Jäär

Jäär on üldiselt suhteliselt a) sõltumatu, b) enesekeskne ja lisaks sarnaselt Lõvile ostab alati ära ka kõige odavama komplimendi. Viimaseid pidevalt kasutusele võttes riskid aga Jäära ära rikkuda, tüüp hakkabki arvama, et tema näol on tegemist inimkonna krooniga. Sodiaagi esimese märgi puhul võib juhtuda, et sinu võrgutatav Jäär võrgutab hoopis sind ära või siis vähemalt võtab mitte ainult sõrme, vaid terve käe ja saab ligipääsu ka sinu krediitkaartidele, mille eest saab endale šampust osta. Üldiselt Jääradele meeldib mõelda endast kui suurtest seiklejatest, mis siis, et seiklused tihti piirduvad Instagrammimisega kusagil Hiiumal Kalana festivalil. Samas, kui läheb filmivõrgutamiseks, tasub justnimelt seiklusfilmile mõelda. Kui sinu Jäär ei omanud 90ndatel ligipääsu televiisorile, siis tõmba käima retrokas “Romancing the Stone”. Kui aga sinu südant vallutanud djuud või djudette ei saa hakkama vanemate filmide vaatamisega, mis on Jäära puhul üsna tõenäoline, sobib hästi suhete sünkimiseks “Okja”. Ja kui see sinu Jäärale ei meeldi, siis päris kindlalt tuleb hakata uut armuobjekti otsima.

Sõnn

Sõnnid on pigem ilusad, pigem aeglased, pigem eelistavad söömist üle mõtlemisele ja pikutamist ööklubis ringi karglemisele. Ehk siis filmivõrgutamiseks päris OK variant: suure tõenäosusega nende ideaaldeit algab restoranis või köögis ja kulgeb edasi magamistuppa ja kui kiiret pole, siis ekraani ette.

Ei saa aga öelda, et oma maaläheduse juures oleksid Sõnnid esteetikakauged tegelased, vastupidi, nad naudivad iseenda ja oma elukeskkonna kaunistamist. Nii et kui valid restorani, siis sama oluline kui toit on kõrge kenaduse level, kusjuures Sõnnide puhul toimib hästi ka vana hea biedermeier või hoopis maksimaalselt uhke klassitsism. Oluline on, et õhus oleks rahalõhna või vanaema kotlettide aroomi. Valides söögiorgiale järgnevat meelelahutust võid võtta ette kas lihtlabase pisarakiskuja, näiteks “Roman Holiday” või “Pretty Woman”. Kui sinu Sõnn peab lugu, või vähemalt arvab et peab lugu, art house'ist, võiksid talle pakkuda mõne aasta eest Tartuffil linastunud “Duke of Burgundyt”.

Kaksik

Kaksik ei tea üldse, kes ta on ja milline tema isiksustest sinuga deidile tuleb, nii et parem oleks, kui sul on valikus rohkem kui üks ettepanek. Kindel on see, et Kaksik pigem eelistaks kinno minna, kuid piisavalt kavalalt tema kõrget intellekti kiites ja samal ajal õigeid loogikalõkse seades, saad temaga filme passida ka kodusemas keskkonnas. Kindlasti meeldiks Kaksikutele filmi ajal natuke targutada või siis vähe või rohkem asjatundlikult filmi lõpustseeni üle vaielda, nii et armastuskomöödia asemel soovitan intriigi lisada hoopis vanakooli De Palma “Body Heati” või Clint Eastwoodi klassikat “Tigthrope’i” rakendades, mis aitavad ka alati kõrgete mateeriate vahel hõljuvat Kaksikut maisematele ihadele häälestada. Värskemast kraamist võiks tekitada temas segadust ja seega ka huvi tänavuse HÕFFi pärli “Evolution”. Kui see vaadatud, saate koos arutada, kas inimesed võiksid paljuneda pigem pooldumise või pookimise teel.

Vähk

Vähk on romantik ja halval juhul kaldub depressioonile. Üldiselt sõltub tema elutegevus kuufaasidest, samas erinevalt Skorpionist ja Amburist ei hooli ta kuigi palju taevakehade tegelikust käekäigust ehk sci-fist ning kvaliteetsetest astronoomiadokkidest, välja arvatud mõned valgustatud erandid. Halvemal päeval õnnestuks sul Vähk tirida august välja pühkides tolmu “The Labyrinthi” DVD-lt, vahet pole, et olete mõlemad seda näinud vähemalt 200 korda, või isegi parem, sest üllatused ja spontaansus pole depressiivses faasis viibiva Vähi teema.

