Keeda läätsed vastavalt juhendile, lisa ka natuke soola. Ära unusta, et tumedaid läätsesid tuleb enne keetmist tavaliselt 12 tundi leotada. Kui häda käes, võid kasutada ka konservläätsesid. Pese need külma vee all ja nõruta korralikult.

Puhasta ja tükelda kõik aedviljad. Poolita küüslauguküüned, suuremad lõika neljaks, suvikõrvits lõika pooleks ja viiluta õhukeselt, paprika viiluta peenikesteks ribadeks, sibul lõika sektoriteks.

Aseta kõik ahjupannile, nirista peale õli ja pisut palsamiäädikat, jahvata veskist soola, raputa üle värskelt hakitud maitserohelisega ja sega kätega korralikult läbi.

Soojenda ahi 200 kraadini ja küpseta 30–40 minutit – kindlat aega ma ei julge ütelda, sest aedviljad on hooajati nii erinevad. Maitse võiks olla küps, aga krõmps. Sega kõik kohe kuumalt keedetud läätsedega kokku, las maitsestub. Pigista sidrunist mahla peale ja riivi koort ka, kui meeldib.

Kõik läätsed, oad, herned, bulgurid, kuskussid imavad maitse nii endasse, et soolaga ole ettevaatlik.

Täiesti imeline roog. Pealepudistamiseks passib hästi feta. Paadunud lihahimulised grillivad salati kõrvale kana või röstivad lambakarreed. Kõik sobib.

Retsept ilmus Anne & Stiili 2016. aasta juulinumbris ja Hele-Mai Alamaa raamatus "Salatit? Alati!".