere, kes on üle poole sajandi kunsti kogunud. Tunned seal end, nagu oleksid Itaalia filmis, oma suure famiglia keskele koju tulnud.

Èze

Rivieras on nii palju ilu, et omadussõnadest tundub puudu jäävat – iga linn ja küla on eriline omal moel. Pole kohta, kuhu ei tahaks jääda palju kauemaks. Èze asub 430 meetri kõrgusel kaljutipul, suletud linna viib üksainus värav. Kui linnusest alla tulla, leiad restorani Mas Provencal, mis on nii väljast kui seest õite all lookas. Sisemuses on see nagu lillekoobas, lihtsalt imetled ja ahmid õhku. Laud tasub enne reserveerida, et löögile pääseda.

Siinmail on kõik nii ilus, et olulisim asi ongi aeg – nautida, jalutada, süüa. Paremat kohta ilmselt polegi kui Lõuna-Prantsusmaa!

Sainte-Maxime

Mereäärsel promenaadil on suur vanakraamiturg, kus müüakse kõike: kööginõusid, kohviveskeid, art déco mööblit, nukuvabriku portselani jääke.

Saint-Paul-de-Vence

Mäe otsas asuv ja müüriga ümbritsetud Saint-Paul oli kunagi piir vastu Savoiat. Seal on kitsad tänavad, pisikesed purskkaevuga väljakud ja lõputult terrakotapunaseid katuseid. Väiksusest hoolimata on siin lausa 64 galeriid! Legendaarsed Picasso, Braque jt käisid siin maalimas. Siin asub ka legendaarne Colombe d’Or – Kuldne Tuvi. Kuulsad kunstnikud maksid ööbimiskohas söögi eest tihti oma maalidega, nii et tänapäeval on Kuldses Tuvis haruldane kunstikogu.

Vence

Kogu linn on äärmiselt ilus ja armas, soojades toonides. Kuigi Vence ei saa uhkustada vaatamisväärsuste küllusega, on see siiski meeldiv koht, kus aega veeta. Rahulik ja igati ideaalne puhkusepaik.

Saared

Sainte-Marguerite’i saarel näiteks hoiti raudmaskiga meest, tõenäoliselt kuningas Louis XIV kaksikvenda. Saarel saab näha isegi kongi, kus mees üle kümne aasta kinni istunud. Lisaks Îles d’Hyères, mida hüütakse kuldsaarteks nende sätendava kivipinnase pärast. Veesporti saab Rivieras täiega nautida!

Pane tähele

  • Kui vähegi oskad süüa teha, üüri köögiga korter. Värske kraam turgudel on parim ega vajagi suurt valmistamist. Turul osta sealt, kus on kohalike prouade järjekord!
  • Kõigest tehakse jäätist või sorbetti, isegi lavendlist ja kannikesest. Paku endale üllatusi!
  • Suvel on kõikjal palju väikesi festivale ooperist elektroni ning pea igal õhtul kusagil mõni kontsert.
  • Muidugi on tore, et kõikjal saab sulpsti ujuma minna. Aga veendu enne, et tuul ei ole meduuse randa uhtunud. Nad on lapse pea suurused ja kui nende meetripikkune mürgitundel pihta läheb, oled aastateks märgistatud (põrguvalust rääkimata!). Kui hulk kohalikke on vees, siis on ilmselt turvaline.
  • Käi tuuridel ja loe infot juurde. Iga linnake on palju huvitavam, kui tead, mida vaatad.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta mainumbris.

Jaga
Kommentaarid