Kaalutõus piirdub enamasti 1–2 kiloga ning see on peamiselt tingitud vedelikupeetusest kudedes. Vahel võib esimestel kuudel esineda ka ebaregulaarset vereeritust.

“Kui kõrvaltoimed ei kao iseenesest kahe-kolme kuu vältel, tuleb arstiga nõu pidada. Vahel tuleb tablette vahetada või siis kaaluda mõnd teist vahendit,” soovitab dr Vatter. Beebipillid ei sobi üle 35aastastele suitsetavatele naistele ning ülekaalulistele, kelle kehamassiindeks on suurem kui 35. “On terve hulk haigusi ja terviseprobleeme, mille korral pillid ei sobi, aga see pole otseselt elustiiliga seotud,” räägib naistearst. Elustiili hulka võiks arvata öövalved, sagedase reisimise jms olukorrad, mille puhul tekib suurem võimalus tabletivõtmist unustada. Dr Vatteri sõnul võib terve naine, kes ei suitseta, tarvitada väikesedoosilisi pille soovi korral kuni menopausini.

Üks suuremaid kõrvamõjusid, mis võib pillide manustamisega kaasneda, on tromboos. Trombirisk on suurem suitsetajatel, eakamatel, suhkruhaigetel, kõrgenenud vererõhuga ja ülekaalulistel naistel ning päriliku eelsoodumuse korral. Dr Vatteri sõnul tuleb teha lisauuringuid neile, kelle esimese astme sugulastel on olnud enne 45. eluaastat tromboos või infarkt ning kui peres esineb trombofiiliat.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2017. aasta aprillinumbris.

Jaga
Kommentaarid