Pikka aega on Sofia valinud omale meelepäraseid treeninguid iseseisvalt, teadmata täpselt, mis talle tegelikult sobida võiks ja mis mitte. Kuulates oma keha trenni ajal ja püüdes hoiduda päeva lõpuks valutavatest lihastest, saab küll vältida halvimat, ent liigne ettevaatlikkus võib jätta keha vajalikust pingutusest ja otsitud toonusest ilma. 

Kõik, kõik on uus…

Alanud sügishooajal otsustas Sofia leida tuttava ja turvalise vesiaeroobika kõrvale midagi uut. “Meelel on mõlkunud juba pikemat aega ka teised põnevad rühmatrennid ja jõusaal – kõik need korrad kui sai viimasest kaarega mööda mindud,” naerab ta. “Olen siis alati tabanud end mõttelt, et ilmselt on mul puudu personaaltreenerist, kes julgustaks mind proovima teisigi trenne ja jõusaali külastama. Samuti olen igatsenud, et treener näitaks mulle ette, kuidas erinevaid seadmeid kasutada ja millised harjutused sobivad just mulle. Viimasel ajal olen ka tähele pannud, et MyFitnessi spordiklubidesse on hulganisti uusi põnevaid rühmatrenne juurde tulnud, mida sel sügisel proovida tahaksin – mine tea, äkki just trummipulkadega sooritatav MyBeat võiks olla midagi minu jaoks!”

“Mõeldud, tehtud: septembrikuus asusin otsima omale head personaaltreenerit ning varsti ma juba kohtusingi Tatjana Jakovlevaga mulle juba koduseks saanud MyFitnessi Mustamäe spordiklubis. Esimesest silmapilgust tekkis meie vahel hea klapp. Tänu sellele oli väga lihtne tema käest kõike vajalikku piinlikkust tundmata küsida ja üheskoos keerulisemaidki harjutusi teha,” rõõmustab Sofia. Trenn andis täpselt paraja koormuse ja pärast seda tundis Sofia lihaseid, mille olemasolu oli ta juba unustanud. Mis aga peamine – tundis neid tundmata valu!

Muutuste algus kehaanalüüsist

Esimese kohtumise alguses täitis Sofia ankeedi oma varasematest kogemustest, harjumustest ja eesmärkidest. Lisaks tehti treeneri juhendamisel MyFitnessis Sofiale kehaanalüüs, millega mõõdeti lisaks kaalule ka lihasmassi, rasvaprotsenti, rasvade jaotumist erinevatel kehaosadel, bioloogilist vanust ja muud vajalikku, millest lähtuda edasiste treeningute planeerimisel ja eluviisi muutmisel. Selleks kasutatav kehaanalüsaator kuvas ka põhiainevahetuse ja päevase soovitusliku kaloraaži. “MyFitnessis tehtav kehaanalüüs on 99-protsendilise täpsusega ja heaks viisiks paberkujul tulemuste fikseerimiseks, kuna tihtipeale isegi muutuva peegelpildi taustal ei pruugi muutust nii täpselt näha. Sellepärast on hea seda ka aeg-ajalt korrata,” selgitab personaaltreener Tatjana Jakovleva.

Peale analüüsitulemuste tutvustas personaaltreener Sofiale ka mõningaid kardiomasinaid ning baasharjutusi kerelihastele. “Olgugi, et meie esimesel kohtumisel jõudsime jõusaali vaid lühikeseks ajaks, leidsin sealt juba vähemalt ühe lemmiku! Minu südame võitis sõudmismasin, millega saab sõita edasi-tagasi nagu vees. Peale laheda liikumise oli terve keha ka tublisti töös,” teatab Sofia ja lisab, et üldse sai ta ühe personaaltreeningu tunniga uskumatult palju uut ja kasulikku teada.

Treening olgu nauditav

“Mulle väga meeldib see, et personaaltreener ise ütleb kui palju koormust parasjagu lisada – tal on kõik teada, mida ma oled teinud ja mida olen võimeline tegema. Algajana ma ise endale koormusi valida ei oska. Lisaks on koos treeneriga treenimine hästi motiveeriv: tean nüüd viimaks, et teen õiget asja, ja osad harjutused on isegi palju lihtsamad kui ma oleksin ise endale valinud – samas need just mõjutavad minu keha tegelikult palju paremini kui mõned minu jaoks füüsiliselt palju raskemad harjutused,” on Sofia positiivselt üllatunud, et kasulik trenn võib olla ka üllatavalt mõnus.

MyFitnessi personaaltreener Tatjana sõnul ongi väga oluline leida just need harjutused ja elustiilimuutused, mis on inimesele jõukohased, lihtsasti teostatavad ja päevaplaanidega arvestavad. Tervislik eluviis ei tohi olla stressiallikas, vaid nauditav jätkusuutlik tegevus. “Personaaltreeningu eesmärk ongi saada inimene regulaarselt treenima, koostades treeningkava ja andes inimesele kätte sobivad vahendid, mida hakata edaspidi kasutama. Lisaks on vajalikud vahepealsed kohtumised ehk "tunnikontrollid", kus saab teadmisi kinnistada, vastuseid vahepeal tekkinud küsimustele ja enesekindlust, et liigutakse õiges suunas,” ütleb ta, pannes samal ajal südamele, et äärmiselt oluline on üle vaadata ka toitumine, muutes vajadusel sedagi. Treening on vaid väike osa päevast, söömine seevastu moodustab päevast palju suurema osa!

Energiaküllane sügis

Sofia ja Tatjana leppisid oma esimeses ühises trennis kokku juba ka järgmise kohtumise aja, et proovida veel teisigi jõuseadmeid ja õppida veel enam kasulikke nippe ning harjutusi. “Ootan järgmist trenni juba suure huviga – pean personaaltreeningu kogemust väga lahedaks. Viimati tegin koos personaaltreeneriga trenni rohkem kui 5 aastat tagasi ja rohkem ma nii pikka vahet jätta ei kavatse,” lubab Sofia. Lisaks soovitab ta kõikidel spordiklubikülastajatel proovida erinevaid personaaltreenereid ja leida see, kellega kõige paremini klapib. “Väga motiveeriv on päriselt tahta trenni minna ka koledate sügisilmadega ja näha, et treener tõesti hoolib sellest, et sul kõik õnnestuks ja sa endale samal ajal liiga ei teeks. Nii on pärast igat trenni mõnus olla ja energiat on nii palju nagu paistaks väljas iga kell päike!”

Personaaltreener Tatjana soovitab aga Sofiale muuhulgas külastada ka erinevaid rühmatrenne, et treeningkava oleks võimalikult mitmekesine ja meelelahutuslik. “MyFitnessis on sel sügisel saanud tuule tiibadesse näiteks uus tõhus rattatreening MyTabata, erinevate lihastreeningu harjutustega kogu kehale koormust andev MyFit body, kerelihastele keskenduv MyFit abs ja trummipulkade ning kaasahaarava muusikaga MyBeat, kus igaüks saab tunda end rokkstaarina,” tutvustab ta ja kutsub kõiki sel sügisel trenni!

Jaga
Kommentaarid