Tavapäraselt kirjutan teile ikka sellest, kuidas edenevad minu püüdlused parema vormi suunas. Üldiselt ikka hästi. Nagu viimati mainitud sai, siis läksin üle veidi tugevamale jõusaalitrennile ja panime treeneri ja mentori Margusega paika nii uue trenni kui toitumisplaani. Peaaegu iga päev teen suhteliselt lühikese treeningu jõusaalis ning soovitavalt mahutan päeva sisse ka rasvapõletus- ehk kardiotreeningu. Alustasin ka rullitamisega ja tunnen selle trenni tõhusat mõju just tuhara ja reie piirkonnas, kuhu tselluliit kogunema kipub.

Taas tahan teile rääkida oma selle kevade parimast trennileiust – trepijooksust kodumaja trepikojas. See on tõesti nii lihtne kui vaimustav leid. Ja trepikojas veedan peaaegu iga päev esimesed 10–60 minutit oma päevast. Miks see vahemik nii suur on? Lihtsalt inimlikel põhjustel. Vahel ei jaksa piisavalt vara tõusta, et enne tööd pikemalt treppe mööda käia. Kuid minu selge uskumus on, et ka 10 minutit liigutamist on parem kui mitte midagi. Ja tõesti proovin mitte vabandusi leida. Vihmane ilm või külm tuul siin juba välja ei vabanda – nii et võtsin endalt võimaluse halba ilma trennist viilimises süüdistada. Juba veidigi enam liikumist muudab päeva aktiivsemaks ja seega soodustab ka rasvapõletust. Nii julgustangi teid hoolimata ajapuudusest: olge nutikad ja tehke trenni tavapärasest erineval viisil. Nii naljakas kui see ka ei ole, siis ka triikimine või tolmuimemine võib vahel trenni eest olla. Miks mitte ka poekottidega jala koju jalutamine või koera harjamine???? Just nii, naljakas, aga tõsi, ja suurim probleem meie kaasaegses elurütmis ongi mitte see, et me jõusaali ei külastaks, vaid probleem, et kogu ülejäänud päeva liiga passiivselt veedame. Vahel möödub ülitegus päev, kuid liigutanud ennast praktiliselt pole…

Nii et oma trepijooksu või -kõnni avastuse üle olen eriti õnnelik. Teen selle ära kohe hommikul ning seega ei pea muretsema, kui õhtul pole pikemaks treeninguks või lisajalutuskäiguks ilma, aega või jaksu. Proovi ka sina järele! :) Ja mida teised sellest arvavad – sellest küll vahet pole. No minu naabrid on ammu aru saanud, et see pole juhus, et mind nii vara treppidel näeb, ja enam ei imesta vist küll keegi. Ja mulle teeb see nii nalja kui rõõmu, kui kell 7 mõnda naabrit trepikojas kohtan ja kuulen muheda naeratuse saatel öeldud kiitust „tubli laps“. :) Laps ma muidugi ei ole, aga veidi lapsemeelne ilmselt küll.

Ka minu jõusaalitreeningud annavad juba tulemusi, lihased hakkavad taas enam välja paistma ning kogu kehale kontuuri andma. Kui veel suudaks rasva veidi pealt põletada, oleks juba päris kena tulemus. Siin tuleb aga jälle jutuks toitumine. Võid ju tundide viisi trenni vehkida, kuid kui kogu kulutatud energia tagasi sööd, siis ümbermõõtude vähenemist küll loota ei tasu. Rasked trennid võivad meie isu veelgi tõsta, seega pole ime, kui trennijärgselt sööks veelgi rohkem kui kulutatud sai. Seega planeeri oma toidud ette ja jälgi nii kulutatud kui sisse söödud kalorite hulka. Muide, kes ei tea, kuidas seda teha, siis appi tuleb MyFitnessPal – see on üks eriti tore äpp, mille abil on lihtne ja kiire pidada toitumispäevikut ning hoida kaalu kontrolli all. Mitmed fitnessisportlasedki just seda abivahendit kasutavadki. Mugav, tõhus ja tasuta!

