Higitilk otsaees

Kui teed trenni, siis kehatemperatuur tõuseb ning higinäärmed hakkavad tööle. Kui higitilgad kehast väljuvad ja aurustuvad, langeb ka kehatemperatuur. Arstid ütlevad, et kui me koormuse korral ei higistaks, siis kuumeneksime juba 10–12 minutiga üle.

Mida parem vorm, seda kiiremini higistama hakkad

Just nii! Treenerid väidavad, et kui hakkad higistama juba trenni alguses, oskab su keha lugeda märke ja teab, mis ees ootab. See tähendab, et organism reguleerib temperatuuri enne, kui see liiga kõrgele tõuseb, ja trenni tegemiseks jääb rohkem energiat!

Veidike soola, palun!

Higi koosneb 99% veest ja 1% soolast, kaaliumist ja süsivesikutest. Tilgake soola on kehale väga oluline, kuna aitab tasakaalustada veehulka rakkudes ja nende ümber. Kui organism kaotab liiga palju soola, on tagajärjeks väsimus, lihasekrambid ja vähenenud jõuvarud. Uuringud näitavad, et mida tihedamini higistad, seda osavamaks muutub keha soola säilitamisel.

Higi annab edutunde

Higistamine on vahetu tõend õnnestumisest. Keha ühe jooksu- või trennisessiooniga ju veel ei muutu, kuid higistamine on märk, et oleme teinud tööd ja võime olla enda üle uhked. Kogetud tunne kandub ajapikku ka spordisaalist väljapoole. Ajakirjas Psychology of Sport and Exercise hiljuti avaldatud uuring väidab, et vaid 20 minutit higistamist aitab meil tunda end tugevamana.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2018. aasta veebruarinumbris.

Jaga
Kommentaarid