Paremal juhul, ehk siis kui sinu Vähk on vähe stabiilsem, üllata teda hoopis Lars Von Trieri “Nymphomaniaci” esimese osaga. Kui kardad, et ta võib pidada sind väikest viisi perverdiks (ma ise pole Vähk, aga veits kahtlane see valik tegelikult oleks), lükka põhja hoopis sentimentaalsuse noot ja vaadake koos 1968 aasta Gorky Film Studio “Merineitsit” – ainult ära süüdista pärast siinkirjutajat, kui selle käigus Vähk sinusse piiritult ära armub ja seetõttu ei julge järgmised kuu aega vastata sinu sõnumitele.

Lõvi

Ideaalis võiks näidata Lõvile tema elul baseeruvat eepiliste nootidega palistatud action-draamat, kus peaosas on vähemalt Brad Pitt ja Alicia Vikander korraga. Kuid kui ta alles käib ülikooli viimasel kursusel juba 4 viimast aastat ja elab vanemate juures, saab hakkama ka millegagi vähem ülevaga. Näiteks “Sõda ja rahu”, aga ainult siis, kui võrdled jooksvalt kõigi karakterite imetlusväärsemaid iseloomujooni tema omadega.

Alati särav Lõvi usub inimkonna headusse ja humanistliketesse väärtustesse, mis ei tähenda, et ta ise vastavalt nendele käitub. See aga omakorda ei tähenda, et talle ei meeldiks mõni elujaatav tugeva karakteri ümber ehitatud šedööver, selline nagu “Legally Blonde” või “To Kill a Mockingbird”. Kunstikoolis käinud Lõvid oskavad kindlasti hinnata Woody Alleni “Matchpointi” ja “Midnight in Parisit”.

Neitsi

Neitsid oskavad kanda valgeid teksapükse nii, et nad jäävad valgeks kauem kui esimesed pool tundi. Samuti ei jää Neitsid kunagi liiga pikalt võlgu ega ilmu avalikkuse ette liiga ära kantud tossudega. Neil on tihtipeale oma “heade tavade” koodeks, mis aga kahjuks muudab suhtluse keeruliseks, kui sul on seljas määrdunud T-särk ja kuivšampoon just sai otsa. Seega enne Neitsiga tšillima hakkamist on soovitatav korra peegli eest läbi käia ning paigutada külmkappi üks keskmiselt kallis, keskmiselt viisakas Sauvignon Blank, mis Neitsit veidi üles soojendaks. Erinevalt selle maailma Kaaludest, Amburitest ja Kaladest ei hakka Neitsi teisipäeva õhtul filmi kõrvale pudelist viskit jooma, sest teadvustab, et lädramäll ei ole ühiskonna poolt aktsepteeritud seisund ja sealt püsisuhet ei tule.

Film, mida Neitsile näitad, ei tohiks seega olla BoJack Horsemani esimene, teine ega kolmas hooaeg. Vaata hoopis Tom Cruise kataloogi poole: “Top Gun” ja “Vehkleja”, kus Tom Cruise küll ei näidelnud, aga vabalt oleks võinud, on filmid, mis selgitavad Neitsile, et su kavatsused on tõsised.

Kaalud

Kaaludele meeldib lõbutseda, lõbutseda seltskondlikult, seejuures nii, et nende lõbutsemist vaataks keegi pealt. Ehk siis kõige lihtsam on neid sundida kahekesi filmi vaatama, siis kui oled kõigepealt püüdnud Kaalu kinni kusagil näituseavamisel, kus ta tegeleb süvitsi teiste külastajate riietele hinnangute andmisega, lülitanud teda ümber paarissuhtlusele ning teatanud, et sul on kodus palju vinüüle ja kallist alkoholi.

Nii alkohol kui vinüülid võiksid päriselt olemas olla ja mõlemad vastata lubatud kvaliteedile, sest Kaaludele ei meeldi ebasiirus ega täitmata lubadused, seda muidugi ainult teiste puhul. See-eest, meeldib Kaaludele vaielda ja arutleda, vaadeldes teemade erinevaid külgi lõpmatuseni ja seega Kaalud jäävadki elu lõpuni mõtlema, kas nad oleks pidanud tutvuma mitte sinu, vaid hoopiski X-i vinüülikollektsiooniga. Et neid mõtteid Kaalude analüütilises ajus eos välistada, pane käima kas  “Secretary” või “Love Witch”, mis mõlemad annavad võimaluse ja inspiratsiooni arutlemiseks armastuse erinevate vormide üle.