Alustasin ka ise taas täpsemat toidu üles märkimist ja Margus soovib juba selle nädala lõpus võtta mult mõõdud, et saaksime aru, kui kaugel oma lavavormist olen. Ütlesin ju Margusele, et soovin, et ta mu kuu ajaga vormi ajab, no selle peale lausus ta temale omase rahuga, et Evelin, sul kohe on vaja mingid ebareaalsed ja võimatud eesmärgid seada. Mõtlesin järgi, no on jah… Muidu ei suuda eesmärk minus kirge sütitada. Kui väljakutse, siis ikka tõsine! No eks näis siis, mis sellest saab. Ja kui millegi keelatu isu tuleb, siis hirmutan ennast selle mõõtmise päevaga. Hirmus ju, kui numbrid oodatust oluliselt suuremad on. Ja juba lähipäevil hakkan taas ennast iga hommik mõõtma, siis on ka reaalselt näha, mis toimub ja kas olen üldse õigel teel.

Aga järgmine nädal on juba jaanid ja pikad pühad. Ja oh õudust, vist teatud aeg on spordiklubidki suletud. Aga mis seal ikka, see on aeg õues liikumiseks ja värske suvise õhu nautimiseks. Ehk võtan õue kaasa ka võimlemislindi, millega Anne & Stiili kehaloos poseerisin. Seekord küll ikka pigem võimlemise eesmärgil. Muide, võimlemislint on üks väga nutikas spordivahend ja sellega saate ilusti asendada ka jõusaalitreeningut. Lindiga saab teha erinevaid harjutusi pea kõigile lihasgruppidele ja harjutuse raskust on võimalik reguleerida. Hangi lint endale spordipoest – see pole kallis ega võta ruumi, küll aga aitab kenasti keha vormida.

Pikad pidustused on aga tihti lausa metsik oht nii kehakaalule kui tervisele üldisemalt. Seega mõtle juba aegsasti läbi, millega neid suvepühi tähistad. Ja siinkohal mõni väike idee, mis kena rannavormi soosib.

1. Grilli rasvavaesemat liha. Jätkuvalt on minu lemmik kana, kuid viimasel ajal olen avastanud kalkuniliha hõrgu maitse. Lisaks lihale pane grillile ohtralt juurvilju – nende kaloraaž on madal, kuid suur kiudainetesisaldus täidab kõhtu. Lisaks saad rohkelt vitamiine ja kiirendad seedeprotsesse ja ainevahetust. Minu suureks lemmikuks on grillitud paprika. Kastmeks lisa veidi glasuurbalsamicot ning maitse on eriti hõrk! Kui näksida tahad, siis marineeritud kurgid ja muud köögiviljad on nutikas valik – paksuks ei tee ja lõpututes kogustes nii kui nii süüa ei jaksa.

2. Piira alkoholi tarbimist, väldi suhkrurikkaid kokteile. Pigem vali kuiv vein või siider. Joo kõrvale vett. Eriti mõnusad on maitseveed – lisa vee kannu värsket piparmünti, laimi, miks mitte apelsini ja maasikaid. Serveeri kaunis klaasis ja usu mind, see maitseb nii hästi, et veinikogused vähenevad automaatselt.

3. Magustoiduks tee mõnda dieetkooki või -magustoitu. Osta lahjat maitsestamata jogurtit või kohupiimapastat (minu lemmik on Rainbow rasvata maitsestamata jogurt), sega sisse marju või puuvilju või hoopis mõnda kompotti. Magusta mee või steviaga. Väldi suhkrut!!! Lisa segusse želatiini ning lase mõned tunnid seista. Tulemuseks on maitsev jogurtitarretis, mis on praktiliselt patuvaba. Kui soovid kooki, siis valmista sama segu alla põhi täisterahelvestest ja vähesest kookosrasvast. Ja voilà – seda süües saad meeletult palju vähem kaloreid ja rasva, kuid ei loobu maiustamise rõõmust.

Seega, head sõbrad, nautigem suve ja järgmise korrani!