Poe asutaja Andres Kask avastas Itaalia vaimustava köögikultuuri ja maitseloogika, sattudes aastate eest Itaaliat tihedamalt külastama. Juhtides ka Eesti esindust toiduteemalisel maailmanäitusel Milano EXPO 2015, sai talle muuhulgas osaks võimalus tutvuda Itaalia köögi kõige paremate osadega. Sellest sai alguse soov jagada oma avastusi ka kodumaal.  

„Kas teie teate, mida täpselt sisaldab supermarketist ostetud välismaine sink või kuidas seda on töödeldud? Või mis tingimustes on kasvanud siga, kelle liha te supermarketis ostetud singis sööte?“ paneb Andres oma küsimustega mõtlema. Reeglina ei tea seda poodide müüjad ega ka sööjad ise. Toidu maitsel on aga suur erinevus, kui loom, kelle lihast on tehtud sink, on kasvanud 0,8 m2 põrandapinnaga sulus või kui tema kasvuruumiks arvestatakse jalgpalliväljaku suurust looduslikku ala.

Kõik poes olevad kaubad on Itaalia kohalike väiketootjate toodang

Itaalias on hulganisti väikesi toidutootjaid, kes valmistavad oma saadusi äärmise kontrolli ja pühendumisega. Iitvelli missioon on pakkuda oma poes just selliste hoolikalt valitud Itaalia kohalike väiketootjate kaupa, vastukaaluks suurtest kombinaatidest ja tehastest pärit toiduainetele. Nagu ka poe inglisekeelne, kuid eestistatud nimigi ütleb, on pood mõeldud neile, kes tahavad toidumaailmast enamat teada kui oma kõhtu ükskõik millega täita. „Tegelikult ei pea halvasti sööma, sellepärast ärge leppige vähemaga!“ kutsub Andres proovima ehedaid Itaalia maitseid. „Meie jaoks on poe avamine osaliselt ka hariduslik projekt ja missioon. Soovime õpetada uusi toidu tegemise viise ja maitseid ning anda infot selle kohta, kuidas ära tunda head ja heas mõttes tavalist toitu,“ lisab ta.

Suurem osa kaupadest on pärit Emilia Romagna piirkonnast, mis on tuntud just oma rikkaliku toidu poolest -  see on Itaalia sahver, kus valmivad sellised geograafilise tunnusega toidud nagu parmesani juust või parma sink. „Kõik meie poes müüdavad kaubad on läbinud põhjaliku kvaliteedikontrolli, tooraine on looduslikes ja väärikates tingimustes kasvanud. Me tunneme kõiki tootjaid, oleme nendega kohtunud, näinud nende sigu aasal jalutamas ja loomi vabas looduses rohtu söömas,“ kinnitab Andres.

Kaupu saab kohapeal maitsta

Peale vaadates on kõik vorstid ja juustud ühte moodi. Erinevus seisneb just maitses. Siit ka poe eripära – kõiki müüdavaid kaupu saab kohapeal maitsta. „Meil toimuvad pidevalt toodete degustatsioonid. Meie oste ei juhi värvilised sildid ja pakendid ning suured allahindlused, vaid maitsemeel, mis ju toidu puhul peaks olema esmane valiku alus,“ on Andres pakutavas kindel. Lisaks kannab iga toode endas erilist lugu, alates sellest, kus ta on sündinud, mis on tema koostisosad, kes on tema valmimise eest hoolt kandnud, ja lõpetades sellega, mis söögi või joogiga ta võiks kokku sobida.

Ehedad road, värske masinakohv ja peokomplektid

Hommikuid saab „iitvell´is“ alustada aastal 1900 asutatud pagarikoja Perbellini croissante’iga ja 1926. aastal asutatud Caffè Penazzi käsitööröstikojas valitud kohviubadest valmistatud värske masinakohviga. Lõuna ajal on aga võimalik poest kaasa osta Itaalias valmistatud lasanjet, pastasid ja muid lihtsamaid roogi. „Meie maitseid saab ka kaasa võtta ja oma sõpradega jagada. Valmistame kauneid peokomplekte ja suupistetaldrikuid toodetest, mida meie poes leidub,“ lisab Andres. Suupisteid on võimalik ka kohapeal tarbimiseks osta koos hea Itaalia veiniga.

Maailmatasemel partnerid

Prantsuse partneri MonS juustu ostab lisaks „iitvell´ile“ ka kolme Michelini tärni omav restoran “Troisgros”. Poes saab nende Šveitsi ja Prantsuse valitud juuste maitsta ja osta.  Lihapartneri Massimo Zivieri farm kannab omakorda 2016. aasta Itaalia parima farmi nimetust ja nende salaami pälvis hiljuti parima Itaalia salaami tiitli. Pagaritoodete koostööpartneri Perbellini lugu algab aga aastast 1900 väikeses linnas nimega Bovolone. See on juba neljandat põlve töötav kuulus pagarikoda, kes peab ka Veronas Michelini tärniga pärjatud restorani. „Nende ühte kindlat kooki Strachiní’t sõidavad inimesed maitsma sadade kilomeetrite tagant. Meie poes saab maitsta nende võiseid croissante, küpsiseid ja magusaid suupisteid,“ lubab Andres ja võtab jutu hästi kokku: „Maitsel ja maitsel on vahe. Sellest saad aru, kui oled head asja korra maitsta saanud. Anna endale võimalus ja ära unusta, et elu on lühike ja nii palju maitseid on maailmas, mida sa pole veel proovinud!“