Kunstnahast jalatseid ostavad enamasti julged. Teised usuvad siiralt, et kunstnahk paneb jala higistama, hõõrub varbad ja kannad lõhki, kingad kuluvad kiiremini katki ja näevad juba paari kandmise järel ebakvaliteetsed välja. Sellepärast, isegi kui olid silmanud kaua otsitud tegumoega nägusaid jalanõusid, määrab nende edasise saatuse etiketilt leitud viide materjalile. Välimuse põhjal on materjale tänapäeval eristada keeruline, sest ühega nõustume ilmselt kõik: kunst või naturaalne, ühtmoodi head näevad välja mõlemad!

Kauplusteketi NS King turundusjuhi Jelena Vesiku sõnul on progress jalatsivalmistamise tööstuses astunud suure sammu kaugele edasi ja varasemad kunstmaterjalid on muutunud palju naturaalsemaks. „Kaasaegne kunstmaterjal pole mitte vaheaeg tööstuses, ega ka mitte vaese inimese materjal. See on täisväärtuslik materjal, millest õmmeldakse riideid, aksessuaare, kotte ja jalatseid – sealhulgas ka tuntud brändide tooted ei ole enam ainult nahast, vaid ka kunstnahast,“ kinnitab ta.


Kunstnaha tootmine

Tänapäeval saadakse kunstnahka polüuretaanist kile pealekandmisel põhimaterjalile, mis koosneb kvaliteetsest puuvillakangast. Tänu sellele saavutab materjal nimega dermantiin soovitud elastsuse, olles ka ökoloogiliselt puhas ja ohutu. Dermantiini tootmise tehnoloogia tähtis etapp on kunstlike mikroskoopiliste pooride loomine. Selle tulemusena toimub õhu tsirkuleerimine kunstmaterjalist jalatsis samamoodi nagu naturaalsest nahast jalatsis.

Kaasajal eelistavad paljud tootjad töötada dermantiiniga, sest seda on väga lihtne töödelda, see on ideaalselt sirge ja puuduvad kõik naturaalsele nahale iseloomulikud vead, samuti kujuneb üheks tähtsaks teguriks kunstmaterjalist jalatsi hind. Tänasel päeval leidub palju mudeleid, mis on valmistatud sünteetilisest materjalist, kuid mille omadused pole halvemad naturaalsest nahast valmistatud jalatsitest.


Kunstnaha eelised kauplusteketi NS King spetsialistidelt: 

  1. Vastupidavus. Kunstnahk on palju vastupidavam ja tugevam naturaalsest nahast tänu spetsiaalsele kaasaegsele tehnoloogiale. Kunstmaterjali tehakse supertugevatest keemilistest kiududest, mis teevad jalatsi kulumiskindlaks ja vastupidavaks ka halastamatutele päikesekiirtele.
  2. Õhu läbilaskvus. 20 aastat tagasi polnud selliseid materjale nagu praegu ning kunstmaterjalist jalatsites võisid jalad higistada, eritada ebameeldivat lõhna ja saada isegi jalaseene. Kaasaegne kunstnahk on aga naturaalse naha sünteetiline analoog, mis omab head õhu läbilaskvust ja hügieenilisust.
  3. Mugavus. Kõik need innovaatilised tehnoloogiad teevad kunstnaha sama elastseks ja pehmeks nagu seda on naturaalne nahk.
  4. Allergiavaba. Kunstnaha materjal dermantiin ei kutsu esile allergilisi reaktsioone.
  5. Mõistlik hind. Kvaliteetsest kunstmaterjalist valmistatud jalats on mitu korda odavam, kui analoogsed naturaalsest nahast mudelid.
  6. Loomasõbralik. Tänapäeva trendid liiguvad vastutustundlikkuse ja empaatilisuse suunas teiste elusolendite suhtes ja kunstnahk on kahtlemata kõige loomasõbralikum valik.  


Kunstnaha hooldamine

Üheainsa puudusena toob Jelena Vesik välja selle, et kunstnahk vajab tähelepanelikku hooldust. Kui kunstnahka mitte hooldada, muutub materjal haavatavaks temperatuuride kõikumisele ja võivad tekkida mõrad. Samas vajab hooldust ka ilmastikuolude suhtes tundlik naturaalne nahk, püsimaks terve ja ilus.

Kunstnahal on plusse igal juhul rohkem kui miinuseid. Kui hooldada kunstnahast jalatseid hästi, teenivad need oma omanikku kaua.