Skorpion

Esiteks kutsus sind filme vaatama ilmselt hoopis Skorpion ise, ehk siis sul tegelikult valik puudub, hea kui tooli külge kinni ei seota. Skorpioni toas võid lisaks toolile tuvastada õudusfilmide postreid, terariistu ja kristallipoest pärit tooteid. Kardinaid kas ei ole või nad on veinipunast värvi. Pärast seda, kui olete jõudnud mõlemad selgusele et nii Gordon Gecco kui Patrick Bateman on tegelikult jumala okeid vennad ja kõige ägedam naine maailmas oli Angelina Jolie ca 15 aastat tagasi, võite liikuda pehmemate väärtuste juurde, ehk siis proovida jõuda otsusele, kas peaks vaatama “Beetle Juice’i” või mõnd filmi neist aegadest, kui Johnny Depp veel tegi filmi meenutavaid filme. Kui Skorpion salapärase kannataja ilmel ütleb, et võiks vaadata “Shame'i” Fassbenderiga peaosas, soovitan kiirelt meenutada, et sa peaks kodus kassi toitma, ja kutsuma kiirelt takso, vastasel juhul saad sa minema millalgi kõvasti hiljem.

Ambur

Pole mõtet keerutada, Ambur armastab silmadega. Vahet pole, kas tegemist on postinterneti subkultuuri esindajaga või siis keskmise Kesk-Eesti keskastme juhiga, muljet avaldavad neile asjad ja inimesed, mis nende ringkondades ägedateks ja kenadeks peetakse. Ehk siis tee kõigepealt selgeks, millisesse maailma su võimalik filmikaaslane kuulub. Seejärel vali midagi sõna otseses mõttes kaunist, olgu tegemist erakordselt fotogeeniliselt lavastatud armulooga plahvatuste taustal või siis üle mõeldud ja üle disainitud linateosega David Lynchi stiilis. Tulemärgid on kirge täis, seega väga palju juttu filmis olema ei pea, pigem ägedad visuaalid ja alateadvust kõditavad sümbolid. Nii et sa siis vaata ise, kas “Transformersi” uus osa või hoopis “Neon Demon”.

Kaljukits

Üldiselt ei saa Kaljukitsest kunagi aru, kas sa Kaljukitsele meeldid või ta ei salli sind. See-eest saab kindlasti aru, et talle sobivad kandilised prillid ja tema pensionifond on midagi muud kui Marc Jacobsi kottide kollektsioon või Playstation 4 eriväljalase.

Esmalt saa selgeks, mida Kaljukits sust arvab – erinevalt alati viisakatest ning austajaid otsivatest Kaaludest ning Kaksikutest ei tule see maamärk niisama huvi pärast kellegagi ekraani passima.

Karjäärile ja tulemustele orienteeritud tüüp oskab kindasti hinnata “Erin Brokovichi”, tema usk traditsioonidesse leiaks kinnitust “The Witchis”. Lepi ainult aegsasti kokku, kes maksab tellitud pitsa eest.

Veevalaja

Üldiselt on Veevalaja nõus tarbima absoluutselt igasuguseid kultuurinähtusi, välja arvatud väga halbu, sest nad on ju “nii vabad”! Välista vaid end liigtõsiselt võtvaid filme ja halbu Eesti komöödiaid. Kui soovid pärast vestelda sügavmõttelistel teemadel, läheks loosi midagi apokalüptilist, sest Veevalajatele meeldib mõelda, et nemad teavad, kuhu inimkond liigub ja kuidas maailma parandada.

Samuti seedivad Veevalajad hästi maagilist realismi ja peavad end kosmopoliitideks, isegi siis kui pole Helsinkist kaugemale jõudnud. Seega vii neid linateose vahendusel kaugetele maadele ja jääd kindlasti meelde. Taid saate külastada filmi “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” abiga ja India seksuaalsete vähemuste murede üle arutleda “Loevi” seansi järel.

Kalad

Isikliku kogemuse põhjal Kalad on just see horoskoobimärk, mis iga kell eelistab kinole kodus vedelemist, lakke sülitamist, veini ja läpakast mängivat uinutavat dokki. Usun, et ka siin leidub erandeid, eriti siis kui elukaaslane käib eelnevalt kõvasti pinda, et võiks mõnikord filme mitte rottida, vaid nende eest ka maksta.

Rääkides dokkidest, vähem uinutav ja ka Kalade sentimentaalsusele apelleeriv võiks olla “Planet Earth” või “Free Willy”. Kui doki asemele ihkab hing midagi romantilist, siis veega otseselt seotud märgile sobivat hästi loksuvad ja kuivanud soola koorikuga kattunud filmid. Kui ei taha filmi lõpus koos nutta, võiks see olla vana hea “Splash!” ja kui on isu veidi nukrutseda, siis NSVLi südantlõhestavalt ilus ja kurb superhitt aastast 1961 “Inimene – amfiib”.

PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff toimub 7.–12. augustini Tartu Raekoja platsil ja Athena Keskuses.Vaata lähemalt: tartuff.ee

Jaga
Kommentaarid