Operatsioonile pääsemise orienteeriv ooteaeg on kuni 2 aastat. „See on inimese jaoks hea võimalus mõelda lõikus enda jaoks läbi. Patsient näitab valmisolekut operatsiooniks senist elustiili korrigeerides ja veidigi kaalu langetades. „Operatsioonieelne 5–10 kg kaalulangetamine võib ülirasvunutel ka operatsiooni tehniliselt lihtsustada, kuna esmalt taandub kõhusisene rasv, tagades parema nähtavuse ja ligipääsu,“ selgitab kirurg.

Uus, senisest kergem elu

Kindlasti ei saa bariaatriline operatsioon olla inimese jaoks esmavalik – see tuleb kõne alla juhul, kui muud meetodid ei ole soovitud tulemust andnud ning olemas on näidustus operatsiooniks. Samas viitavad uuringud tõsiasjale, et teatud piiri ületanud kehakaalu püsivat normaliseerumist on endal väga raske saavutada.

Dr Troost kinnitab, et bariaatria ehk maovähendus kätkeb endas võimalust reguleerida lõikuse käigus mao mahutavust, seedemahlade kokkupuuteaega toiduga ning keeruliste närviülekande mehhanismide muutmise kaudu ka täiskõhutunde tekkimist. Eelnevast tulenevalt luuakse lõikusega eeldus muuta edasisi toitumisharjumusi. Patsiendi jaoks tähendab see uut elu tunduvalt väiksema maoga – täiskõhutunne tekib senisest kiiremini, mis pärsib ülesöömist ning hõlbustab kaalust allavõtmist.

Samas ei ole muutus vaid väline ega baseeru ilukultusel. Lõikuse ja tuntava kaalulangetusega kaasnevad mitmed patsiendi tervislikku seisundit oluliselt parandavad aspektid. Senised kogemused on näidanud, et patsientidel, kel diagnoositud varem kroonilisi haigusseisundeid, näiteks hüpertooniatõbe ehk vererõhu väärtuste kõikumisi, II tüüpi diabeeti või liigesvaevusi, aitab keha taas toonusesse saamine leevendada haigusseisundeid, vähendada võetavate ravimite hulka ja võimalike tüsistuste ohtu. „Tegemist on kõige enam elu pikendava ja selle kvaliteeti parandava lõikusega,“ selgitab kirurg. Lisades, et uuringud on näidanud, et 60–80% II tüüpi diabeetikute puhul on saavutatud operatsiooni järel remissioon.

Operatsioonile jõudvad patsiendid on ena-masti vanuses 20–60, kuid on ka eakamaid. „Vanemate patsientide puhul sõltub kõik tervislikust seisundist ja valmisolekust operatsioonile tulla. Eeldame, et patsient on valmis suitsetamisest loobuma või vähendama päevas tarbitavate sigarettide arvu tuntavalt,“ loetleb dr Troost, lisades, et teatud piirangud on paika pandud eelkõige patsiendi heaolust lähtudes.

 

Kõhuplastika vabastab inetust kõhunahast

Bariaatrilise operatsiooni järel võib patsient vajada kõhtu korrigeerivat lisalõikust. Kõhuplastika on mõeldud kõhunaha trimmi tõmbamiseks. Trimmivale lõikusele on õige aeg  pöörduda 1,5–2 aastat pärast bariaatrilist operatsiooni. Kõhuplastika näidustus ei ole siiski vaid bariaatrilise operatsiooni järgne. Kõhunaha ja ka kõhulihaste lõtvust esineb erineval määral üsna paljudel. Tihti soovivad seda sünnitanud naised, kellel operatsioon aitab vabaneda rasedusega väljavenitatud üleliigsest kõhunahast, pingutada kõhu sirglihaseid ning avastada nõnda endas taas naiselikkus.

Võimalik on teha täielik kõhuplastika, mille käigus eemaldatakse kõhult suurem kogus üleliigset nahka, trimmitakse kõhulihased ja istutatakse ümber naba. Kergemal juhul piisab minikõhuplastikast, mille käigus eemaldatakse kõhult väiksem kogus üleliigset nahka ning saavutatakse nõnda toonuses ja sile kõht.

 Dr Sven Troost: Ka sajast liigsest kilost on vabanetud

Bariaatriline lõikus aitab kehamassiindeksiga 35 ja enam patsientidel vabaneda liigsetest kilodest ning naasta igapäevase elu juurde kergemal sammul. Kaalukaotus on individuaalne ning nõnda on vabanetud ka 100 kg liigsest kehamassist. Bariaatriline operatsioon annab võimsa kehakaalu kaotusega patsiendil suurepärase võimaluse alustada nii-öelda uut elu. Kuid nagu kirurg Sven Troost ütleb, on pärast operatsiooni selles suhtes väga palju patsiendi enda kätes.