Ära puuduta kuningannat.

Kui kohtud kuninganna Elizabethiga esimest korda, siis oota, kuni tema sulle käe ulatab. Ka edaspidi olgu kehaline kontakt minimaalne, ei mingeid kallistusi ega põsemusisid.

Ära istu.

Niipea kui kuninganna ruumi siseneb, peavad kõik seal olevad isikud austuse märgiks püsti tõusma. Uuesti võib istet võtta alles siis, kui kuninganna on maha istunud.

Ära niisama seisa.

Ühendkuningriigi ja Rahvaste Ühenduse kodanikud peavad kuningannaga kohtudes kummardama või kniksu tegema. Välismaalastele see kohustuslik ei ole, piisab kätlemisest.

Ära pöördu kuninganna poole familiaarselt.

Kuigi sulle võib tunduda, et oled Elizabeth II kogu elu teadnud, oled sa tema jaoks võõras. Esimesel korral tuleb tema poole pöörduda tiitliga Your Majesty. Edaspidi ütle talle Ma’am (hääldus nagu jam), aga hüvasti jättes kasuta taas Your Majestyt.

Ära alusta ise vestlust.

Kuninganna on see, kes vestlust alustab – ja lõpetab. Ise temaga juttu rääkima hakata ei või.

Ära hakka esimesena sööma.

Ka söögiajal lähtub kõik kuningannast. Kui tema on võtnud esimese suutäie, võivad teisedki sööma hakata, ja kui ta on söömise lõpetanud, on eine kõigi jaoks läbi.

Need reeglid on iidsed ja traditsioonilised, kuid väidetavalt kuningapere nende ranget järgmist tänapäeval enam ei nõua. Kuninganna Elizabeth mõistvat, et kõik ei tunne end neid järgides mugavalt. Väidetavalt ei pane ta näiteks pahaks, kui talle jäetakse kummardamata või kniksu tegemata. Ka lubavat ta inimestel ise vestlust alustada. Tavaliselt kipub lihtsalt olema, et paljud ei saa kuningannaga kohtudes alguses sõna suust, nii et ta alustab ebamugava olukorra vältimiseks ise juttu.

Jaga
Kommentaarid