Kas pole mitte mõnus lesida laisal päeval võrkkiiges ja nokkida värskeid marju, taustaks vaid mesilaste sumin? Või hoopis pikutada tulisel rannaribal ja lugeda ammu ootel olnud raamatut? Eesti suve, värsket metsaõhku ja mere karget paitust ei asenda miski! Panime kirja mõned mõtted, kuidas võtta oma puhkusest parim.

Suvi on seiklus

Millal sa viimati rongiga sõitsid? Haara kaasa ratas, raamat või piknikukorv ning sõida seikluste poole. Miks mitte teha peatus Viljandis? Naudi suplust või paadisõitu Viljandi järvel, loe raamatut muinasjutulises lossipargis ning telli midagi head kohvikus Fellin, mis on tuntud oma maitsva kala ja erakordse kruubibrülee poolest. Kui otsid folgilinnas soodsat majutust, kiika automaathosteli Just Rest pakkumisi. Rannarajoonis paiknev hostel on küll askeetlik, kuid piisavalt mugav, et tagada magus ööuni.

Loomulikult ootavad suvel külla saared. Teada-tuntud klassikute kõrval võiks võtta plaani mõne metsikuma maalapi külastamise. Neli korda nädalas väljub Laaksaare sadamast praam Piirissaarele, milletaolist paika mujalt Eestist ei leia. Lisaks huvitavale ajaloole, erilisele õhkkonnale ning sibulapõldudele hiilgab saar võrratu suitsukala poolest.

Kui pikemaks puhkuseks pole aega, siis miks mitte sõita Tallinnast Pranglile lõunatama? Saarel asub Prangli Saare-resto, mis on Eesti kõige põhjapoolsem restoran. Tunne rõõmu rannarahva kokku pandud maitsekast menüüst ja värskest saareõhust ning sõida laetud patareidega tagasi linna.

Kui aga mõttes mõlgub romantikapakett, siis paki kaasa telk ja võtke suund lõunasse – pole midagi paremat kui ärgata värskes õhus ja kallima kaisus, eemal loksumas Häädemeeste või Kabli puutumata ranna vahutavad lained. Parima ülevaate lõkke- ja telkimisplatsidest leiab RMK veebist loodusegakoos.ee.

TOIT

Kõhule pai

Häid kohvikuid ja omanäolisi restorane sünnib hoogsalt igas Eestimaa otsas – linnadest külade ja koduhoovideni. Suvel ongi parim aeg nautida ehedaid maitseid eemal linnakärast.

Tammuri talu ühemeherestoran asub Otepää vallas ja on rajatud vanasse aidahoonesse. Juba aastaid Eesti 50 parima restorani hulka kuuluval Tammuril kindlat menüüd ei ole – neljakäiguline õhtusöök valmib vastavalt aastaajale ning andidele, mida koduaed ja mets pakuvad. Kulinaarsele rännakule lisavad vürtsi põnevad toidulood: iga maitsenüansi juurde, mis taldrikule jõuab, on talu peremehel Erki Saarel mõni vahva lugu pajatada.

Raplamaal asuva Ööbiku gastronoomiatalu peakokk on Ants Uustalu, kes soetas maja endale maakoduks, ent märgates, kui palju head kasvab Kuimetsa viljakas pinnases, otsustas rajada sinna gastrotalu. Ööbikul on rõhk kohalikul toorainel ning puhastel ja maalähedastel maitsetel, mis vormitakse igal õhtul viiekäiguliseks menüüks. 

Suvel ei saa üle ega ümber ka saareromantikast. Muhu veinitalu kutsub nautima viinamarjapõldude rohelust, linnulaulu ning põnevaid veiniõhtusööke. Erilist tähelepanu väärib talu peremehe ettevalmistatud viiekäiguline õhtusöök, mille pearoaks on 11 tundi maa all küpsenud koopalammas. 

Maalilise Sangaste lossi restoran Vidrik aga hoiab au sees ulukilihast hõrgutiste valmistamist ning vanu toidu maitsestamise ja valmistamise võtteid, nagu lõkkel ja ehtsas suitsus küpsetamine. Aga mitte ainult! Peale rikkalike liharoogade saab mekkida rabarberitartari ning Napoleoni kooki, mille üle oleks uhke isegi kuulus väejuht ise.

PS! Ära unusta enne väljasõitu restoranides laud broneerida. 

SPORT

Vigrid vette!

Arvestades seda, kui palju on Eestis viimastel aastatel rajatud surfiklubisid, võiks järeldada, et tormise tuule ja laksuvate lainetega on meil kõik korras. Teisisõnu: suvine Eestimaa pakub veespordiga tegelemiseks suurepäraseid võimalusi ka siis, kui vesi on soe vaid talisuplejate standardite järgi. Seega miks mitte tõmmata selga kalipso ja teha mõnel kaunil rannaribal tutvust lohesurfiga? Nii Pärnus, Tallinnas, Võsul, Saaremaal, Hiiumaal kui ka Roostal on olemas surfiklubid, kus õppida lohet taltsutama.

Kui surf tundub ala, mida harrastaks pigem Hawaiil, siis proovi hoopis aerusurfi ehk SUPitamist. Aerulaud on mugavalt lai ning vesi reeglina tasane, et saaksid rahulikult ringi kulgeda.

SUPimatku korraldavad näiteks SurfTowni surfiklubi Stroomi rannas, Pirita surfiklubi Pirita rannas (matkad toimuvad ka Pirita jõel), Aloha surfiklubi Pärnus, Mändjala surfiklubi Saaremaal, Võsu surfiklubi ja Valkla ranna puhkekeskus.

Väike vihje: erakordse elamuse saad õhtusel aerumatkal, kui päike on hakanud just loojuma ning Eesti maa, vee ja taeva ilu rullub sinu ümber lahti täies hiilguses.

Kui eelistad vees rahmeldamisele rahulikku suplust, kuid ei taha liivaseks saada, siis võta kavasse Nõmme spordikeskuse külastamine, kus ootavad välibasseinid ning kümblustünnid.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2017. aasta juulinumbris.

Jaga
Kommentaarid