Tubakas on taim, mis kasvab enamikes maailmajagudes. Tubakataime kuivatatud lehtedest tehakse sigareid, sigarette, piibutubakat, vesipiibutubakat, närimistubakat, nuusktubakat. Tubakas sisaldab nikotiini, mis on võimas närvimürk, põhjustades sõltuvust ning muutes organismi tegevust sarnaselt teistele uimastitele. Mida aga teeb suitsetamine sinu kehaga?

Vistrikud. Suitsetajatel tekib sagedamini nahale vistrikke. Suitsetamine nõrgestab naha pindmist verevarustust, mistõttu tekib kergemini nahapõletikke. Suitsetaja akne on enamasti ka raskemini ravitav.

Karvakasv kätel ja näol. Kuna suitsetamine suurendab meessuguhormoonide osakaalu organismis, siis suureneb suitsetaja kätel karvakasv. Samuti võivad naistele kasvada vuntsid.

Kortsud. Suitsetaja nahale tekib rohkem kortse. Suitsetamine vähendab nahas kollageeni ja elastiini. Ilma nendeta kaotab nahk oma elastsuse tugevuse ja nahale tekivad kortsud.

Juuste väljalangemine. Suitsetajate juuksed langevad sageli välja või muutuvad halliks, kuna suitsetamisel koguneb organismi mürkaineid, mida leidub isegi suitsetaja juustes.

Suitsetaja naeratus. Suitsetaja hambad on enamasti tumekollased. Hambavaaba muudab kollaseks suitsutõrv. Sellele lisaks võib tubakas põhjustada ka suuvähki. Suitsetaja hingeõhk lehkab ebameeldivalt ja uuringu andmetel 20% inimestest on jätnud oma lähedase maha just suitsetamise pärast.

Südame- ja veresoonkonnahaigused. Suitsetajatel esineb südame- ja veresoonkonnahaigusi 2–4 korda enam kui mittesuitsetajatel. Nikotiin koos vingugaasiga (CO) kahjustab veresoonte siseseinu ja muudab vereliistakud kleepuvaks. Veresoonte seintele ladestuvad lubjastunud naastud, mis ahendavad arteri valendikku ning takistavad oluliselt verevoolu. 

Olenevalt sellest, kui staažikas suitsetaja on, võib suitsetamisest taastumiseks kuluda aastaid. Suitsetamisest tingitud kahjusid on võimalik leevendada arjuna abil. Arjuna mõju suitsetajate veresoontele ja verevoolule on uuritud mitmes uuringus üle maailma. Ühes neist osalesid 36 meessoost isikut vanuses 19-37. Pooled osalenutest olid igapäevased suitsetajad ning pooled mitte. 2 nädala jooksul manustasid pooled osalejad 500 mg Arjunat ning ülejäänud platseebot. Uuringust selgust, et Arjunat tarvitanud suitsetajatel vähenesid veresooni vooderdavas koes olnud muutused märkimisväärselt. Toidulisand suitsetajatele Arjuna puukoorest pärinevate saponiinidega aitab hoida südame tervist ning toetab maksa tööd. Saponiinid on taimset päritolu bioaktiivsed ained, millele omistatakse mitmeid kasulikke omadusi sh antioksüdantset toimet. Arjuna kohta saad lähemalt lugeda siit.