Une vajadust kiputakse alahindama ning palju asju just uneaja arvelt tegema. On  täiesti võimalik lühikese perioodi oma elust sel viisil elada, kuid siis hakkab juba organism rahulolematusest märke saatma.  Pikaaegse unevaeguse korral nõrgeneb keskendumisvõime ja mälu; halveneb meeleolu; häirub seksuaalfunktsioon, tõuseb kehakaal; võivad välja areneda ainevahetus- ja südame-veresoonkonnahäired, kasvab oht haigestuda diabeeti ning mitte vähem tähtis- pidevas unedefitsiidis elav inimene näeb oma vanusest tunduvalt vanem välja. Sellist inimest iseloomustavad tihti just tumedad silmaalused ja liigsed kortsud. Jah, vähese une korral ei tee imesid ka noorendavad kreemid.

Oma töös toitumisnõustajana näen tihti seost ülekaalulisuse ja mitte piisava uneaja vahel. See võib paljudele üllatava seosena tunduda, kuid kui näiteks süüa väga tervislikult ja mitte magada piisavalt, on ideaalkaalu saavutamine võimatu, sest unedefitsiit viib hormoonid tasakaalust välja.

Seega on minu soovitus koos toitumisstiili muutmisega järgmine: 1. tee läbi korralik maksapuhastuskuur (loe sellest lähemalt minu eelmises blogipostituses SIIT! ) 2. maga vähemalt kaheksa tundi.

Sinised ekraanid

Hea nipp on paar tundi enne magamaminekut kustutada kõik sinised ekraanid. Näiteks Suurbritannias on unehäirete all kannatavate inimeste hulk kasvanud poole võrra sellest ajast, kui inimestel on oma ekraanidega järjest lähedasemad suhted, nii et neid vahitakse isegi viimase minutini enne magamaminekut. Hertfordshire’ ülikooli uurijad leidsid, et koguni kuus kümnest britist magab ööpäevas 7 tundi või veelgi vähem. Kõikide tehnoloogiaseadmete ekraanid kiirgavad siniselt, aga see toon annab meie ajule signaali, et on alles päev ning organismil pole veel vaja hakata tootma unehormooni melatoniini. Seda und reguleerivat ja pimedusehormooniks nimetatud ainet hakkab meie keha tootma alles pimeduse saabudes.

Mõnus rännak

Oma une heaks tasuks olla füüsiliselt aktiivne, kuid seda pigem päeva jooksul kui 2-3 tundi enne uneaega. Uni on hoopis sügavam, kui saad päeval kasvõi tunnikese pisut tempokamalt kõndida.

Üldiselt ei soovitata unerohtusid kasutada, kuid und soodustavaid toidulisandeid saab soovitada küll.  Kõige olulisem on nende juures valida just selline vahend, mis ei muudaks tarbijat ülejäänud päevaks uniseks, sest väga paljud neid sisaldavad ained, mis seda teevad. Üks erandeid on näiteks Melissa Dream, mis sisaldab rahustavalt mõjuvaid sidrunmelissi- ja kummeliekstrakte, L-teaniini, magneesiumi ja B-grupi vitamiine. Magneesium ja B1, B3, B6, B12 vitamiinid aitavad hoida normaalset psühholoogilist seisundit ja toetavad närvisüsteemi talitlust. B2, B3, B6, B12 vitamiinid aitavad vähendada väsimustunnet.  See on saadaval kõikides apteekides, kuid parima hinnaga leiab selle SIIT!

Maga sügavalt ja ärka reipalt!